Skip to main content

Αρνητικό ισοζύγιο στις προσλήψεις τον Ιούλιο λόγω capital controls

Μείωση της μισθωτής απασχόλησης στον ιδιωτικό τομέα καταγράφεται τον Ιούλιο, γεγονός που αποδίδεται ως επί το πλείστον στην επιβολή capital controls.

Μείωση της μισθωτής απασχόλησης στον ιδιωτικό τομέα καταγράφεται τον Ιούλιο, γεγονός που αποδίδεται ως επί το πλείστον στην επιβολή κεφαλαιακών ελέγχων στις τράπεζες.

Σύμφωνα με στοιχεία της Εργάνης το συγκεκριμένο μήνα καταγράφεται αρνητικό ισοζύγιο προσλήψεων-αποχωρήσεων κατά 16.658 θέσεις εργασίας.

Είναι η πρώτη φορά μετά τον προεκλογικό Ιανουάριο που καταγράφεται αρνητικό πρόσημο στο ισοζύγιο δείγμα των προβλημάτων που προκάλεσε το κλείσιμο των τραπεζών και η χειρότερη επίδοση για το συγκεκριμένο (τουριστικό) μήνα από το 2001 οπότε υπάρχουν στοιχεία.

Το υπουργείο στη σχετική ανακοίνωση, σημειώνει ότι αθροιστικά για την περίοδο Ιανουάριος-Ιούλιος 2015, οι αναγγελίες προσλήψεων ανήλθαν στο 1.044.807 θέσεις εργασίας και οι αποχωρήσεις έφτασαν τις 858.342. Έτσι, το ισοζύγιο των ροών μισθωτής απασχόλησης του πρώτου επταμήνου του έτους 2015 είναι θετικό και διαμορφώνεται στις 186.465 νέες θέσεις εργασίας, αποτελώντας τη δεύτερη υψηλότερη επίδοση πρώτου επταμήνου έτους από το 2001 μέχρι σήμερα.

Αξίζει τέλος να αναφερθεί πως από τις νέες θέσεις εργασίας μόνο το 46,11% είναι πλήρους απασχόλησης. Αντίθετα 34,52% αφορά σε μερική εργασία και το 19,37% σε εκ περιτροπής.