Skip to main content

Ασπίδα του Βρετανού αντιπροέδρου στον νέο προϋπολογισμό

Ο Νικ Κλεγκ απέκρουσε έκθεση ανεξάρτητου ινστιτούτου, το οποίο εκτίμησε ότι τα νέα δημοσιονομικά μέτρα της κυβέρνησης πλήττουν περισσότερο τους φτωχούς.
Ο αναπληρωτής πρωθυπουργός και αντιπρόεδρος της κυβέρνησης της Βρετανίας, Νικ Κλεγκ, απέκρουσε σήμερα Πέμπτη έκθεση ανεξάρτητου ινστιτούτου, το οποίο εκτίμησε ότι τα νέα δημοσιονομικά μέτρα της κυβέρνησης πλήττουν περισσότερο τους φτωχούς.

Σε άρθρο του κατόπιν πρόσκλησης που δημοσιεύει η εφημερίδα Financial Times, ο Νικ Κλεγκ υποστήριξε ότι το Ινστιτούτο Δημοσιονομικών Μελετών (Institute for Fiscal Studies, IFS) στην έκθεσή του υιοθετεί έναν «εντελώς αριθμητικό» ορισμό της δικαιοσύνης (των μέτρων), παραθέτοντας ένα «στιγμιότυπο» των συνεπειών των φόρων και των παροχών σε μια οποιαδήποτε χρονική στιγμή.

«Δεν μπορείς να μετρήσεις τη φτώχεια με ένα στιγμιότυπο διότι οι ζωές των ανθρώπων διαρκούν παραπάνω από ένα δευτερόλεπτο. Εάν θέλεις να μετρήσεις την αυθεντική δικαιοσύνη, η ερώτηση που πρέπει να κάνεις για την κυβερνητική πολιτική είναι. . . Πώς αλλάζει την μελλοντική πορεία της ζωής των ανθρώπων; Πώς αυξάνει τις ευκαιρίες τους;» .

Το IFS επισήμανε στην έκθεσή του, που δημοσιοποίησε την Τετάρτη, ότι τα νοικοκυριά με χαμηλά εισοδήματα και σε εργάσιμες ηλικίες χάνουν τα περισσότερα από τις αλλαγές στη φορολογική πολιτική και την πολιτική όσον αφορά τις συντάξεις που ανακοινώθηκε στο πλαίσιο του προϋπολογισμού του Ιουνίου, ενώ όσοι κερδίζουν τα περισσότερα και δεν έχουν παιδιά χάνουν τα λιγότερα.

Ο υπουργός Οικονομικών Τζορτζ Όσμπορν εισηγήθηκε το σκληρότερο προϋπολογισμό των τελευταίων ετών ένα μήνα αφότου οι Συντηρητικοί και οι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες ανέλαβαν την διακυβέρνηση, υποσχόμενος να εκμηδενίσει σχεδόν το έλλειμμα στον προϋπολογισμό, που φθάνει το 11%, μέσα σε πέντε χρόνια.

Στην εισηγητική του ομιλία είπε ότι οι μεγάλες περικοπές δαπανών και οι αυξήσεις φόρων είναι «προοδευτικά» μέτρα διότι θα πλήξουν τους πλούσιους περισσότερο από τους φτωχούς.

Η έκθεση του IFS αναμένεται να μειώσει ακόμα περισσότερο τη στήριξη των πολιτών στις περικοπές από 24% ως 40% στις δημόσιες δαπάνες, που σύμφωνα με συνδικάτα θα κοστίσουν χιλιάδες θέσεις εργασίας.

Ο Κλεγκ, ηγέτης των Φιλελεύθερων Δημοκρατών, είπε ότι ο προϋπολογισμός θα «δημιουργήσει ευκαιρίες» οι οποίες θα καταστρέφονταν εάν ο δανεισμός συνεχιζόταν.

«Δεν υπάρχει τίποτε δίκαιο στο να αποφεύγεται η λήψη αποφάσεων και να φορτώνονται οι επόμενες γενεές με χρέη», έγραψε στους Financial Times.