Skip to main content

Αστικός λαχανόκηπος στο Πάρκο Τσέπης της Πρωτοβουλίας Σβώλου

Η δημιουργία του λαχανόκηπου αποτελεί την πρώτη εγκατάσταση εξοπλισμού στο Πάρκο Τσέπης και θα γίνει με την μέθοδο του D.Ι.Y. Ραντεβού το Σάββατο.

Το Σάββατο 12 Μαΐου στις 11:00, ξεκινάει η κατασκευή του πρώτου αστικού λαχανόκηπου της Γειτονιάς της Αλεξάνδρου Σβώλου.

«Η δημιουργία του λαχανόκηπου αποτελεί την πρώτη εγκατάσταση εξοπλισμού στο Πάρκο Τσέπης και θα γίνει με την μέθοδο του D.Ι.Y. (Do it Yourself - Κάνε το μόνος σου), δηλαδή θα τον κατασκευάσουμε εμείς οι ίδιοι. Για αυτό αναζητούμε ανθρώπους με γνώση, όρεξη ή ενδιαφέρον για την κηπουρική στην πόλη και για την δημιουργία αστικού εξοπλισμού», αναφέρει η ομάδα της Πρωτοβουλίας της Γειτονιάς Σβώλου. 

Όπως αναφέρει η Πρωτοβουλία, επιθυμεί ο λαχανόκηπος της να έχει εκπαιδευτικό χαρακτήρα και να αφορά κυρίως τα παιδιά της γειτονιάς μας, και για αυτό τον λόγο εδώ και 3 εβδομάδες μέλη της Πρωτοβουλίας επισκέπτονται σε εβδομαδιαία βάση το 40ο Ιωαννίδειο Δημοτικό Σχολείο Θεσσαλονίκης και πραγματοποιούν συναντήσεις που βασίζονται στη βιωματική εκπαίδευση και στην εισαγωγή στους όρους της αστικής γεωργίας και των κοινών. Τα παιδιά έχουν τοποθετήσει μέσα σε τσόφλια από αυγά χώμα και φύτεψαν παραδοσιακούς σπόρους από το Πελίτι Θεσσαλονίκης (δείτε εδώ).

«Όταν οι σπόροι βλαστήσουν, θα μεταφυτέψουμε όλοι μαζί τα φιντάνια στο Πάρκο. Στόχος μας είναι η προώθηση δημιουργικών μαθησιακών εμπειριών, που επιτρέπουν την αλληλεπίδραση των παιδιών της Γειτονιάς με το αστικό περιβάλλον, ώστε να δημιουργήσουν αμοιβαίες σχέσεις εμπιστοσύνης και οικειότητας όχι μόνο μεταξύ τους, αλλά και με τη Γειτονιά».

Όπως ενημερώνει η ομάδα, εκτός από την κατασκευή του λαχανόκηπου θα πραγματοποιηθούν βελτιωτικές εργασίες στον χώρο (βάψιμο, στολισμοί, καθαριότητα) ενώ η ημέρα εργασιών θα λήξει με συλλογικό τραπέζι και μουσική.

Η ομάδα καλεί τους πολίτες να συμμετέχουν στη δράση και τους παρακινεί να έρθουν με φόρμες εργασίας, γάντια και εργαλεία.