Skip to main content

Ασπίς: Στην Α.Μ.Κ. της Τράπεζας τώρα το ενδιαφέρον

Εφόσον οι διαδικασίες ολοκληρωθούν, η Τράπεζα θα αποχωρήσει από τον όμιλο Ασπίς.
Στην αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της Ασπίς Μπανκ, μεταφέρεται τώρα το ενδιαφέρον, μετά την χθεσινή αφαίρεση των αδειών λειτουργίας από τις ασφαλιστικές εταιρίες του ομίλου Ασπίς.

Κι αυτό γιατί οι τελευταίες ήλεγχαν το περίπου 67%  του μετοχικού κεφαλαίου της τράπεζας. Η ίδια η τράπεζα δεν αντιμετωπίζει κανένα απολύτως πρόβλημα, από πλευράς κεφαλαιακής επάρκειας, ενώ οι πληροφορίες αναφέρουν πως οι καταθέσεις των ασφαλιστικών του ομίλου στην Ασπίς Μπανκ έχουν δεσμευθεί. Οπότε κι αυτό το ζήτημα είναι λυμένο. Υπάρχει όμως μετοχική εκκρεμότητα, η οποία θα μπορούσε να λυθεί από την προγραμματισμένη αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της τράπεζας, ύψους 120 εκατ ευρώ.

Μετά τις χθεσινές εξελίξεις,  οι ασφαλιστικές εταιρίες δεν θα συμμετάσχουν, οπότε θα πρέπει να αναζητηθούν οι επενδυτές - αντικαταστάτες τους. Εφόσον η προσπάθεια ευοδωθεί, η Ασπίς Μπανκ θα τεθεί εκτός ομίλου Ασπίς και θα συνεχίσει την πορεία της χωρίς απολύτως καμία σχέση με το σημερινό ιδιοκτησιακό καθεστώς.

Μια λύση θα μπορούσε ενδεχομένως να ήταν μια πολιτική παρέμβαση, που θα οδηγούσε τράπεζες του ευρύτερου δημόσιου τομέα να συμμετάσχουν στην αύξηση και να την καλύψουν. Ομως, το γεγονός ότι βρισκόμαστε εν μέσω προεκλογικής περιόδου, δυσχεραίνει αυτή την προοπτική. Δεν την αποκλείει, όμως, όπως δεν αποκλείεται το ίδιο έργο να αναλάβουν "τρίτοι" επενδυτές από την ελληνική αγορά ή από το εξωτερικό. Σε κάθε περίπτωση, οι εξελίξεις από το συγκεκριμένο "μέτωπο" αναμένονται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον τις επόμενες ώρες.

Η αντιδράσεις του ΠΑΣΟΚ
Η πολιτική εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ για θέματα Οικονομίας Λούκα Τ. Κατσέλη και ο πολιτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ για θέματα Ανάπτυξης, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, σε κοινή τους δήλωση αναφέρουν:

«Η αδράνεια της αρμόδιας εποπτικής αρχής, σε έναν τόσο κρίσιμο κλάδο, όπως οι ιδιωτικές ασφαλίσεις, που αφορά χιλιάδες καταναλωτές, είναι εγκληματική. Όφειλε 5 χρόνια τώρα να αξιολογεί συστηματικά την οικονομική κατάσταση και τη βιωσιμότητα των ασφαλιστικών εταιρειών. Δεν το έκανε. Όφειλε να λάβει έγκαιρα τα απαραίτητα μέτρα εξυγίανσης, και όχι να προχωρήσει σε ανάκληση άδειας εταιρειών, δύο βδομάδες πριν τις εκλογές, με αποτέλεσμα να μείνουν στον αέρα χιλιάδες καταναλωτές και στο δρόμο εργαζόμενοι".

Η ανακοίνωση της Τράπεζας
Η ανακοίνωσή της η Aspis Bank για την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου έχει ως εξής:
Aspis Bank έχει διοικητική ανεξαρτησία από τις ασφαλιστικές εταιρίες του ομίλου ΑΣΠΙΣ και οι κύριες δραστηριότητες της δεν επηρεάζονται ουσιωδώς από τις πρόσφατες εξελίξεις, αναφέρεται σε σημερινή ανακοίνωση της τράπεζας, με αφορμή την απόφαση της Επιτροπής Εποπτείας... Ιδιωτικής Ασφάλισης, σύμφωνα με την οποία ανακλήθηκε η άδεια λειτουργίας των εταιριών ΑΣΠΙΣ ΠΡΟΝΟΙΑ ΑΕΓΑ και ΑΣΠΙΣ ΠΡΟΝΟΙΑ ΑΕΑΖ, επιθυμεί να ενημερώσει το επενδυτικό κοινό για τα κάτωθι:

Το ποσοστό άμεσης συμμετοχής των εταιρειών ΑΣΠΙΣ ΠΡΟΝΟΙΑ ΑΕΓΑ και ΑΕΑΖ στο μετοχικό κεφάλαιο της Τράπεζας, ανέρχεται σε 19,71% ενώ το ποσοστό συμμετοχής της Τράπεζας στην ΑΣΠΙΣ ΠΡΟΝΟΙΑ Α.Ε.Γ.Α. ανέρχεται σε ποσοστό 9,97% Η Τράπεζα έχει χορηγήσει δάνεια και εγγυητικές επιστολές προς τις 2 εταιρίες ύψους ευρώ 4,9 εκ., οι οποίες εξασφαλίζονται από ρευστοποιήσιμα στοιχεία.

Η Τράπεζα θα αξιολογήσει τις εν λόγω χορηγήσεις και θα προβεί σε τυχόν προβλέψεις όπoυ απαιτείται. Η Τράπεζα διατηρεί υψηλή ρευστότητα, που πληροί τις κατά το νόμο οριζόμενες προϋποθέσεις. Από τη συμμετοχή της Τράπεζας στο μετοχικό κεφάλαιο της ΑΣΠΙΣ ΠΡΟΝΟΙΑ Α.Ε.Γ.Α. τα αποτελέσματα της Τράπεζας στις 30/09/2009 θα επιβαρυνθούν κατά ευρώ 13 εκ., περίπου ενώ τα Ίδια Κεφάλαια κατά ευρώ 5 εκ., περίπου λόγω μηδενισμού της αξίας των μετοχών της εταιρίας στο επενδυτικό χαρτοφυλάκιο της Τράπεζας.

H διαδικασία αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου της Τράπεζας με την έκδοση 128.128.108 νέων μετοχών εξελίσσεται σύμφωνα με την σχετική απόφαση της από 23/7/2009 Έκτακτης Γενικής Συνέλευσης των μετόχων της.

Η Διοίκηση της Τράπεζας δεσμεύεται να προβαίνει σε άμεση ενημέρωση του επενδυτικού κοινού για κάθε σημαντική μεταβολή, αναφέρεται στην σχετική ανακοίνωση".