Skip to main content

Αστυνομικούς εκπαιδευμένους στο X-ray εδώ και τώρα ζητεί η Επιτροπή Δικαστικού Μεγάρου Θεσσαλονίκης

Τι συζητήθηκε στη σημερινή συνεδρίαση στον απόηχο του συναγερμού που σήμανε με τον φάκελο-βόμβα που εστάλη στο γραφείο εφέτη

Την άμεση διάθεση έξι αστυνομικών, εκπαιδευμένων στον έλεγχο των μηχανημάτων X-ray στα δικαστήρια Θεσσαλονίκης και ενός φρουρού για τη φύλαξη του υπογείου ζητά η Επιτροπή Δικαστικού Μεγάρου Θεσσαλονίκης, μετά τη συνεδρίασή της το μεσημέρι της Δευτέρας, στον απόηχο του συναγερμού που σήμανε με τον φάκελο-βόμβα που εστάλη σε εφέτη. Ως βασικό μέσο φύλαξης ζητούν επιπλέον την τοποθέτηση πλέγματος σε όλα τα παράθυρα.

Τα παραπάνω, βέβαια, περιλαμβάνονται στην έκθεση τρωτότητας που συντάχθηκε ήδη από τον Οκτώβριο του 2013 και είχε κοινοποιηθεί στα υπουργεία Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης, όπως άλλωστε αποκάλυψε η Voria.gr το περασμένο Σάββατο.

Διαβάστε σχετικά: Θεσσαλονίκη: Πόρισμα 200 σελίδων για την ασφάλεια των δικαστηρίων έμεινε στα συρτάρια

Στη συγκεκριμένη έκθεση, που συντάχθηκε μετά την έκρηξη του 2010, προβλεπόταν μεταξύ άλλων η τοποθέτηση μηχανήματος X-ray στην πλαϊνή είσοδο του μεγάρου -από όπου εισέρχονται οι δικηγόροι στο κτήριο-, η παρουσία αστυνομικού ή φύλακα security στο υπόγειο και κάρτα για την προέλευση από την μπάρα, προκριμένου να ελέγχεται ποιος εισέρχεται και εξέρχεται από τον χώρο. Στην ίδια έκθεση επισημαίνεται η εκκίνηση της βάρδιας φύλαξης του χώρου νωρίτερα, τα πλέγμα στα παράθυρα για να μην περνούν αντικείμενα, η τοποθέτηση καμερών περιμετρικά του κτηρίου αλλά και σε κοινόχρηστους εσωτερικούς διαδρόμους, καθώς και η πρόσληψη κατάλληλου προσωπικού για τον έλεγχό τους.

Δείτε ακόμη: Θεσσαλονίκη: Η αναρχική οργάνωση «Ένοπλη Απάντηση» ανέλαβε την ευθύνη για τη βόμβα στα Δικαστήρια

Κατά τη συνεδρίαση της Επιτροπής σήμερα στο Μέγαρο, στην οποία συμμετείχαν οι προϊστάμενοι όλων των δικαστικών υπηρεσιών, ο πρόεδρος του δικηγορικού συλλόγου αλλά και των δικαστικών υπαλλήλων, καθώς και εκπρόσωποι της αστυνομίας, τονίστηκε η αναγκαιότητα να επικαιροποιηθεί η συγκεκριμένη έκθεση και να αποσταλεί ξανά αρμοδίως.

Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες της Voria.gr, ήδη από σήμερα, έχει κατατεθεί αίτημα να διατεθούν άμεσα από την αστυνομία έξι εκπαιδευμένα στελέχη για να λειτουργήσει και το δεύτερο μηχάνημα X-ray καθώς και η άλλη μαγνητική πύλη, στο ισόγειο, καθώς ενώ τα μηχανήματα υπάρχουν, δεν μπορούν να λειτουργήσουν χωρίς το αντίστοιχο προσωπικό. Μάλιστα, διατυπώθηκε ως λύση να μεταφερθεί το ένα μηχάνημα στην πλαϊνή πόρτα, από όπου μπαίνουν οι δικηγόροι -και έχει κλείσει μετά την εξουδετέρωση της βόμβας- για να αποσυμφορηθεί η κεντρική είσοδος. Εκτός από τους έξι, έχει ζητηθεί να διατεθεί ένας φρουρός για το υπόγειο, αλλά και να τοποθετηθούν πλέγματα σε όλα τα παράθυρα εντός των ημερών.