Skip to main content

Αστικές αναπλάσεις σε Κιλκίς και Βέροια

Δυο έργα αναπλάσεων σε αστικά κέντρα της Κεντρικής Μακεδονίας θα χρηματοδοτηθούν από ΕΣΠΑ μετά την υπογραφή των σχετικών αποφάσεων από τη γγ της περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, Μαρία Λιονή.
Δυο έργα αναπλάσεων σε αστικά κέντρα της Κεντρικής Μακεδονίας θα χρηματοδοτηθούν από το ΠΕΠ Μακεδονίας – Θράκης 2007 – 2013 (ΕΣΠΑ), μετά την υπογραφή των σχετικών αποφάσεων από τη Γενική Γραμματέα της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, Μαρία Λιονή.

Πρόκειται για την «Ανάπλαση Ιστορικού Κέντρου Κιλκίς», προϋπολογισμού 5.609.465 ευρώ και για το «Ολοκληρωμένο Σχέδιο Αναβάθμισης Αστικού Τοπίου στη Βέροια», προϋπολογισμού 10.236.267 ευρώ.

«Οι εντάξεις έργων στο πρόγραμμα των αστικών αναπλάσεων που υλοποιείται μέσω του ΕΣΠΑ είναι συνεχείς και υποδηλώνουν την πρόθεση των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης να εκμεταλλευτούν την ευκαιρία που τους παρέχεται μέσω του ΠΕΠ Μακεδονίας – Θράκης 2007 – 2013 και να βελτιώσουν την εικόνα των πόλεων και κατ’ επέκταση τις συνθήκες καθημερινότητας των πολιτών. Η βελτίωση του βιοτικού επιπέδου περνά και μέσα από ένα αξιοπρεπές και ελκυστικό δομημένο περιβάλλον», τόνισε σχετικά η κ. Λιονή.
 
Στο πλαίσιο των ενταγμένων έργων στο δήμο Κιλκίς η πρόταση περιλαμβάνει τη δημιουργία ενός άξονα κίνησης πεζών κατά μήκος της οδού Βενιζέλου. Ο άξονας αυτός κατ’ αρχήν θα συνδέει τη Μητρόπολη με τις Καπναποθήκες και θα λειτουργεί ενοποιητικά για τα δύο κομμάτια του ελεύθερου χώρου, το δημοτικό κήπο και το δημοτικό πάρκο. Επίσης θα γίνει υπογειοποίηση όλων των εναέριων δικτύων της συγκεκριμένης περιοχής για λόγους αισθητικής.

Ο πεζόδρομος αυτός θα ενταχθεί ως νέο ισχυρό στοιχείο της πόλης, με ιδιαίτερο χαρακτήρα, ανάμεσα στο πάρκο και τον κήπο και θα έχει τα χαρακτηριστικά μιας νέας κεντρικής περιοχής η οποία θα οργανώνει τα δύο προϋπάρχοντα κομμάτια σε ένα σύνολο. Η αρχική ιδέα αποτελεί αφετηρία για το σχεδιασμό και των επιμέρους χώρων με σημείο αναφοράς τον κεντρικό αυτό χώρο και με τρόπο ώστε να διατηρηθούν οι φυγές και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά τους μέσα στο σύνολο. Ο στόχος είναι η δημιουργία ενός νέου ενιαίου κεντρικού ελεύθερου δημόσιου χώρου, ο οποίος θα αποτελέσει πραγματικό χώρο αναψυχής για όλους. Σημαντική θα είναι η παρουσία του πρασίνου, με τη διατήρηση και προστασία των υπαρχόντων δένδρων και τον εμπλουτισμό τους με νέα δένδρα.

Ο χώρος αυτός δε θα προκύψει απλά από τη συνένωση των υφιστάμενων επιμέρους ελεύθερων χώρων, αλλά θα προσδώσει σε κάθε έναν από αυτούς νέες ποιότητες και κοινά μορφολογικά και λειτουργικά χαρακτηριστικά ώστε τελικά να αποδοθεί μια ανανεωμένη μορφή στο κέντρο της πόλης ικανή να φιλοξενήσει τις σύγχρονες λειτουργίες της. Στη μελέτη περιλαμβάνονται δαπεδόστρωση και διαμόρφωση, δομικά στοιχεία του υπαίθριου χώρου, αστικός εξοπλισμός, φυτεύσεις, υδάτινο στοιχείο και ειδικές κατασκευές.

Στο δήμο Βέροιας, η πράξη αφορά στην ανάπλαση τεσσάρων Πλατειών και πιο συγκεκριμένα του Πάρκου Εληάς, Πλατείας Αγ. Αντωνίου, Πλατείας Κόρακα και Πάρκου στη συμβολή των οδών Ελιάς, Βενιζέλου, Ανοίξεως, Μεγ. Αλεξάνδρου στο τμήμα που ορίζεται από τις οδούς Βενιζέλου και Ανοίξεως, Τρεμπεσίνας και Ανθέων.

Και τα δυο έργα χρηματοδοτούνται από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Μακεδονίας - Θράκης 2007 - 2013» και συγχρηματοδοτούνται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης.