Skip to main content

Θεσσαλονίκη: Αρνητική πρωτιά για τις τιμές στα ενοίκια γραφείων

Δεν έχει τέλος η κατρακύλα με τις τιμές των ενοικίων των ακινήτων στα μεγάλα αστικά κέντρα και κυρίως σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

Δεν έχει τέλος η κατρακύλα με τις τιμές των ενοικίων των ακινήτων στα μεγάλα αστικά κέντρα και κυρίως στα δύο μεγαλύτερα, την Αθήνα και την Θεσσαλονίκη. Ειδικά, σε ό,τι αφορά τις τιμές ενοικίασης γραφειακών χώρων, η κατάσταση που έχει δημιουργηθεί δεν έχει προηγούμενο.

Συγκρατείστε τους παρακάτω αριθμούς, για να αντιληφθείτε το μέγεθος του προβλήματος: Σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, κατά το διάστημα από τις αρχές του 2010 έως το τέλος του 2014, το κόστος ενοικίασης γραφείων μειώθηκε κατά 29,3%. Μόνο κατά το 2014, η πτώση των ενοικίων άγγιξε το 10%. Η μεγαλύτερη ήταν η μείωση των τιμών ενοικίασης γραφείων στη Θεσσαλονίκη με 8,3%, σε σχέση τουλάχιστον με την Αθήνα όπου περιορίσθηκε στο 6,5%.

Αντίστοιχα, στην αγορά των εμπορικών καταστημάτων, η ΤτΕ αναφέρει ότι οι μείωση των τιμών ενοικίασης αγγίζει το 34%. Και εκεί η κατρακύλα δείχνει να μην έχει τέλος, στην κυριολεξία. Κατά το μάλλον ή ήττον, κάτι ανάλογο ισχύει και στην περίπτωση των ενοικίων στα διαμερίσματα.

Δεν είναι λίγοι μάλιστα εκείνοι που φοβούνται ότι σε περίπτωση γενίκευσης των πλειστηριασμών και άρα ακόμα μεγαλύτερης προσφοράς ακινήτων, η πίεση που θα δεχθούν οι τιμές θα είναι ακόμα μεγαλύτερη. Με αποτέλεσμα, οι απώλειες για τους ιδιοκτήτες να είναι ακόμα μεγαλύτερη.