Skip to main content

Ασθμαίνοντας η Ελλάδα στις εξαγωγές

Αδύναμη να ακολουθήσει τη διαφαινόμενη ανάκαμψη των ευρωπαϊκών εξαγωγών στο πρώτο τρίμηνο του 2010 εμφανίζεται η Ελλάδα, η οποία κατατάσσεται τελευταία στη λίστα εξαγωγικών επιδόσεων των χωρών της διε
Αδύναμη να ακολουθήσει τη διαφαινόμενη ανάκαμψη των ευρωπαϊκών εξαγωγών στο πρώτο τρίμηνο του 2010 εμφανίζεται η Ελλάδα, η οποία κατατάσσεται τελευταία στη λίστα εξαγωγικών επιδόσεων των χωρών της διευρυμένης Ευρωπαϊκής Ένωσης για το ίδιο διάστημα, σύμφωνα με τον Σύνδεσμο Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος (ο οποίος διευκρινίζει, πάντως, ότι δεν υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία για τις έξι από τις 27 οικονομίες της ΕΕ). Σε ό,τι αφορά στις αγορές στόχους για την ΕΕ-27, αξιοσημείωτη ήταν η αύξηση των ελληνικών εξαγωγών προς Τουρκία (+51,2%), ενώ, αντίθετα, μεγάλη μείωση σημειώθηκε στην περίπτωση της αγοράς των ΗΠΑ (-31,1%).

Αναλυτικότερα, βάσει επεξεργασίας, που πραγματοποίησε ο Σύνδεσμος Εξαγωγέων (ΣΕΒΕ) σε στατιστικά της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Υπηρεσίας (Eurostat), οι ελληνικές εξαγωγές αγαθών στο τρίμηνο Ιανουαρίου-Μαρτίου αυξήθηκαν οριακά, κατά μόλις 1%, τη στιγμή που εκείνες συνολικά της ΕΕ σημείωσαν συνολική αύξηση 10,9% και της ευρωζώνης 9,9%.

Παρά την άνοδο, οι εξαγωγές αγαθών σε επίπεδο τόσο ΕΕ όσο και ευρωζώνης και Ελλάδας βρίσκονται πολύ χαμηλότερα από το 2008 και συγκεκριμένα κατά 12,3%, 10,9% και 15% αντίστοιχα. Η συνεισφορά των ελληνικών εξαγωγών στο Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν (ΑΕΠ) για το πρώτο τρίμηνο του 2010 υπολογίζεται σε μόλις 5,7%, ενώ για την Ισπανία, που κατέχει την αμέσως υψηλότερη θέση στην κατάταξη, το αντίστοιχο ποσοστό είναι 16,23% στο ΑΕΠ. Τις υψηλότερες εξαγωγικές επιδόσεις καταγράφουν οι χώρες Βέλγιο, Ουγγαρία, Σλοβακία, Τσεχία, Σλοβενία και Εσθονία, όπου οι εξαγωγές συνεισφέρουν πάνω από το 50% του ΑΕΠ.

Σύμφωνα με τον ΣΕΒΕ, τα στοιχεία αυτά επιβεβαιώνουν τις θέσεις του συνδέσμου για την αναγκαιότητα άμεσης καμπάνιας επανατοποθέτησης της εικόνας των ελληνικών προϊόντων στο εξωτερικό. Επίσης, ο ΣΕΒΕ επισημαίνει εκ νέου την ανάγκη αξιοποίησης των διεθνών τάσεων για την τόνωση των ελληνικών εξαγωγών, με συνεργασία και συντονισμό της κυβέρνησης και των αρμόδιων επιχειρηματικών φορέων στις δράσεις εξωστρέφειας.

Σε ό,τι αφορά στα στοιχεία της Τραπέζης της Ελλάδας για το εξωτερικό εμπόριο υπηρεσιών στο πρώτο τρίμηνο, ο ΣΕΒΕ επισημαίνει ότι αυτά αποδίδουν μείωση 88 εκατ. ευρώ στο πλεόνασμα υπηρεσιών, οφειλόμενη στην πτώση των καθαρών εισπράξεων από τις υπηρεσίες μεταφορών.