Skip to main content

Ασπρόμαυρο προβάδισμα

Ο Δικέφαλος ήταν μια βελτιωμένη έκδοση της περσινής σεζόν στο πρώτο ημίχρονο και προηγήθηκε 1-0 με γκολ του Βιεϊρίνια. Δυσκολεύτηκε στο δεύτερο μέρος, αλλα διατήρησε το προβάδισμα ενόψει της ρεβάνς στ
Ένα πρώτο ημίχρονο κομψοτέχνημα… Με αμιγώς επιθετικό παιχνίδι, εντυπωσιακό πρέισνγκ, ένα γκολ και ευκαιρίες για –τουλάχιστον- ένα ακόμη τέρμα. Το δεύτερο μέρος έκρυβε απρόοπτα. Όχι τόσα –σε αριθμό και βαρύτητα- όσα κόντρα στον Άγιαξ, αλλά ικανά να δυσχεράνουν το ασπρόμαυρο έργο, ενόψει της ρεβάνς στο -κάτι λιγότερο από Τούμπα- Σουκρού Σαράτσογλου. Η είσοδος του νεοαποκτηθέντα Νιάνγκ έδωσε πνοή στην επίθεση των Τούρκων, ενώ, κυρίως, η αποβολή του Βιτόλο περισσότερο από ένα ημίωρο πριν το τέλος έκανε ακόμη πιο δύσκολη την ασπρόμαυρη αποστολή. Το σημαντικό είναι ότι το απόρθητο της εστίας του Κρέσιτς διαφυλάχθηκε και το ύπουλο 1-0 δίνει προβάδισμα στον Δικέφαλο, ενόψει της ρεβάνς.

Ο Παύλος Δερμιτζάκης έκανε τη μίνι έκπληξη, τοποθετώντας τον Ζλάταν Μουσλίμοβιτς στην κορυφή της επίθεσης και τον Δημήτρη Σαλπιγγίδη σε θέση δεξιού εξτρέμ, ενώ με την ταυτόχρονη χρησιμοποίηση των Λίνο και Μπουσαϊντί έδωσε σαφή επιθετική χροιά στο σχήμα του Δικεφάλου. Ο στόχος του Έλληνα τεχνικού εκφράστηκε στην εντέλεια από τους ποδοσφαιριστές του που κυριάρχησαν εξαρχής, πίεσαν τους Τούρκους και εγκαταστάθηκαν στην περιοχή τους. Δυο μακρινά σουτ των Βιτόλο και Ίβιτς λειτούργησαν ως προειδοποιητικές βολές για τον Βολκάν, ώσπου στο 19’ ήρθε η οβίδα του Βιεϊρίνια να βάλει φωτιά στην Τούμπα. Ο Μπουσαϊντί σέντραρε, η μπάλα άλλαξε πορεία, ο Ίβηρας εξτρέμ τη βρήκε στην κίνηση και την έστειλε να αναπαυτεί στα δίχτυα του Βολκάν, βάζοντας φωτιά στην Τούμπα. Ο Σάντος προσπάθησε να απειλήσει δύο λεπτά αργότερα, με τον Κρέσιτς να είναι σε ετοιμότητα, όμως η ανωτερότητα του ΠΑΟΚ δε χωρούσε αμφισβήτηση. Ο Βιεϊρίνια απέτυχε να σκοράρει με το ψιλοκρεμαστό πλασέ που επιχείρησε στο 25’, ο Σάλπι δεν πρόλαβε την μπάλα στο γύρισμα του Λίνο δυο λεπτά αργότερα, όμως η μεγαλύτερη φάση για τον Δικέφαλο σημειώθηκε με την εκπνοή του ημιχρόνου. Ο Μουσλίμοβιτς κοντρόλαρε την μπάλα προ του Βολκάν, κατόρθωσε να τον περάσει, γύρισε το κορμί του και σούταρε, όμως ο Ιλχάν του πήρε την μπουκιά από το στόμα, διώχνοντας πάνω στη γραμμή.

Το δεύτερο ημίχρονο ξεκίνησε με τους Τούρκους, ωθούμενους από την είσοδο του Νιάνγκ, να ψάχνουν το εκτός έδρας γκολ με κάθε τρόπο. Μια εκτέλεση φάουλ του Τοπούζ βρήκε σε ετοιμότητα τον Κρέσιτς, ενώ ένα κοντινό σουτ του ίδιου παίκτη στο επόμενο λεπτό κατέληξε εκ νέου στον Κροάτη πορτιέρο. Στο 57’, όμως, η κακιά στιγμή παραμόνευε… Ο Βιτόλο σήκωσε ψηλά το ποδί, βρήκε –δε βρήκε- τον Νιάνγκ που έπεσε στον αγωνιστικό χώρο και δέχτηκε τη δεύτερη κίτρινη κάρτα, αφήνοντας τους ασπρόμαυρους με δέκα παίκτες. Η είσοδος του Σορλέν που ήδη ετοιμαζόταν να περάσει στον αγωνιστικό χώρο ήταν πλέον επιτακτική και οι δέκα -αλλά λέοντες- όφειλαν να καλύψουν το κενό του Ισπανού, που δεν μπορούσε να χωνέψει την αποβολή του και δεν έλεγε να φύγει για τα αποδυτήρια. Ένα ακόμη φάουλ, αυτήν τη φορά από τον Άλεξ, αποδείχτηκε εύκολη λεία για τον Κρέσιτς, που κατέβασε τα ρολά, ώσπου ένα πεντάλεπτο αργότερα, η κακή στιγμή είχε… κυανοκίτρινη απόχρωση… Σε μια ανύποπτη φάση, ο Νιάνγκ έπεσε στο έδαφος και έμοιαζε να μην μπορεί να συνεχίσει. Οι φόβοι των Τούρκων δεν επαληθεύτηκαν, με τον Σενεγαλέζο επιθετικό να συνεχίζει, αλλά να μην καταφέρνει να κάνει αισθητή την παρουσία του.  Κάπως έτσι έλαβε τέλος και η επιθετικότητα της Φενερμπαχτσέ, που μέχρι το δεύτερο λεπτό των καθυστερήσεων περιορίστηκε σε μια ανούσια υπεροχή. Ο Παπάζογλου έχασε το… άχαστο στο 91’, ο Κρέσιτς, όμως, κατέβασε τα ρολά στο επόμενο λεπτό, κατεβάζοντας ρολά προ του Τοπούζ, που επωφελήθηκε από τις κόντρες και βρέθηκε απέναντί του.

Επί του πρακτέου, ο Δικέφαλος κατόρθωσε να πάρει έστω και ισχνό προβάδισμα ενόψει του επικείμενου ταξιδιού στη βάση του… Ο ΠΑΟΚ ταξιδεύει στην Κωνσταντινούπολη και -πέρα από συναισθηματισμούς- υποχρεούται να επιστρέψει με την πρόκριση.  Έχει τα φόντα να τα καταφέρει και με τη συμπαράσταση των οπαδών του θα το κάνει.