Skip to main content

Οι πληροφορίες για την επίσκεψη Νετανιάχου στη Θεσσαλονίκη

Συνεχείς συσκέψεις στο Αστυνομικό Μέγαρο για την τριμερή Ελλάδας – Κύπρου – Ισραήλ. Τα μέτρα ασφαλείας της ΕΛΑΣ και οι συγκεντρώσεις

του Δημήτρη Παπανίκου

Σε κόκκινο συναγερμό τίθεται από το πρωί της Τετάρτης η Ελληνική Αστυνομία ενόψει της τριμερούς διάσκεψης Ελλάδας – Κύπρου – Ισραήλ η οποία φιλοξενείται την Πέμπτη στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης.

Το ακριβές πρόγραμμα της παρουσίας των τριών ηγετών, του Έλληνα πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, του Κύπριου προέδρου Νίκου Αναστασιάδη και του Ισραηλινού πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου θα ανακοινωθεί πιθανότατα μεθαύριο για λόγους ασφαλείας.

Η παρουσία τους στη Θεσσαλονίκη και ιδιαιτέρως αυτή του κ. Νετανιάχου έχει κινητοποιήσει το σύνολο της ΕΛ.ΑΣ. στην πόλη, ενώ το διήμερο Τετάρτη και Πέμπτη θα αφιχθούν αστυνομικές δυνάμεις και από τους γύρω νομούς, όπως συνηθίζεται κατά την περίοδο των διαδηλώσεων στη ΔΕΘ.

Επίσκεψη στη Συναγωγή

Σύμφωνα με πληροφορίες οι οποίες ωστόσο δεν είναι δυνατόν να επιβεβαιωθούν προς το παρόν για ευνόητους λόγους, ο ισραηλινός πρωθυπουργός θα αφιχθεί στη Θεσσαλονίκη πιθανότατα την Τετάρτη το απόγευμα. Εκτός της συμμετοχής του στην τριμερή διάσκεψη ο κ. Νετανιάχου θα επισκεφθεί το Εβραϊκό Μουσείο και τη Συναγωγή όπου αναμένεται να εκφωνήσει και λόγο. Στις επισκέψεις του αυτές, που πιθανότατα θα πραγματοποιηθούν την Πέμπτη, θα συνοδεύεται ενδεχομένως και από τον Έλληνα πρωθυπουργό. Μέχρι στιγμής το Μέγαρο Μαξίμου το οποίο έχει την απόλυτη ευθύνη του προγράμματος αποφεύγει να δώσει την παραμικρή πληροφορία για τις κινήσεις των τριών ηγετών και ειδικότερα για αυτές του ισραηλινού πρωθυπουργού.

Τα αστυνομικά μέτρα

Ήδη από το σαββατοκύριακο στο μέγαρο της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Θεσσαλονίκης οι συσκέψεις είναι συνεχείς. Τον γενικό συντονισμό έχει αναλάβει ο γενικός αστυνομικός διευθυντής Φώτης Δομζαρίδης ενώ στο σχεδιασμό εμπλέκονται και στελέχη της ισραηλινής Μοσάντ. Σύμφωνα με πληροφορίες της Voria.gr η εφαρμογή των έκτακτων αστυνομικών μέτρων θα ξεκινήσει από τις 6 το πρωί της Τετάρτης και θα διαρκέσει έως την αναχώρηση των τριών ηγετών, το βράδυ της Πέμπτης. Στα μέτρα περιλαμβάνονται:

- Δημιουργία ακτίνας ασφαλείας γύρω από το Μέγαρο Μουσικής. Στον στενό πυρήνα, πέριξ του Μεγάρου δεν θα επιτρέπεται η πρόσβαση σε κανέναν που δεν θα διαθέτει σχετική διαπίστευση. Στον ευρύτερο πυρήνα της αποκλεισμένης περιοχής θα μπορούν να εισέρχονται μεμονωμένα άτομα, όχι όμως πολυπληθείς ομάδες ατόμων.
Ο αποκλεισμός θα γίνει με φραγμούς (κλούβες ή κάγκελα) και η ανάπτυξή τους θα εξαρτηθεί από το μέγεθος και την ένταση των διαδηλώσεων.
- Σε αρκετούς δρόμους πλησίον του Μεγάρου Μουσικής, αλλά και στο κέντρο της πόλης, πλησίον της Συναγωγής και του Εβραϊκού Μουσείου θα απαγορευτεί για συγκεκριμένες ώρες η στάση και η στάθμευση των οχημάτων. Σχετικές προειδοποιητικές ανακοινώσεις θα αναρτηθούν από αύριο.
- Θα υπάρξουν εκτροπές στην κυκλοφορία των οχημάτων αναλόγως των κινήσεων των τριών ηγετών. Τα μέτρα αυτά θα ανακοινωθούν πιθανότατα αύριο από την Τροχαία Θεσσαλονίκης.
- Μέτρα αστυνόμευσης θα υπάρξουν και στη διαδρομή από το αεροδρόμιο «Μακεδονία» έως το Μέγαρο Μουσικής, αλλά και έως το ξενοδοχείο στο οποίο θα καταλύσει ο ισραηλινός πρωθυπουργός το οποίο δεν έχει δημοσιοποιηθεί για λόγους ασφαλείας.

Οι συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας

Μέχρι στιγμής έχουν προγραμματιστεί δύο συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας. Η πρώτη θα γίνει στην πλατεία Αγίας Σοφίας, στις 7 το απόγευμα της Πέμπτης, από την Επιτροπή για τη Διεθνή Ύφεση και Ειρήνη Θεσσαλονίκης. Την ίδια ώρα, στο άγαλμα Βενιζέλου θα γίνει συγκέντρωση διαφόρων κομμάτων (Λαϊκή Ενότητα, ΑΝΤΑΡΣΥΑ) καθώς και οργανώσεων Παλαιστινίων. Σύμφωνα με πληροφορίες οι διαδηλωτές θα επιχειρήσουν πορεία προς το Μέγαρο Μουσικής, ως το σημείο το οποίο θα τους επιτραπεί από την ΕΛ.ΑΣ.

Ο περίπατος στην παραλία

Σε ερώτημα της Voria.gr προς τον εκπρόσωπο της ΕΛ.ΑΣ. εάν στα αστυνομικά μέτρα περιλαμβάνεται και η απαγόρευση της βόλτας που κάνουν οι Θεσσαλονικείς στη Νέα Παραλία η απάντηση ήταν ότι «μέλημά μας είναι να μην διαταραχθεί η λειτουργία της πόλης. Η κίνηση στην παραλία θα επιτρέπεται, εκτός εάν παρατηρηθεί απόπειρα μαζικής προσέγγισης του Μεγάρου Μουσικής από οργανωμένη ομάδα διαδηλωτών».

Υπενθυμίζεται ότι αυτή είναι η τρίτη κατά σειρά τριμερής διάσκεψη καθώς είχαν προηγηθεί αυτή της Λευκωσίας τον Γενάρη του 2016 και της Ιερουσαλήμ τον Δεκέμβριο της ίδιας χρονιάς. Εκεί αποφασίστηκε η επόμενη συνάντηση των τριών ηγετών να γίνει στη Θεσσαλονίκη, μια πόλη με ιδιαίτερη ιστορική σημασία για τους κοινούς δεσμούς της Ελλάδας και του Ισραήλ εξ αιτίας του έντονου το εβραϊκού στοιχείου κατά το παρελθόν. Η ατζέντα της τριμερούς συνάντησης θα περιλαμβάνει θέματα ενέργειας, περιβαλλοντικά, τουρισμού, μετανάστευσης, ασφάλειας, τρομοκρατίας, καινοτομίας κ.ά.