Skip to main content

Θεσσαλονίκη: Ασφάλεια και ενέργεια στο επίκεντρο της τετραμερούς

Στόχος της συνάντησης, είπε ο κ. Κοτζιάς, είναι η επίλυση των προβλημάτων που απασχολούν όλους μας ως γείτονες. Αναλυτικά τι ανέφερε ο υπουργός.

Ολοκληρώθηκε η τετραμερής συνάντηση Ελλάδας, Αλβανίας, Βουλγαρίας και πΓΔΜ, στη Θεσσαλονίκη μετά το μεσημέρι στο ξενοδοχείο Hyatt. Ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς, επισήμανε ότι η συνεργασία είναι μια από τις 15 που έχει κάνει η ελληνική διπλωματία τα τελευταία τρία χρόνια παγκοσμίως και χαρακτήρισε τη συνάντηση εξαιρετικά θετική.

Οι συναντήσεις αυτές συμβάλλουν στη σταθερότητα στην περιοχή και η Ελλάδα έχει δυο τέτοια γκρουπ συναντήσεων ένα με τα ενταγμένα μέλη στην ΕΕ και ένα με τα υπόλοιπα.

Στόχος της συνάντησης, είπε ο κ. Κοτζιάς, είναι αφενός η επίλυση των προβλημάτων που απασχολούν όλους μας ως γείτονες. Στη σημερινή συνάντηση επικράτησαν τα ζητήματα ασφάλειας, πυρασφάλειας και ενέργειας.

Η επόμενη συνάντηση, που ορίζεται μέσα στο επόμενο εξάμηνο και πάλι στη Θεσσαλονίκη, θα έχει αντικείμενο τα ευρωπαϊκά κονδύλια και προγράμματα, καθώς η ανακατανομή των κονδυλίων λόγω Brexit, θα πρέπει να οδηγήσει στην απορρόφηση όσο το δυνατόν περισσότερων πόρων από τις χώρες της Βαλκανικής.

«Μας ενδιαφέρει το κοινό μέλλον της περιοχής και η ανάπτυξη μιας κοινής θετικής αναπτυξιακής ατζέντας», τόνισε ο κ. Κοτζιάς.

Ο υπουργός Εξωτερικών σημείωσε ότι οι διμερείς συναντήσεις απέδωσαν καρπούς στην κατεύθυνση της εμβάθυνσης των σχέσεων.

Ο κ. Κοτζιάς ανακοίνωσε ότι έχει συμφωνηθεί ήδη να γίνει στο επόμενο διάστημα συνάντηση αρχηγών Αστυνομίας των τεσσάρων κρατών, που θα γίνει στη Θεσσαλονίκη και αντιστοίχως της Πυροσβεστικής που θα γίνει στην Πτολεμαΐδα (όπου ιδρύθηκε η σχολή υπαξιωματικών της πυροσβεστικής και όπου θα εκπαιδεύονται πυροσβέστες και των γειτονικών χωρών). Θα γίνεται ανταλλαγή επιχειρησιακών συμφωνιών για το οργανωμένο έγκλημα, όπως το εμπόριο ναρκωτικών. Συμφωνήθηκε να γίνει μια μεγάλη άσκηση προστασίας του πολίτη στην Πτολεμαΐδα.

Σε ό,τι αφορά στην ενέργεια, ο κ. Κοτζιάς είπε πως οι νέοι ενεργειακοί αγωγοί (αέριο, πετρέλαιο, ηλεκτρισμός) περνούν από τη ΝΑ Ευρώπη και η Ελλάδα φροντίζει για τη σύνδεση των γειτονικών χωρών με τους αγωγούς που διέρχονται από τη χώρα και με τη μεταφορά εκεί συμπιεσμένου αερίου. Επίσης συζητήθηκε η αξιοποίηση εναλλακτικών πηγών ενέργειας (αιολική, ηλιακή κτλ.) και τα δίκτυα μεταφοράς της, όπως και η μεταφορά τεχνογνωσίας από την Ελλάδα στις άλλες χώρες.

Στο πλαίσιο αυτό ανακοίνωσε ότι σχεδιάζεται αγωγός φυσικού αερίου από τη Θεσσαλονίκη στα Σκόπια και την κατασκευή σταθμού υγροποιημένου φυσικού αερίου στη Βόρεια Ελλάδα.

«Οι συζητήσεις έγιναν σε εξαιρετικά καλό κλίμα. Το μέλλον όλων μας είναι στην Ευρώπη. Οι κοινωνίες μας είναι σε πορεία αλληλοκατανόησης και φιλίας. Υπάρχει θέληση να βρεθούν σε όλων των ειδών τα προβλήματα κοινές λύσεις. Η ιστορία δεν πρέπει να είναι η φυλακή μας, αλλά το σχολείο μας. Συνεργασία, εμπιστοσύνη, φιλία ανάμεσα στα κράτη του νότου της Ευρώπης», είπε ο κ. Κοτζιάς.

Ο υπουργός Εξωτερικών τόνισε ότι «στηρίζουμε την ένταξη Βουλγαρίας και Ρουμανίας στο χώρο Σένγκεν για να ενοποιηθεί ο χώρος, κάτι που συμφέρει και τις άλλες χώρες, όπως συμφέρει και εμάς η επέκταση του χώρου εσωτερικής ασφάλειας της ΕΕ, διότι διευκολύνει και τη δική μας ασφάλεια».

Σε ερώτηση της Voria.gr για το ρόλο της Θεσσαλονίκης στην περιοχή, ο κ. Κοτζιάς απάντησε ότι «η Θεσσαλονίκη είναι η φυσική απόληξη όλης της περιοχής και το καταλαβαίνει ο καθένας. Μεγάλο μέρος πληθυσμού και οι ηγεσίες των χωρών αυτών αγαπάει τη Θεσσαλονίκη κι έρχεται συνεχώς για διακοπές και τουρισμό. Αγαπούν και θέλουν να έρχονται. Επίσης, η Θεσσαλονίκη διευκολύνει και γεωγραφικά τις συναντήσεις μας, αφού είναι η πλησιέστερη μεγάλη πόλη και την αγαπούν και οι Αλβανοί, παρότι τα Τίρανα είναι μακριά. Είναι φιλόξενη πόλη και το δείχνει και δικαιώνεται η επιλογή και του πρωθυπουργού και του υπουργείου Εξωτερικών οι συναντήσεις μας διεθνείς να γίνονται και εκτός Αθηνών, και κυρίως στη Θεσσαλονίκη».

Ο κ. Κοτζιάς έκανε λόγο για «πολιτική φιλίας και ανάπτυξης των σχέσεων. Η διπλωματία θέλει να λύνει προβλήματα όχι να δημιουργεί», ενώ έδωσε και μια πιο ξεκάθαρη εικόνα για το μέλλον των χωρών (και της Ελλάδας) εντός ΕΕ: «Τα κράτη της περιοχής μας είναι είτε μικρά, είτε μεσαία και όταν ενταχθούν στην ΕΕ όσα κράτη είναι στη διεύρυνσή της, αυτή θα φτάσει στα 37 – 38 κράτη. Έτσι τα μικρά κράτη δε θα έχουν ισχυρή φωνή και ρόλο παρά μόνο αν συνεργαστούν. Η χώρα μας μπορεί να είναι πια υποτιμημένη και όλοι κατανοούν ότι παρά την κρίση είναι η πιο ισχυρή οικονομία και φορέας σταθερότητας και ισχύος. Είναι αναγκαία η διαμόρφωση εμπιστοσύνης μεταξύ μας. Πλέον οι σχέσεις ανάμεσα στους λαούς είναι πολύ καλύτερες από ό,τι παρουσιάζονται στο δημόσιο λόγο».

Για τα σχολικά βιβλία χωρών, όπως η Αλβανία που εμπεριέχουν χάρτες οι οποίοι δείχνουν ελληνικά εδάφη ως αλβανικά, ο κ. Κοτζιάς είπε ξεκάθαρα ότι «αυτοί οι χάρτες είναι απαράδεκτοι για τα ευρωπαϊκά δεδομένα. Υπάρχει κοινή ομάδα που το εξετάζει και μέχρι του χρόνου θα έχουν γίνει οι παρεμβάσεις».

Επίσης για το ζήτημα της ονομασίας των Σκοπίων είπε ότι θα γίνει μια ουσιαστική συζήτηση γύρω από την ονομασία και τι θα γίνει με αυτό το ζήτημα κάποια στιγμή.

Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Νίκος Τόσκας, έκανε λόγο για κοινή αντίληψη για τα ζητήματα εσωτερικής ασφάλειας και τόνισε ότι με τους ομολόγους του συζητήθηκε το οργανωμένο έγκλημα, η τρομοκρατία, το μεταναστευτικό και η πολιτική προστασία. «Βρέθηκαν κοινοί τόποι σε όλα τα ζητήματα», υπογράμμισε ο κ. Τόσκας.

Για το μεταναστευτικό σημείωσε: «Στηρίζουμε όλοι τη συμφωνία ΕΕ – Τουρκίας κι ελπίζουμε ότι θα διατηρηθεί η συμφωνία αυτή σε ισχύ για μεγάλο διάστημα. Σε ό,τι αφορά στην τρομοκρατία εντείνεται η ανταλλαγή πληροφοριών. Δεν υπάρχουν συγκεκριμένες απειλές από ομάδες Τζιχαντιστών που θα μπορούσαν να προκαλέσουν προβλήματα στα Βαλκάνια, αλλά το παρακολουθούμε».