Skip to main content

Άσυλο σε Τούρκους στρατιωτικούς έδωσαν οι γερμανικές αρχές

Πρόκειται κυρίως για τούρκους στρατιωτικούς που υπηρετούσαν στο NATO και στάθμευαν στη Γερμανία πριν απαλλαχθούν από τα καθήκοντά τους.

Άσυλο σε πολλούς Τούρκους στρατιωτικούς και μέλη των οικογενειών τους με διπλωματικά διαβατήρια έδωσε η Γερμανία, γράφουν σήμερα γερμανικά μέσα ενημέρωσης, καθώς η Άγκυρα κατηγορεί το Βερολίνο πως προστατεύει συνεργούς του αποτυχημένου στρατιωτικού πραξικοπήματος του 2016.

Σύμφωνα με την εφημερίδα Suddeutsche Zeitung και τα τηλεοπτικά δίκτυα WDR και NDR, πρόκειται κυρίως για τούρκους στρατιωτικούς που υπηρετούσαν στο NATO και στάθμευαν στη Γερμανία πριν απαλλαχθούν από τα καθήκοντά τους.

Μετά την απόπειρα στρατιωτικού πραξικοπήματος του Ιουλίου του 2016, 414 στρατιωτικοί, διπλωμάτες, δικαστικοί και ανώτεροι δημόσιοι λειτουργοί της Τουρκίας ζήτησαν να τους χορηγηθεί άσυλο στη Γερμανία, σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Εσωτερικών τα οποία μετέδωσαν τα τρία γερμανικά ΜΜΕ. Στον αριθμό αυτό συμπεριλαμβάνονται πάντως και μέλη των οικογενειών τους.

Τον Ιανουάριο ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας πίεσε το Βερολίνο να απορρίψει τα αιτήματα ασύλου που είχαν υποβάλει περίπου σαράντα τούρκοι στρατιωτικοί που υπηρετούσαν στο NATO. Η Τουρκία απαίτησε επίσης την έκδοση φερόμενων ως πραξικοπηματιών που έχουν βρει καταφύγιο στη γερμανική επικράτεια.