Skip to main content

Ασφαλιστικά μέτρα για να εμποδιστεί η πώληση του ΑΔΜΗΕ

Η ΓΕΝΟΠ προχωρά στην κατάθεση ασφαλιστικών μέτρων προκειμένου να παρεμποδιστεί η πώληση του 20%. Σκληρή κριτική στη διοίκηση της ΔΕΗ.

Με ασφαλιστικά μέτρα κατά της ΔΕΗ θα επιχειρήσει να μπλοκάρει η ΓΕΝΟΠ την απόσχιση και πώληση τουλάχιστον του 20% του ΑΔΜΗΕ, αφήνοντας παράλληλα ανοιχτό ακόμη και το ενδεχόμενο προκήρυξης απεργιών εφόσον χρειαστεί.

«Ολα είναι πιθανά» απάντησε σχετικά κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ Γιώργος Αδαμίδης, αποτυπώνοντας και επίσημα το κλίμα δυσαρέσκειας που υπάρχει στο εσωτερικό της ΔΕΗ για τη δρομολογημένη συρρίκνωση της επιχείρησης και τα οικονομικά αδιέξοδα με τα οποία βρίσκεται αντιμέτωπη.

Σύμφωνα με Τα Νέα, χαρακτηριστική του οικονομικού αδιεξόδου είναι και η δήλωση Αδαμίδη ότι «δεν είναι μακριά η ώρα που η επιχείρηση θα αρχίσει να καθυστερεί και τις πληρωμές προς τους εργαζόμενους, ήδη καθυστερεί να πληρώσει τους εργολάβους». Πρόσθεσε μάλιστα ότι η ΔΕΗ είναι «ακυβέρνητο καράβι που αρμενίζει μεσοπέλαγα δίχως καπετάνιο, αλλά με αξιόλογους αξιωματικούς όπως και ναύτες».

Η δυσαρέσκεια στους κόλπους της επιχείρησης φουντώνει και ενόψει της σημερινής γενικής συνέλευσης της ΔΕΗ που πρόκειται να εγκρίνει την απόσχιση του ΑΔΜΗΕ και την έναρξη πώλησης ποσοστού έως 24%. Ετσι, η διοίκηση της ΓΕΝΟΠ γνωστοποίησε ότι σε πρώτη φάση θα κινηθεί νομικά κατά της επιχείρησης στα ελληνικά και στα ευρωπαϊκά δικαστήρια.

Αφενός δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο απεργιακών κινητοποιήσεων σε χρόνο που θα κριθεί κατάλληλος, αφετέρου δεν έκρυψε τη σύγκρουση που μαίνεται εδώ και καιρό στο εσωτερικό της ΔΕΗ με τον πρόεδρό της Μανώλη Παναγιωτάκη, τον οποίο χαρακτήρισε «κατώτερο των προσδοκιών».

Σχολιάζοντας την προχθεσινή ανοιχτή επιστολή του προέδρου της ΔΕΗ που περιέγραφε με μελανά χρώματα τις προοπτικές της επιχείρησης και καλούσε το προσωπικό να τη στηρίξει, ο Αδαμίδης τη χαρακτήρισε «παραδοχή ήττας και αποτυχίας», ενώ για την πρόσφατη πρωτοβουλία Παναγιωτάκη να ανακοινώσει την ίδρυση θυγατρικής με 400.000 πελάτες που θα πουληθεί σε ιδιώτες, μίλησε για «κινήσεις πανικού».

Επιπλέον μίλησε για συνολικές οφειλές 3 δισ. ευρώ προς τη ΔΕH, αν συμπεριληφθούν οι ρυθμίσεις, οι οποίες σύμφωνα με την άποψή του δεν πρόκειται να εξυπηρετηθούν στο σύνολό τους.

Το νομικό οπλοστάσιο της Ομοσπονδίας βασίζεται στο γεγονός ότι το προσωπικό των 18.000 έχει εμπράγματα δικαιώματα στα πάγια του ομίλου της ΔΕΗ. Με τον ιδρυτικό νόμο της ΔΕΗ (Ν. 4491), η επιχείρηση συμφώνησε με τους εργαζομένους να μην τους καταβάλλει εργοδοτικές εισφορές, προκειμένου να χρηματοδοτήσει με αυτές τις επενδύσεις της.

Σε αντάλλαγμα, το προσωπικό έχει κατοχυρώσει το δικαίωμα ότι μέρος της ασφαλιστικής του περιουσίας έχει ενσωματωθεί στα πάγια της ΔΕΗ. Η υποχρέωση αυτή αποτυπώνεται σε πληθώρα νόμων (νόμος Βενιζέλου για την εισαγωγή της ΔΕΗ στο Χρηματιστήριο το 1999 κ.ά.). Παλαιότερη μάλιστα αποτίμηση ανέβαζε το ποσό αυτό στα 4,5 δισ. ευρώ.