Skip to main content

Ασπίδα Θαπατέρο στο ν/σ για τα εργασιακά

Ο Ισπανός πρωθυπουργός υπερασπίστηκε σήμερα το νομοσχέδιο της κυβέρνησής του για τις μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας, παρά τις έντονες επικρίσεις που δέχεται.
Ο Ισπανός πρωθυπουργός Χοσέ Λουίς Ροντρίγκεθ Θαπατέρο υπερασπίστηκε σήμερα το νομοσχέδιο της κυβέρνησής του για τις μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας, παρά τις έντονες επικρίσεις που δέχεται, δηλώνοντας στο κοινοβούλιο ότι αποτελεί μέρος ενός ευρύτερου σχεδίου για τη βελτίωση της οικονομίας της χώρας.

Η κυβέρνηση μειοψηφίας του Θαπατέρο κέρδισε την έγκριση του κοινοβουλίου για τις μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας στην ψηφοφορία που έγινε χθες Τρίτη, αφού η αντιπολίτευση απείχε.

Σύμφωνα με σημερινά άρθρα ισπανικών εφημερίδων, η χθεσινή αποχή των κομμάτων της αντιπολίτευσης δείχνει ότι οι σοσιαλιστές του Θαπατέρο είναι πολιτικά απομονωμένοι, ενώ ο διοικητής της Τράπεζας της Ισπανίας επέκρινε κάποια σημεία του νομοσχεδίου, επειδή αποτυγχάνουν να αντιμετωπίσουν τις ελλείψεις της αγοράς εργασίας.

«Κανείς δεν υπονόησε ότι οι μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας είναι η λύση. Είναι ένα ακόμα κομμάτι που θα βοηθήσει στη βελτίωση της ευελιξίας και της παραγωγικότητας», δήλωσε ο Θαπατέρο στο κοινοβούλιο.

Οι μεταρρυθμίσεις, που μειώνουν το κόστος απόλυσης των εργαζομένων, απλοποιούν τα συμβόλαια και προωθούν τις προσλήψεις νέων, αποτελούν μέρος μίας σειράς μέτρων, που περιλαμβάνουν μειώσεις στον προϋπολογισμό και μεταρρυθμίσεις στο τραπεζικό σύστημα, που προωθεί η κυβέρνηση της Ισπανίας για την ανάκαμψη της οικονομίας της χώρας. Πλέον οι μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας πρέπει να περάσουν από το κοινοβούλιο για τροποποιήσεις.

Ο διοικητής της Τράπεζας της Ισπανίας Μιγκέλ Άνχελ Φερνάντεθ Ορντόνιεθ ζήτησε από τους βουλευτές να εκμεταλλευτούν όσο μπορούν αυτή τη διαδικασία για να προσθέσουν στο νομοσχέδιο τις λεπτομέρειες που πιστεύει ότι λείπουν.
Τα εργατικά συνδικάτα της Ισπανίας έχουν καλέσει σε γενική απεργία για να διαμαρτυρηθούν για τις μεταρρυθμίσεις αυτές, λέγοντας ότι διευκολύνουν τις εταιρείες να απολύουν εργαζόμενους.

Οι εργοδότες από τη μεριά τους παραπονιούνται, επειδή οι μεταρρυθμίσεις δεν προχωρούν αρκετά στη χαλάρωση των αυστηρών νόμων για τις προσλήψεις και τις απολύσεις.