Skip to main content

Αρνητική η ΕΕ για βιντεοδιασκέψεις, έναντι των συνόδων

Οι βιντεοδιασκέψεις και οι τηλεδιασκέψεις θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν μόνο για την προετοιμασία των συνόδων και όχι να τις αντικαταστήσουν, ξεκαθαρίζει ΕΕ.
Οι βιντεοδιασκέψεις και οι τηλεδιασκέψεις θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν μόνο για την προετοιμασία των συνόδων και όχι να τις αντικαταστήσουν, ξεκαθαρίζει ΕΕ απαντώντας στα αιτήματα πολλών υπουργών, οι οποίοι ζήτησαν να εξεταστούν οι βιντεοδιασκέψεις και οι τηλεδιασκέψεις ως μια εναλλακτική επιλογή.

«Όταν τα υπό συζήτηση θέματα είναι περίπλοκα ή όταν το επίπεδο της απαιτούμενης ενεργούς συμμετοχής είναι υψηλό, οι συνομιλίες πρόσωπο με πρόσωπο πρέπει να προτιμώνται», αναφέρεται σε έκθεση του Συμβουλίου που θα υποβληθεί στη σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών τη Δευτέρα.

Στο έγγραφο επισημαίνονται επίσης οι τεχνικές δυσκολίες και γίνεται αναφορά στην αποτυχία βιντεοδιάσκεψης των υπουργών Μεταφορών της ΕΕ στις 19 Απριλίου στην οποία ορισμένες χώρες δεν κατάφεραν να μετάσχουν.

Ωστόσο το έγγραφο αυτό τονίζει ότι οι βιντεοδιασκέψεις και οι τηλεδιασκέψεις θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν μόνο για την προετοιμασία των συνόδων της ΕΕ και όχι να τις αντικαταστήσουν.

Προς το σκοπό αυτό προτείνεται «μια ελάχιστη αναβάθμιση» των εγκαταστάσεων βιντεοδιάσκεψης στα κτίρια της ΕΕ στις Βρυξέλλες καθώς σήμερα δεν επιτρέπουν τη συμμετοχή αντιπροσώπων και από τις 27 χώρες μέλη.

Το κόστος των επιπλέον εργασιών, οι οποίες μπορούν να ολοκληρωθούν σε διάστημα 15 μηνών, δεν θα επιβαρύνει τις χώρες της ΕΕ, καθώς θα χρηματοδοτηθεί από τον υπάρχοντα προϋπολογισμό του Συμβουλίου, αναφέρεται στο έγγραφο.