Skip to main content

Ασφυκτική πίεση σε Ελλάδα, Ισπανία και Πορτογαλία

Σε κατάσταση κρίσης Ελλάδα, Πορτογαλία και Ισπανία, καθώς τα κρατικά ομόλογα δέχονται ανελέητο σφυροκόπημα από τους κερδοσκόπους. Τα προβλήματα των «καυτών» μεσογειακών χωρών συμπαρασύρουν τα ευρωπαϊκ
Σε κατάσταση κρίσης Ελλάδα, Πορτογαλία και Ισπανία, καθώς τα κρατικά ομόλογα δέχονται ανελέητο σφυροκόπημα από τους κερδοσκόπους. Τα προβλήματα των καυτών μεσογειακών χωρών συμπαρασύρουν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια και το ευρώ.

Αναλυτικότερα, τα ελληνικά ομόλογα το spread του 10ετούς τίτλου έναντι του αντίστοιχου γερμανικού αυξήθηκε κατά 17 μονάδες βάσης φτάνοντας στις 368 μονάδες. Ενώ τα ιστορικά υψηλά επίπεδα, άγγιξε το κόστος ασφάλισης έναντι στάσης πληρωμών της χώρας(CDS 5ετούς ομολόγου), φτάνοντας τα 444.700 ευρώ για κάθε 10 εκατ. ευρώ χρέους.

Τα νέα «θύματα» των κερδοσκόπων, η Πορτογαλία και η Ισπανία βλέπουν να διευρύνονται το κόστος ασφάλισης ακολουθώντας το δρόμο της Ελλάδας. Συγκεκριμένα, το CDS του 5ετούς Ισπανικού ομολόγου σκαρφάλωσε στο ιστορικό υψηλό των 182 μονάδων, (12 μονάδες πάνω από την Πέμπτη και σχεδόν το τριπλάσιο από το γερμανικό, 51 μονάδες). Για την Πορτογαλία, το κόστος ασφάλισης του 5ετούς ομολόγου διευρύνεται στις 238 μονάδες βάσης από 229,5 μονάδες.

Αρνητικά πρόσημα στα Ευρωπαϊκά Χρηματιστήρια

Ο φόβος των δημοσιονομικών προβλημάτων των Ευρωπαϊκών χωρών σε συνδυασμό με τα εν αναμονή στοιχεία της ΗΠΑ για την ανεργία οδήγησαν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια στο χαμηλότερο επίπεδο των 10 τελευταίων εβδομάδων.

Έτσι, ο δείκτης FTSE 100 παρουσίασε πτώση 2% στις 5.036, 60 μονάδες, ο γερμανικός DAX βρίσκεται στο -1,27%, ενώ στο Παρίσι ο CAC κινείται στο -2,10%. Ο δείκτης PSI-20 της Πορτογαλίας υποχωρεί 2,68%, ενώ ο ισπανικός IBEX 35 σημειώνει πτώση της τάξεως του -2,60%.

Πιέσεις δέχονται τα ασιατικά χρηματιστήρια

Στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων πέντε μηνών έκλεισαν τα ασιατικά χρηματιστήρια, καθώς οι επενδυτές αποφεύγουν όσες τοποθετήσεις θεωρείται ότι ενέχουν μεγαλύτερο ρίσκο, με δεδομένα τα προβλήματα λόγω των ελλειμμάτων στη ζώνη του Ευρώ και τους φόβους για τις συνέπειες που θα έχει το πρόβλημα της ανεργίας.

Το αμερικανικό δολάριο ενισχύθηκε, καθώς οι επενδυτές ανήσυχοι για τα ελλείμματα στην ευρωζώνη πουλάνε ευρώ και νομίσματα που συνδέονται με τους ρυθμούς ανάπτυξης, όπως το αυστραλιανό δολάριο. Μάλιστα, το ευρώ κινήθηκε κάποια στιγμή στις συναλλαγές στην Ασία μέχρι την περιοχή του 1,367 έναντι του δολαρίου.

Με πτώση 2,89% έκλεισε το Χρηματιστήριο του Τόκιο. Ο δείκτης Nikkei υποχώρησε κατά 298,89 μονάδες φτάνοντας τις 10.057,09, το χαμηλότερο επίπεδό του από τις 10 Δεκεμβρίου.

Ο Ντάριους Κόβαλτσικ, αναλυτής αγορών στην εταιρία SJS Markets, στο Χονγκ Κονγκ εκτιμά μάλιστα ότι τα χειρότερα θα έλθουν στο δεύτερο τρίμηνο για τις ασιατικές χρημαστηριακές αγορές.