Skip to main content

Στήριξη από Νορβηγία στην Ελλάδα για το προσφυγικό

Στηρίζουμε την Ελλάδα για το θέμα της αντιμετώπισης της προσφυγικής-μεταναστευτικής κρίσης δήλωσε η Νορβηγή υπουργός Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου.

Τη στήριξή της στην Ελλάδα για την αντιμετώπιση της μεταναστευτικής και προσφυγικής κρίσης, εξέφρασε η Νορβηγή υπουργός Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Ελίζαμπεθ Άσπακερ, κατά τη διάρκεια της συνάντησής της με τον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών Νίκο Ξυδάκη.

«Στηρίζουμε την Ελλάδα τόσο στο θέμα της αντιμετώπισης της προσφυγικής και μεταναστευτικής κρίσης όσο και με προγράμματα που αφορούν την ελληνική κοινωνία» επισήμανε η κ. Άσπακερ σε δηλώσεις της μετά το πέρας της συνάντησης, που πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Εξωτερικών, και σημείωσε πως «η μεταναστευτική κρίση αποτελεί κοινή ευρωπαϊκή ευθύνη και θα πρέπει να τη χειριστούμε όχι ως μεμονωμένα κράτη αλλά με μεταξύ μας συνεργασία».

Στο ίδιο πνεύμα, αφού υποστήριξε πως πρέπει να υπάρχουν κοινές λύσεις σε κοινά προβλήματα, υπογράμμισε πως «η Ευρώπη πρέπει να δείξει αλληλεγγύη και αυτό σημαίνει πως η Ελλάδα δεν μπορεί να αφεθεί μόνη να αντιμετωπίσει αυτή την κρίση».

Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ,από τη μεριά του, ο κ. Ξυδάκης εξέφρασε την ικανοποίησή του για τη στήριξη της Νορβηγίας. «Η Νορβηγία είναι μια χώρα που μιλά με τις χειρονομίες της και μας διδάσκει πως οφείλουμε να αντιμετωπίζουμε τα παγκόσμια ζητήματα, πώς να συνδράμουμε στην ειρήνευση και τη σταθερότητα στην περιοχή της Μεσογείου, της Μέσης Ανατολής και της Βόρειας Αφρικής» τόνισε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών και προσέθεσε:

«Προχθές ήρθε η βοήθεια του πορτογαλικού λαού, χθες ήταν η περιφέρεια της Βαλένθια που έτεινε χείρα βοηθείας , σήμερα είναι η σειρά της Νορβηγίας. Η Νορβηγία δεν προσφέρει μόνο την υποστήριξή της στη χώρα μας. Καταρχήν προσφέρει τη σκέψη της, οπτική της, και τη φροντίδα του νορβηγικού λαού τόσο για την Ευρώπη όσο και για τη Μεσόγειο».

Στο ίδιο μήκος κύματος υπενθύμισε πως «η Νορβηγία ήταν παρούσα στη Σύνοδο της Βαλλέτα με ιδιαίτερα ισχυρή και βοηθητική παρουσία, καθώς και στη διάσκεψη του Λονδίνου για τη συγκέντρωση κεφαλαίων για ανθρωπιστική βοήθεια στη Συρία, όπου και έκανε μια μεγάλη δωρεά», και επισήμανε πως σήμερα η Νορβηγία είναι παρούσα στη μεσογειακή κρίση και μοιράζεται σκέψεις, ιδέες, μεγάλη στήριξη, ανθρώπινο δυναμικό και μέσω της Νορβηγίδας υπουργού παρουσιάζεται και σήμερα σαν μια χώρα που προσφέρει υποδειγματικές δράσεις σε όλη την Ευρώπη».

Επίσης, ο κ. Ξυδάκης τόνισε πως είναι θέμα ημερών να συναντηθούν τα κράτη-μέλη της ΕΕ, καθώς και οι ευρωπαϊκές χώρες και εξέφρασε τη βεβαιότητά του πως οι ευρωπαϊκές χώρες, οι λαοί της Ευρώπης, θα σεβαστούν τους διεθνείς νόμους και τα θεμέλια του ευρωπαϊκού πολιτισμού.

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης, εκτός από το προσφυγικό ζήτημα, έγινε λεπτομερής συζήτηση και ανταλλαγή απόψεων για ειδικότερα θέματα των οποίων η αντιμετώπιση μπορεί να ενισχυθεί μέσω της στενής συνεργασίας των δύο χωρών. Ανάμεσα σε αυτά, σύμφωνα με το υπουργείο Εξωτερικών, στο επίκεντρο βρέθηκε η ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας. Σε αυτό το πλαίσιο, η Νορβηγίδα υπουργός εξέφρασε την υποστήριξη της χώρας της στα προγράμματα επιχειρηματικότητας, καινοτομίας, δημιουργίας θέσεων εργασίας, ενδυνάμωσης της κοινωνίας των πολιτών, μέσω του προγράμματος ΕΟΧ και των νορβηγικών κεφαλαίων.

«Συζητήσαμε τους τρόπους ανάπτυξης των επόμενων τέτοιων προγραμμάτων. Θα ήθελα επίσης να προσθέσω πως υπάρχει ένα κεφάλαιο 100 εκατομμυρίων ευρώ το οποίο θα μπορούσε να διαμοιραστεί σε προγράμματα αντιμετώπισης της νεανικής ανεργίας και στην ενδυνάμωση της διμερούς συνεργασίας μεταξύ των χωρών ΕΟΧ και της Ευρώπης. Αυτά τα χρήματα αφορούν άμεσα και τη συνεργασία μεταξύ Νορβηγίας και Ελλάδα» σημείωσε η κ. Άσπακερ, η οποία επισκέπτεται για πρώτη φορά την Ελλάδα με την ιδιότητα της υπουργού και εξέφρασε την ιδιαίτερη αγάπη της για τη χώρα μας την οποία έχει επισκεφθεί συχνά στο παρελθόν.