Skip to main content

Αρνητικό το ρεκόρ αμοιβών για τους νέους στην Ελλάδα

Την ώρα λοιπόν που η κυβέρνηση πανηγυρίζει για τη μείωση των ποσοστών της ανεργίας, οι νέοι εξακολουθούν να βλέπουν μπροστά τους το αδιέξοδο

Με τις χαμηλότερες αμοιβές στην Ευρωζώνη πληρώνονται σήμερα οι νέοι Ελληνες, ενώ με βάση τα στοιχεία της Eurostat, οι απολαβές τους είναι μεταξύ των χαμηλότερων στην Ευρωπαική Ενωση των 28.

Συγκεκριμένα, όπως προκύπτει από την ανάλυση των στοιχείων, ο μέσος νέος κάτω των 24 ετών, αν βρει δουλειά, αμείβεται με 380 ευρώ καθαρά. Την ώρα λοιπόν που η κυβέρνηση πανηγυρίζει για τη μείωση των ποσοστών της ανεργίας, οι νέοι εξακολουθούν να βλέπουν μπροστά τους το αδιέξοδο:

Με τον μεικτό μισθό για το πλήρες ωράριο στα 511 ευρώ –κάτι που σημαίνει 430 ευρώ στο χέρι– και τη μερική απασχόληση να αναδεικνύεται σε κυρίαρχη συνταγή προσλήψεων –κάτι που σημαίνει 200 - 220 ευρώ στο χέρι – οι σημερινοί 25άρηδες δύσκολα θα συμμεριστούν την αισιοδοξία της κυβέρνησης για την επόμενη μέρα τους.

Ακόμη και αν βρουν δουλειά, όμως θα έρθουν αντιμέτωποι με το χειρότερο εργασιακό καθεστώς της Ευρώπης. Ολες οι υπόλοιπες χώρες που έχουν ειδικό καθεστώς για την αμοιβή των νέων τη συνδέουν με την προϋπηρεσία και αυτό προκειμένου να δώσουν τη δυνατότητα στους εργοδότες να προσφέρουν ευκαιρίες απόκτησης εργασιακής εμπειρίας ακόμη και πριν από τα 18.

Αντίθετα, στην Ελλάδα, ο νέος ξέρει εκ των προτέρων ότι όποια προσπάθεια και αν καταβάλει, όσα χρόνια και αν εργαστεί, πρέπει πρώτα να συμπληρώσει τα 25 για να μπορέσει να ξεφύγει από τις αμοιβές των 200 - 400 ευρώ ανάλογα με τις ώρες απασχόλησης. Πράγμα που σημαίνει ότι το μέλλον του διαγράφεται τουλάχιστον δυσοίωνο.