Skip to main content

Άρση επιστράτευσης ζητάει ο Κουβέλης

«Η καταφυγή της κυβέρνησης στην πολιτική επιστράτευση των ιδιοκτητών φορτηγών αποδεικνύει την αδυναμία της να λειτουργήσει σε συνθήκες κρίσης», δήλωσε ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς.
«Η καταφυγή της κυβέρνησης στην πολιτική επιστράτευση των ιδιοκτητών φορτηγών αποδεικνύει την αδυναμία της κυβέρνησης να λειτουργήσει σε συνθήκες κρίσης», δήλωσε σήμερα ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς Φώτης Κουβέλης μετά τη συνάντησή του με το προεδρείο του σωματείου εργαζομένων στην ΑΤΕ.

Ο κ. Κουβέλης υπενθύμισε ότι το ΠΑΣΟΚ ως αντιπολίτευση εισηγούνταν την κατάργηση του νόμου για την πολιτική επιστράτευση.

Ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς υπογράμμισε ότι η διαχείριση του προβλήματος χαρακτηρίζεται από παλινωδίες, διαφορετικές υποσχέσεις, αιφνιδιασμούς, ακραία λανθασμένους χρονικούς σχεδιασμούς για επίλυση υπαρκτών ζητημάτων. Υπογράμμισε ότι ο ισχυρισμός τη κυβέρνησης ότι δίνει μάχη για την αποτροπή των χειρότερων που προτείνονται από την τρόικα δεν πείθει, με το πρόσθετο δεδομένο ότι η ίδια η κυβέρνηση δια των εκπροσώπων της υποστηρίζει ότι δεν είναι η απόφασή της αποτέλεσμα των πιέσεων της τρόικας αλλά κυβερνητική επιλογή.

Ο κ. Κουβέλης είπε ότι για την αντιμετώπιση της κατάστασης που ανέκυψε το κόμμα του προτείνει την άρση της επιστράτευσης και την αναστολή της απεργιακής κινητοποίησης για την επανέναρξη ενός διαλόγου, στη βάση της κατάργησης του παλαιού καθεστώτος του κλειστού επαγγέλματος.

Σχετικά με τις συναντήσεις της αντιπροσωπείας της τρόικας με υπουργούς ο κ. Κουβέλης είπε ότι η Βουλή, τα κόμματα, οι Έλληνες πολίτες δεν έχουν καμία υπεύθυνη και συγκεκριμένη σχετική ενημέρωση και πρόσθεσε ότι δεν είναι υπόθεση εσωτερικής κυβερνητικής δραστηριότητας οι συζητήσεις αυτές. Η κυβέρνηση εκπροσωπεί τη χώρα, είπε ο κ. Κουβέλης και ζήτησε, «οι εν κρυπτώ συζητήσεις με τους εκπροσώπους των δανειστών να αντικατασταθούν από διαφανή διαδικασία».

Αναφερόμενος στο τραπεζικό σύστημα ο κ. Κουβέλης τόνισε ότι το πρόβλημα του ελληνικού τραπεζικού συστήματος δεν μπορεί να περιορίζεται μόνο στην επιτυχή αντιμετώπιση των stress tests, αλλά πρέπει να αναδεικνύεται και να αναζητείται η προοπτική του τραπεζικού τομέα για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης και τη συμβολή του στην αναπτυξιακή προοπτική της χώρας.

Ως Δημοκρατική Αριστερά, είπε ο κ. Κουβέλης, υποστηρίζοντας την ανάγκη συγκρότησης ισχυρού δημόσιου τραπεζικού πυλώνα διερευνούμε τα στοιχεία και το περιεχόμενό του. Άποψή μας είναι, κατέληξε, ότι ο πυλώνας αυτός δεν μπορεί παρά, στις σημερινές συνθήκες, να προκύπτει μέσα από τη σύμπραξη Εθνικής, ΑΤΕ, Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου και Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων. Για το λόγο αυτό συνεχίζουμε τις συναντήσεις με τους εργαζόμενους και τις διοικήσεις αυτών των τραπεζικών ιδρυμάτων.