Skip to main content

Συνεταιριστική επιχείρηση νέων γεωπόνων γεμίζει τον ακριτικό Έβρο με άρωμα Λεβάντας

Η εταιρεία «Άρωμα Έβρου» δημιούργησε την πρώτη βιολογική καλλιέργεια του είδους στην περιοχή, ενώ λειτουργεί μονάδα μεταποίησης και πώλησης προϊόντων

Τον δρόμο για τις εναλλακτικές καλλιέργειες στη Θράκη ανοίγει η εταιρεία «Άρωμα Έβρου», που δραστηριοποιείται στην παραγωγή και στη μεταποίηση της λεβάντας.

Η εταιρεία αποτελεί προϊόν της συνεργασίας του παραγωγού της περιοχής και προέδρου της Βασίλη Μαζαράκη με τον νεαρό γεωπόνο Χρήστο Μουταφίδη. Μαζί ξεκίνησαν το 2018 την πρώτη στην περιοχή βιολογική καλλιέργεια λεβάντας σε έκταση 24 στρεμμάτων στο μικρό χωριό Βάλτος του Βόρειου Έβρου, ενώ δύο χρόνια αργότερα, εν μέσω πανδημίας, ίδρυσαν την Κοινωνική Συνεταιριστική Επιχείρηση που δραστηριοποιείται στο κομμάτι της παραγωγής και την Οικοτεχνία μέσω της οποίας δημιουργεί προϊόντα προστιθέμενης αξίας που διαθέτει στην αγορά.

«Έφτασα στην Ορεστιάδα ως φοιτητής Γεωπονίας στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης. Αποφοίτησα το 2018 και όλο αυτό το διάστημα είχα στενή επαφή με την τοπική κοινωνία. Έτσι γνωρίστηκα με τον πρόεδρο της εταιρείας, Βασίλη Μαζαράκη, ο οποίος είναι μεγάλος παραγωγός στην περιοχή. Αναπτύξαμε κοινές δράσεις και φάνηκε ότι έχουμε κοινές απόψεις. Εγώ ήθελα να αξιοποιήσω τις γνώσεις μου κι αυτός να κάνει στροφή σε άλλες καλλιέργειες. Το 2018 εκείνος έκανε μια έρευνα για τα αρωματικά φυτά, ενώ εγώ έβαλα την τεχνογνωσία ειδικά για την παραγωγή της λεβάντας και, αφού πήραμε θετικές συστάσεις ότι μπορεί να ευδοκιμήσει στην περιοχή, κάναμε την αρχή. Συνειδητά επιλέξαμε μικρή έκταση, γιατί, δεδομένου ότι πρόκειται για βιολογική καλλιέργεια, έχει πολλή χειρωνακτική εργασία και απαιτεί αρκετό προσωπικό», εξήγησε στη Voria.gr ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, Χρήστος Μουταφίδης, ο οποίος γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη, αλλά επέλεξε να μείνει μόνιμα στην Ορεστιάδα μετά τις σπουδές του.

Έπειτα από δύο χρόνια συστηματικής δουλειάς, η ομάδα που αποτελείται από 12 άτομα ηλικίας 25 έως 28 ετών υπό την καθοδήγηση του έμπειρου Βασίλη Μαζαράκη, είναι έτοιμη να κάνει το άνοιγμα και σε άλλες καλλιέργειες, αλλά και να μπει δυναμικά στην αγορά του εξωτερικού. «Το καλοκαίρι του 2021 κάναμε την πρώτη μας καμπάνια για τέσσερα προϊόντα. Η ναυαρχίδα μας είναι το αιθέριο έλαιο λεβάντας, που γίνεται κατά την απόσταξη. Παράλληλα, κατά τη διάρκεια της απόσταξης γίνεται ο διαχωρισμός του ανθόνερου λεβάντας, προϊόν που συγκαταλέγεται στα φυτικά φαρμακευτικά προϊόντα, το οποίο συσκευάζουμε και τυποποιούμε. Το τρίτο είναι το τσάι λεβάντας, το οποίο μαζεύουμε με το χέρι κατά την ανθοφορία, πριν γίνει η συνολική συγκομιδή και το τέταρτο είναι η δρόγη (σ.σ. τα αποξηραμένα άνθη) λεβάντας, που είναι συσκευασμένη σε πουγκάκια και χρησιμοποιείται ως αρωματικό χώρου και αντισκωριακό. Τα προϊόντα τα διακινούμε ηλεκτρονικά μέσω του e-shop και των social media. Γίνεται διανομή σε όλη την Ελλάδα και είμαστε στη διαδικασία με το νομικό επιτελείο για να τα στείλουμε και στο εξωτερικό και συγκεκριμένα στην Ολλανδία. Παράλληλα, κάνουμε έρευνες για να βάλουμε κι άλλες καλλιέργειες τόσο με αρωματικά φυτά, όπως δενδρολίβανο και άγρια τριαντάφυλλα, αλλά και με στέβια, που δεν υπάρχει στον Έβρο», ανέφερε ο κ. Μουταφίδης.

Εκπαιδευτικά προγράμματα και αγροτουρισμός

Πέρα από την παραγωγή και την ερευνητική δραστηριότητα, η εταιρεία ασχολείται και με εκπαιδευτικά προγράμματα, σε μια προσπάθεια να μυήσει τους μαθητές της πρωτοβάθμιας και της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης στα μυστικά του πρωτογενή τομέα, αλλά και σε δράσεις ενίσχυσης του αγροτουρισμού. Στην προσπάθειά της αυτή αξιοποιεί υπάρχοντα προγράμματα που όμως δεν έχουν ευρεία εφαρμογή, όπως το junior achievement, στο οποίο έχουν μπει ως ειδικοί μέντορες ο πρωθυπουργός και η πρόεδρος της Δημοκρατίας. «Στόχος μας είναι να δημιουργήσουμε εικονικές επιχειρήσεις σε σχολεία της περιοχής προκειμένου να φτιάχνουν τα παιδιά προϊόντα. Ταυτόχρονα έχουμε συνεργασία με το πανεπιστήμιο και με την περιφέρεια για ένα μεγάλο ερευνητικό πρόγραμμα για την περιοχή πάνω στα αρωματικά φυτά, έτσι ώστε να δώσουμε κίνητρο και σε άλλους παραγωγούς να δραστηριοποιηθούν στον τομέα αυτόν. Επίσης, έχουμε ήδη έτοιμη πρόταση για την υλοποίηση προγράμματος αγροτουρισμού μέσα στα κτήματα λεβάντας το καλοκαίρι κατά την ανθοφορία που περιλαμβάνει βραδιές με ζωντανή μουσική και πικ νικ με τοπικά προϊόντα από επιχειρήσεις της περιοχής», σημείωσε ο κ. Μουταφίδης, ο οποίος τόνισε πως στόχος της ομάδας είναι η επιχείρηση να μην εστιάζει αποκλειστικά στο κομμάτι της παραγωγής.

Μέντορες της Ευρώπης

Η δράση της επιχείρησης «Άρωμα Έβρου» δεν πέρασε απαρατήρητη, όπως δείχνει το γεγονός ότι επελέγη ως μέντορας στο διακρατικό πρόγραμμα Integrural- Erasmus+, το οποίο αναπτύσσει δράσεις και παρουσιάσεις για την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας των νέων σε τοπικές κοινότητες της Ευρώπης. «Μας ήρθε μία πολύ τιμητική πρόταση από την εταιρεία Time Heritage που ασχολείται με προγράμματα Erasmus και μας ζήτησαν να συμμετάσχουμε ως εκπαιδευτές – μέντορες, εκπροσωπώντας την Ελλάδα αλλά και την περιοχή μας στο κομμάτι του επιχειρείν και των καλών πρακτικών που πρέπει να εφαρμόσουν εταιρείες πάνω στον πρωτογενή τομέα. Το πρόγραμμα αφορά νέους είτε υποψήφιους είτε εν δυνάμει επιχειρηματίες σε τοπικές κοινωνίες της Ελλάδος, της Γαλλίας, της Πορτογαλίας και της Ιταλίας και ως εκπαιδευτές συμμετέχουν μεγάλες εταιρείες και καθηγητές πανεπιστημίων των τεσσάρων χωρών», ανέφερε ο κ. Μουταφίδης.

Στο πλαίσιο του προγράμματος τα μέλη της εταιρείας θα συμμετάσχουν στις δια ζώσης συναντήσεις που θα γίνουν σε κατεξοχήν αγροτικές περιοχές των τεσσάρων χωρών, αρχής γενομένης από το Κόρι της Ιταλίας στο διάστημα 3 με 7 Απριλίου.