Skip to main content

Ασκήσεις ισορροπίας στην ανατολική Μεσόγειο από την Ελλάδα

Ο Τσαγατάι Ερτσιγές επισκέφθηκε τον Έλληνα πρωθυπουργό στο γραφείο του και είχαν όπως πληροφορείται ο «Τειρεσίας» μια ολιγόωρη συνάντηση γνωριμίας

Έγινε και η πρώτη εθιμοτυπική επίσκεψη του νέου Τούρκου πρέσβη στο Μέγαρο Μαξίμου. Μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας, στο πλαίσιο αυτής της πολιτικής χαμηλών τόνων, που υιοθετήθηκε εδώ και κάμποσο καιρό μεταξύ Αθήνας και Αγκυρας. Ο Τσαγατάι Ερτσιγές επισκέφθηκε τον Έλληνα πρωθυπουργό στο γραφείο του και είχαν, όπως πληροφορείται ο «Τειρεσίας» μια ολιγόωρη συνάντηση γνωριμίας. Τι εντυπώσεις άφησε; Θετικές, αν και η Αθήνα δεν (πρέπει να) ξεχνά ότι ο εν λόγω, ως διευθυντής του γραφείου του Τούρκου ΥΠΕΞ, ανήκε στα «γεράκια» της τουρκικής διπλωματίας. Απλώς, τώρα, με την επίθεση φιλίας της Άγκυρας, προς τη χώρα μας σε εξέλιξη, δείχνει ανάλογο πρόσωπο. Διπλωμάτης είναι. Πότε θα κριθεί πραγματικά, ως προς το ρόλο που είναι διατεθειμένος να παίξει; Απλά, όταν προκύψει η πρώτη μεγάλη κρίση στις ελληνο-τουρκικές σχέσεις, κατά τη διάρκεια της θητείας του. Εκεί θα τον μετρήσουμε, πραγματικά.

Ο «Τειρεσίας» πάντως λέει ότι αν ήταν στη θέση των Τούρκων, θα ανησυχούσε. Η προσέγγιση της Ελλάδας και της Κύπρου με το Ισραήλ, είναι βαθύτερη από ποτέ. Και παρά τις προσπάθειες που κάνει η Άγκυρα να μπει σφήνα σ' αυτή τη σχέση, δείχνει να πετυχαίνει ακριβώς το αντίθετο. Το συμπέρασμα προκύπτει σχεδόν αβίαστα, μετά και την τελευταία τριμερή, στη Λευκωσία, των υπουργών Εξωτερικών των τριών χωρών. Και το μήνυμα μεταδίδεται, πλέον, ανεπιφύλακτα. Και κάπως έτσι, η τουρκική διπλωματία αντιλαμβάνεται ότι η απόπειρα που έκανε να προσεγγίσει την Ιερουσαλήμ, δεν είχε τελικά το προσδοκώμενο αποτέλεσμα.

Οι συγκλίνουσες πληροφορίες επιμένουν δε, ότι ανάλογη είναι η κατάσταση που επικρατεί και σε ό,τι αφορά στην τουρκική απόπειρα προσέγγισης του Καΐρου. Γιατί και σ' αυτή την περίπτωση φαίνεται ότι έχει γίνει πολύ δουλειά, τελικά, από την ελληνική και την κυπριακή διπλωματία. Είναι όλα μέλι – γάλα για την ελληνική και την κυπριακή διπλωματία; Όχι ασφαλώς. Κι όποιος πέσει σ' αυτή την παγίδα και το πιστέψει, μόνο χαμένος θα βγει στο τέλος της ημέρας.

Γιατί, για παράδειγμα, «κάτι» περίεργο φαίνεται να εξελίσσεται τους τελευταίους μήνες σε ό,τι αφορά στις σχέσεις που επιχειρεί να φτιάξει το τουρκοκυπριακό καθεστώς με Βρετανούς βουλευτές. Εκεί χρειάζεται προσοχή. Εδώ βεβαίως θα πρέπει να διευκρινισθεί ότι δεν υπάρχει καμία απολύτως περίπτωση οι κατοχικοί να πετύχουν κάτι θεσμικό, σε σχέση με το Λονδίνο. Όμως, δείχνουν να «δουλεύουν» πολύ κάτι άκρες που έχουν δημιουργήσει με μεμονωμένα μέλη του βρετανικού κοινοβουλίου. Έτσι, στο μικροσκόπιο της Λευκωσίας (αλλά και της Αθήνας), μπήκε και η τελευταία επίσκεψη Τατάρ στο Λονδίνο. Στη βάση της ίδιας λογικής.

Αυτό, όμως, δεν εμποδίζει την ελληνική πλευρά να ηρεμεί – όσο μπορεί – τα νερά στο Αιγαίο. Και σωστά. Μέσα σ' αυτό το κλίμα, άλλωστε, ο Νίκος Παναγιωτόπουλος πήγε πρόσφατα στην Άγκυρα κι από εκεί, μαζί με τον Τούρκο ομόλογό του, Χουλουσί Ακάρ, επισκέφθηκαν τις σεισμόπληκτες περιοχές. Όχι, κατά τη διάρκεια αυτής της επίσκεψης δεν έγιναν συζητήσεις ουσίας. Ήταν περισσότερο επίσκεψη συμπαράστασης. Γιατί, η αλήθεια επίσης είναι ότι Ακάρ και Παναγιωτόπουλος διατηρούσαν μια στοιχειώδη επαφή ακόμα και κατά το διάστημα που η Άγκυρα κήρυσσε σχεδόν σε καθημερινή βάση τον ...πόλεμο στην Αθήνα. Επικράτησε όμως η άποψη ότι είναι προτιμότερο οι σχέσεις μας να βρίσκονται σε ύφεση, παρά σε ένταση. Συνεπώς, ας καλλιεργήσουμε αυτό το κλίμα όσο μπορούμε. Προς όφελος μας είναι.