Skip to main content

Άρθρο του νομάρχη Γρεβενών, Δημοσθένη Κουπτσίδη

Στο στάδιο της υλοποίησης βρίσκεται το Μουσείο Παλαιοντολογίας και το Αστεροσκοπείο της Πίνδου.
Γράφει ο νομάρχης Γρεβενών, κ.Δημοσθένης Κουπτσίδης

Ο νομός Γρεβενών ένας καθαρά γεωργοκτηνοτροφικός και ορεινός νομός έχει μπει πλέον σε νέα αναπτυξιακή τροχιά αφού διαθέτει όλα εκείνα τα συγκριτικά πλεονεκτήματα που θα συμβάλλουν προς την κατεύθυνση αυτή.

Με την ολοκλήρωση της Εγνατίας Οδού η οποία διασχίζει όλο το νομό και στη συνέχεια της Ε65, τα Γρεβενά βγαίνουν από τη χρόνια απομόνωση και αποτελούν πλέον κομβικό και συγκοινωνιακό επίκεντρο με σημαντικά στο μέλλον αποτελέσματα.

Προχωράμε στο δρόμο της ανάπτυξης με αλλαγές εκσυγχρονισμού καινοτόμες δράσεις, έργα υποδομών, επεμβάσεις που βελτιώνουν τη καθημερινότητα των πολιτών, αναδεικνύουμε και προστατεύουμε το πολιτισμό και τις ομορφιές του τόπου μας.

Βασικός μας στόχος είναι η δημιουργία ευνοϊκών προϋποθέσεων για την ενεργοποίηση της τοπικής κοινωνίας, η διαμόρφωση συνθηκών βιώσιμης και αειφόρου ανάπτυξης, η συγκράτηση του πληθυσμού και η προσέλκυση νέων ανθρώπων

Στις άμεσες προτεραιότητες μας από τη πρώτη στιγμή ήταν: η αναδιοργάνωση των υπηρεσιών για την αναβάθμιση του ρόλου τους και των παρεχομένων υπηρεσιών προς τους πολίτες με σύγχρονα ψηφιακά εργαλεία εξυπηρέτησης και αντικειμενικότητας, η ολοκλήρωση μεγάλων οδικών αξόνων και η κατασκευή οδικών παρεμβάσεων για τη βελτίωση της προσπελασιμότητας σε όλο το νομό, δώσαμε λύσεις σε χρόνια αιτήματα των πολιτών, φέραμε ευρωπαϊκά προγράμματα στο νομό.

Το Νοέμβριο του 2008 εγκρίθηκε έργο του προγράμματος LIFE που υποβλήθηκε από τη Ν.Α. Γρεβενών. Διάρκεια του έργου : Ιανουάριος 2009 – Δεκέμβριος 2012

Το έργο αποσκοπεί στην εφαρμογή πρότυπων δράσεων διατήρησης του δασικού πλούτου και ειδών της άγριας πανίδας στις τρεις περιοχές Natura 2000 (SCIs – SPAs) του νομού Γρεβενών: «Βασιλίτσα», «Εθνικός Δρυμός Πίνδου» και «Εθνικός Δρυμός Πίνδου – Βάλια Κάλντα – Ευρύτερη Περιοχή».

Γνωρίζουμε το πρόβλημα που δημιουργεί η οικονομική κρίση και στο νομό Γρεβενών. Στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων μας, στηρίζουμε την επιχειρηματικότητα και τους επενδυτές.

Ενισχύουμε τους βιοκαλλιεργητές του νομού μας με στόχο όλο και περισσότεροι αγρότες και κτηνοτρόφοι να στραφούν στη παραγωγή βιολογικών προϊόντων. Συνεχίζουμε την ενίσχυση των προσπαθειών παραγωγής πιστοποιημένων προϊόντων κασεριού(κεφαλογραβιέρα, ανεβατό, μπάτζος, μανούρι).

Ο νομός μας αποτελεί σήμερα μια από τις ανερχόμενες τουριστικά περιοχές της χώρας με τον αριθμό των επισκεπτών να αυξάνει συνεχώς και να κατατάσσεται σε σημαντικό τουριστικό προορισμό όλες τις εποχές του χρόνου.

Όλες οι δράσεις της νομαρχιακής αυτοδιοίκησης είναι μέρος συγκεκριμένου σχεδίου για τη Βιώσιμη Τουριστική Ανάπτυξη του νομού, ενός σχεδίου που αποδίδει τους πρώτους καρπούς.

Ο νομός Γρεβενών εκπροσώπησε την Ελλάδα και βραβεύτηκε στο Ευρωπαϊκό Τουριστικό Forum το 2008, στο Bordeaux της Γαλλίας και ήδη συμμετέχει στο δίκτυο των χωρών του EDEN με τη προβολή του σε όλο το κόσμο.

Αυτό όμως που θα κάνει την διαφορά είναι οι δύο καινοτόμες δράσεις που προγραμματίζουμε και βρισκόμαστε στο στάδιο της υλοποίησης:

Το Μουσείο Παλαιοντολογίας και το Αστεροσκοπείο της Πίνδου, όπως επίσης η αξιοποίηση του υδάτινου δυναμικού πλούτου κύρια των Ιαματικών Πηγών του Δ.Δ. Κιβωτού με τη κατασκευή Θερμαλιστικού Κέντρου.

Θέλουμε να δημιουργήσουμε ένα Κέντρο Παλαιοντολογίας με μέλλον, λειτουργικό και ωφέλιμο για τον επισκέπτη και όχι ένα ακόμη κτίριο με αβέβαιο αύριο.

Ένα κτίριο το οποίο θα στεγάσει όνειρα, ελπίδες και οράματα μιας κοινωνίας που επενδύει στον παλαιοντολογικό πλούτο των 3.000.000 χρόνων που έκρυβε στα σπλάχνα της η γη των Γρεβενών και που μας καταχώρησαν Στο βιβλίο των Ρεκόρ Γκίνες για τους μεγαλύτερους παγκοσμίως χαυλιόδοντες στον κόσμο, μήκους 5,02 μ., από μαστόδοντα 3 εκατομμυρίων ετών που έφεραν στο φώς οι ανασκαφές στη Μηλιά Γρεβενών.

Η κατασκευή Διεθνούς Αστεροσκοπείου της Πίνδου στο Όρος Όρλιακα σε υψόμετρο 1450 μέτρων, σε συνεργασία με το Γρεβενιώτη Αστροφυσικό καθηγητή του Πανεπιστημίου του Σικάγου κ. Οικονόμου το οποίο θα είναι σε δορυφορική σύνδεση με τη NASA και άλλα αστεροσκοπεία.

Αποφασίσαμε να τοποθετηθούν τρία Τηλεσκόπια. Το πρώτο θα εξυπηρετεί ερευνητικούς σκοπούς, το δεύτερο εκπαιδευτικούς και το τρίτο θα δίνει την δυνατότητα να γίνονται κάποιες μετρήσεις. Στους επόμενους μήνες θα αγορασθούν τα Τηλεσκόπια. Πιστεύουμε ότι τα Τρία αυτά έργα –τα οποία θέλουμε να εντάξουμε στο ΕΣΠΑ, θα αποτελέσουν σημαντικούς πόλους ανάπτυξης του Νομού μας.