Skip to main content

Αστυνομικές συνεκπαιδεύσεις συμφώνησαν Ελλάδα-Αλβανία-Βουλγαρία-Σκόπια

Τι αποφάσισαν για το διασυνοριακό έγκλημα και την αντιμετώπισή του οι αρχηγοί των Αστυνομιών στην 1η Τετραμερή τους συνάντηση στη Θεσσαλονίκη.

Στη Θεσσαλονίκη πραγματοποιήθηκε σήμερα η 1η Τετραμερής συνάντηση Αρχηγών των Αστυνομιών της Ελλάδας, της Αλβανίας, της Βουλγαρίας και της πΓΔΜ.

Συγκεκριμένα, ο Αρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας, Αντιστράτηγος Κωνσταντίνος Τσουβάλας συναντήθηκε με τον Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου Εσωτερικών και Αρχηγό της Αστυνομίας της Βουλγαρίας Mladen MARINOV, τον Επικεφαλής του Γραφείου Δημόσιας Ασφάλειας της πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας Lazo Velkovski και τον Αναπληρωτή Γενικό Διευθυντή της Κρατικής Αστυνομίας της Αλβανίας Rebani Jaupi, με σκοπό την ενδυνάμωση της αστυνομικής συνεργασίας.

Η συγκεκριμένη συνάντηση πραγματοποιήθηκε, κατόπιν σχετικής απόφασης των κ.κ. Υπουργών Εσωτερικών και Προστασίας του Πολίτη (Ελλάδας, Αλβανίας, Βουλγαρίας και της π.Γ.Δ.Μ.), στο πλαίσιο της 2ης Τετραμερούς Υπουργικής Συνάντησης, που πραγματοποιήθηκε την 5η Οκτωβρίου 2017 στη Θεσσαλονίκη.

«Στο πλαίσιο της συνάντησης υπουργών στη Θεσσαλονίκη, που έγινε στις 4-5 Οκτωβρίου 2017, αποφασίσαμε να συναντηθούμε σήμερα στη Θεσσαλονίκη για πρώτη φορά οι τέσσερις αρχηγοί, αναγνωρίζοντας την αναγκαιότητα αντιμετώπισης του σοβαρού διασυνοριακού εγκλήματος και επιβεβαιώνοντας για ακόμη μία φορά, υπό τη μορφή του μηνύματος, ότι η πολύ καλή συνεργασία σε διμερές επίπεδο μεταξύ μας πρέπει να συνεχιστεί και να βελτιωθεί. Προς τούτο, προσπαθήσαμε να βρούμε πρακτικές προς ενίσχυση της πολύ καλής μέχρι σήμερα συνεργασίας. Επιβεβαιώσαμε ότι η διαπροσωπική σχέση μεταξύ των αρχηγών, αλλά και η ειλικρινής πρόθεση και η επικοινωνία στην ανταλλαγή των πληροφοριών μεταξύ μας, είναι καθοριστικοί παράγοντες στη διαχείριση των προβλημάτων που μας απασχολούν ως γείτονες» δήλωσε ο Αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ., Αντιστράτηγος Κωνσταντίνος Τσουβάλας.

Σε ερώτηση δημοσιογράφου για το μεταναστευτικό και τη τρομοκρατία, ο αρχηγός απάντησε: «Οι διαστάσεις στο μεταναστευτικό και στη τρομοκρατία είναι γνωστές σε όλους. Είναι ένα σημαντικό πρόβλημα όμως είναι σε επίπεδο που ελέγχεται. Η διασύνδεση του με την τρομοκρατία δεν είναι άμεση ούτε αυτονόητα βέβαιη. Δεν μπορεί κανείς να αποκλείσει σε θεωρητικό επίπεδο ότι μέσω των μεταναστευτικών ροών, μπορεί να έχουμε προσπάθεια διείσδυσης ανθρώπων που θέλουν να εμπλακούν με οποιοδήποτε τρόπο με την τρομοκρατία. Μέχρι σήμερα όμως τα στοιχεία δεν μας έχουν δείξει κάτι τέτοιο και δεν μπορεί κανείς να το επικαλεστεί αυτό. Σε κάθε περίπτωση όμως, η αντιμετώπιση της τρομοκρατίας είναι ένα ζήτημα που απασχολεί και τα τέσσερα κράτη και σήμερα ομονοήσαμε όλοι ότι είναι ένα από τα κυριότερα ζητήματα που πρέπει να συνεργαστούμε για την αντιμετώπιση του».

Όπως ανέφερε ο κ. Τσουβάλας, το σοβαρό διασυνοριακό οργανωμένο έγκλημα έχει πολλές παραμέτρους.

«Έχει ναρκωτικά, όπλα, εκρηκτικά, παράνομη διακίνηση προϊόντων, προσώπων. Αυτά συζητήσαμε σήμερα και αποφασίσαμε ότι με ενιαίο τρόπο πρέπει να δημιουργήσουμε κοινά σημεία. Συμφωνήσαμε πως πρέπει να ανταλλάσσουμε επιχειρησιακές πληροφορίες έγκαιρα και σωστά. Συμφωνήσαμε πως πρέπει να κάνουμε συναντήσεις σε επίπεδο γενικών περιφερειακών γενικών διευθυντών των γειτονικών χωρών, εναλλάξ σε κάθε χώρα. Επίσης συμφωνήσαμε να εντοπίσουμε τις ανάγκες τις εκπαίδευσης και να επιλύσουμε με συνεκπαιδεύσεις που θα γίνονται σε διασυνοριακό επίπεδο στα σύνορα, όπως ακόμα (συμφωνήσαμε) η σημερινή μας συνάντηση να μην είναι η πρώτη και τελευταία και με αυτόν τον τρόπο να νοηματοδοτήσει μια προσπάθεια ενιαία για την συνεργασία, έτσι ώστε η γειτονιά μας να είναι ασφαλείς για τους πολίτες της. Έχω την αίσθηση ότι θα ακολουθήσει μια συνάντηση Αρχηγών Πυροσβεστικών Υπηρεσιών όμορων χωρών», τόνισε.