Skip to main content

Άσθμα: Λιγότερα συμπτώματα για τους ασθενείς με μία εισπνοή την ημέρα

Νέα πρωτοποριακή μελέτη φέρνει ελπιδοφόρα μηνύματα όσον αφορά τα επιστημονικά δεδομένα των διαθέσιμων θεραπειών ενάντια στο άσθμα.

Νέα προοπτική στους ανθρώπους που πάσχουν από άσθμα δίνουν τα αποτελέσματα νέας πρωτοποριακής μελέτης, η οποία ανακοινώθηκε στο πρόσφατο Πανευρωπαϊκό Συνέδριο Πνευμονολογίας στο Μιλάνο (ERS), καθώς μπορούν να ελπίζουν σε λιγότερα συμπτώματα.

Η μελέτη Salford Lung Study(SLS) για το άσθμα, η οποία δημοσιεύθηκε ταυτόχρονα και στην επιστημονική έκδοση The Lancet, δίνει την ευκαιρία και στην ιατρική κοινότητα να επανεξετάσει την αντιμετώπιση και διαχείριση του άσθματος.

Μία εισπνοή την ημέρα, λιγότερα συμπτώματα

Η μελέτη κατέδειξε ότι με βάση τη νεότερη θεραπεία για το άσθμα οι ασθενείς μπορούν, για πρώτη φορά, να εισπνέουν μία μόνο φορά την ημέρα μέσω μιας απλής και αποτελεσματικής συσκευής (ήτοι θεραπεία με συνδυασμό φουροϊκής φλουτικαζόνης/βιλαντερόλης). Επίσης, με τη μελέτη διπλασιάζονται οι πιθανότητες να επιτύχουν οι ασθενείς έλεγχο ή / και κλινικά σημαντική βελτίωση του ελέγχου του άσθματος σε σχέση με την καθιερωμένη μέχρι σήμερα θεραπεία (ήτοι εισπνεόμενα κορτικοστεροειδή (ICS) χορηγούμενα ως μονοθεραπεία ή ως συνδυασμό ICS/LABA (ICS με ένα Βήτα Αγωνιστή Μακράς Δράσης).

Όπως εξηγεί, μιλώντας στη Voria.gr, ο πνευμονολόγος Σταύρος Τρύφων, πρόκειται για μια αποτελεσματική, δραστική και ασφαλή συσκευή.

Πρακτικά, αυτό σημαίνει πως οι ασθενείς με άσθμα μπορούν πλέον να ελπίζουν σε λιγότερα συμπτώματα (με βασικότερο τη δύσπνοια), λιγότερες νυχτερινές αφυπνίσεις, μικρότερη ανάγκη για επιπλέον εισπνοές (ως θεραπεία ανακούφισης), καλύτερη ποιότητα ζωής και λιγότερες μέρες απουσίας από τη δουλειά ή το σχολείο.

«Οι ασθενείς μπορούν πλέον να εισπνέουν μία φορά τη μέρα αντί για 2-3, καθώς η επίδραση διαρκεί 30 ώρες», αναφέρει ο κ. Τρύφων, προσθέτοντας ότι προσφέρει έλεγχο των συμπτωμάτων στα πρώτα δύο 24ωρα, χωρίς σύντομη υποτροπή.

«Δίνεται με αυτόν τον τρόπο η δυνατότητα στον πάσχοντα να βρεθεί μετά από έναν χρόνο εκτός αγωγής και να παραμείνει χωρίς αγωγή για μεγάλα χρονικά διαστήματα», προσθέτει ο ίδιος.

Σημειώνεται ότι η εν λόγω μελέτη, εξαιτίας του πρωτοποριακού σχεδιασμού της, επιτρέπει στους ειδικούς να αξιολογήσουν τις θεραπείες για το άσθμα υπό πραγματικές συνθήκες (real life data), συμπληρώνοντας έτσι τα όσα γνωρίζουν μέσω των συμβατικών κλινικών μελετών.

Όπως αναφέρει ο κ. Τρύφων, η ηλεκτρονική καταγραφή της καθημερινότητας των ασθενών στην Αγγλία για τρία χρόνια, κατέδειξε ότι ελάττωσαν τις επισκέψεις τους στα επείγοντα, ενώ βελτίωσαν τη συμμόρφωσή τους στο φάρμακο.

Ο έλεγχος του άσθματος μετρήθηκε μέσω απλών ερωτηματολογίων (ACT- Asthma Control Test) τα οποία οι ασθενείς με άσθμα μπορούν εύκολα να συμπληρώνουν ώστε να παρακολουθείται η πορεία της νόσου τους, ενώ η ποιότητα ζωής μέσω του Ερωτηματολογίου για την Ποιότητα Ζωής στο Άσθμα, AQLQ.

Και στην Ελλάδα η νέα συσκευή

Η πρωτοποριακή και εύχρηστη συσκευή εισπνοής τρίτης γενιάς διατέθηκε στην ευρωπαϊκή αγορά τον Φεβρουάριο του 2014, όμως, εδώ και τρεις μήνες, συνταγογραφείται και στη χώρα μας, η οποία εμφανίζει ποσοστό πασχόντων 8% στα παιδιά και 5% στους ενήλικες.

«Η χρήση της είναι απλή, καθώς γίνεται σε τρία απλά βήματα, ανοίγεις-εισπνέεις-κλείνεις», σημειώνει ο κ. Τρύφων.

Παράλληλα, υπογραμμίζει ότι οποιαδήποτε στιγμή αισθανθούμε δύσπνοια ή την αναπνοή μας να «σφυρίζει» είναι απαραίτητη η επίσκεψη σε πνευμονολόγο, καθώς μπορεί είτε να πρόκειται για παρόξυνση είτε για όψιμη εμφάνιση. Ενδεικτικό είναι άλλωστε, όπως τονίζει, ότι ένα σημαντικό ποσοστό ενηλίκων εμφανίζουν για πρώτη φορά συμπτώματα στην ηλικία των 30-35.