Skip to main content

Άσκησης Ετοιμότητας για σεισμό από την ΕΠΑ Θεσσαλονίκης

Η άσκηση πραγματοποιήθηκε με στόχο την αύξηση της αποτελεσματικότητας, την αναβάθμιση των εσωτερικών διαδικασιών και τη βελτίωση του συντονισμού

Με απόλυτη επιτυχία ολοκληρώθηκε η άσκηση ετοιμότητας που οργανώθηκε από την ΕΠΑ Θεσσαλονίκης χθες για καταστροφές από σεισμό στο δίκτυο φυσικού αερίου στο πολεοδομικό συγκρότητα Θεσσαλονίκης.

Η άσκηση πραγματοποιήθηκε με στόχο την αύξηση της αποτελεσματικότητας, την αναβάθμιση των εσωτερικών διαδικασιών της εταιρίας, καθώς και τη βελτίωση του συντονισμού μεταξύ όλων των εμπλεκομένων υπηρεσιών και φορέων σε περιπτώσεις δυσλειτουργιών του Συστήματος Διανομής Φυσικού Αερίου μετά από σεισμική δραστηριότητα.

Η έναρξη της άσκησης πραγματοποιήθηκε στις 09:00 π.μ. και σύμφωνα με το σενάριο, γίνεται σεισμός στην περιοχή της «Ασσήρου» έντασης 6,5 Ρίχτερ ο οποίος γίνεται αισθητός σε  όλη την περιοχή της Αδείας της ΕΠΑ Θεσσαλονίκης.

Κατόπιν τούτου πραγματοποιήθηκε άμεσα εκκένωση του κτιρίου όπου στεγάζονται τα γραφεία διοίκησης της εταιρίας, ενώ κλήθηκε η ομάδα Διαχείρισης Κρίσεων. Άμεσα, τέθηκε σε επιφυλακή το σύνολο του προσωπικού ενώ ζητήθηκε η συνδρομή της ΕΛ.ΑΣ, της Π.Υ. της Ελληνικής Ομάδας Διάσωσης, της Πολιτικής Προστασίας και ενεργοποιήθηκε εναλλακτικός τρόπος επικοινωνιών (μέσω του συστήματος TETRA) για τον συντονισμό των απαιτούμενων ενεργειών (λόγω ανυπαρξίας τηλεπικοινωνιών σύμφωνα με το σενάριο).

Κατά τη διάρκεια της Άσκησης, υπήρξαν 4 περιστατικά, τα οποία αναλυτικά περιγράφονται ως ακολούθως:

 · Βλάβη Δικτύου Μέσης Πίεσης  με μερική ρήξη του χαλύβδινου αγωγού μέσης πίεσης με διαρροή φυσικού αερίου λόγω κατάρρευσης μέρους της γέφυρας στο Καλοχώρι
 · Βλάβη παροχετευτικού Αγωγού στο Κολυμβητήριο του Αθλητικού Συλλόγου «Άρης» επί της οδού Αλκμήνης, με διαρροή φυσικού αερίου στην εσωτερική εγκατάσταση και πυρκαγιά που τροφοδοτείται από τη διαρροή φ.α.
 · Βλάβη Δικτύου Χαμηλής Πίεσης λόγω υποχώρησης πρανών του καναλιού της Θέρμης, με αποκάλυψη τμήματος αγωγού πολυαιθυλενίου.
 · Βλάβη Δικτύου Μέσης Πίεσης στην περιοχή της Αγχιάλου η οποία επηρέασε μερίδα καταναλωτών.
 · Επιπλέον, ανακοινώθηκαν 5 συμβάντα σχετικά με ανυπαρξία οικιακής φλόγας από πολίτες σε διάφορες περιοχές της πόλης.

Καθ’ όλη τη διάρκεια της άσκησης υπήρξε ενημέρωση των συναρμόδιων υπηρεσιών στο Συντονιστικό Κέντρο Πολιτικής Προστασίας Θεσσαλονίκης και διαρκής επικοινωνία με τη ΔΕ.ΠΑ, το ΔΕΣΦΑ, τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας, το Υπουργείο Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας και την Περιφέρεια Θεσσαλονίκης.

Το προσωπικό της Ε.Π.Α. Θεσσαλονίκης κινητοποιήθηκε άμεσα μετά την εκδήλωση του φαινομένου, πραγματοποιώντας όλες τις απαραίτητες ενέργειες και επεμβάσεις στο σύστημα διανομής φυσικού αερίου. Στο συμβάν τηρήθηκαν όλες οι προβλεπόμενες διαδικασίες και οδηγίες, ενώ επιπρόσθετα πραγματοποιήθηκαν όλες οι αναγκαίες προληπτικές ενέργειες και έλεγχοι του συστήματος διανομής φυσικού αερίου. Η άσκηση ολοκληρώθηκε στις 13:30 μ.μ. αντιμετωπίζοντας με επιτυχία τα περιστατικά που προσομοιώθηκαν.

Στην άσκηση ετοιμότητας συμμετείχαν το προσωπικό της ΕΠΑ, η Πυροσβεστική Υπηρεσία, η ΕΛ.ΑΣ, η Πολιτική Προστασία, η Ελληνική Ομάδα Διάσωσης και οι εργοληπτικές εταιρίες επιφυλακής.

Με αφορμή την Άσκηση Ετοιμότητας κρίνεται απαραίτητο η ΕΠΑ Θεσσαλονίκης να υπενθυμίσει σε όλους τους καταναλωτές φυσικού αερίου την αναγκαιότητα πραγματοποίησης της ετήσιας συντήρησης των εγκαταστάσεων φυσικού αερίου από αδειοδοτημένους τεχνικούς σύμφωνα με όσα ορίζονται στην κείμενη νομοθεσία και στον Τεχνικό Κανονισμό για τις Εσωτερικές Εγκαταστάσεις Φυσικού Αερίου με πίεση λειτουργίας έως και 0,5 bar.

Η τακτική συντήρηση εξασφαλίζει την ορθή λειτουργία της εγκατάστασης, ελαχιστοποιώντας περιπτώσεις βλάβης, ενώ ταυτόχρονα ενισχύει την βελτιωμένη απόδοση, την εξοικονόμηση ενέργειάς αλλά  κατά κύριο λόγο την ασφαλή χρήση της συσκευής.

Σε περίπτωση ανάγκης η εταιρία βρίσκεται σε επιφυλακή επί 24ώρου βάσεως για την εξυπηρέτηση έκτακτων επεμβάσεων και στο τηλέφωνο επικοινωνίας 10 302.