Skip to main content

Αρνήσεις, απαντήσεις και επιστολές, προεκλογικά...

Ο φονικός σεισμός, οι εκλογές σε Ελλάδα και Τουρκία και οι διαβεβαιώσεις εξ Αμερικής

Η χώρα ετοιμάζεται για μια διπλή εκλογική διαδικασία μέσα σε έναν κόσμο που αλλάζει. Και ειδικότερα, σε μια περιοχή όπου κυριολεκτικά «δεν ξέρεις τι σου ξημερώνει». Κι αυτό δεν είναι απλά ένα σχήμα λόγου που χρησιμοποιεί «ο Τειρεσίας», αλλά αντικειμενική πραγματικότητα. Ωστόσο, ειδικά σε ό,τι αφορά στις σχέσεις μας με την Τουρκία, αρχίζει να επικρατεί σταδιακά η άποψη ότι «τελικώς, δεν θα συμβεί τίποτα». Τουλάχιστον στην προεκλογική περίοδο. Η εκτίμηση αυτή υπήρχε και πριν από τους φονικούς σεισμούς στη γειτονική χώρα, απλώς μετά απ' αυτούς συνιστά περίπου βεβαιότητα. Κι αυτό γιατί υπήρχαν μια – δυο ισχυρές ενδείξεις, που επιβεβαίωναν αυτή την εκτίμηση.

Για παράδειγμα, «ο Τειρεσίας» πληροφορούνταν πως – όντως – ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, δεν δείχνει να είναι και ιδιαιτέρως ένθερμος στην προοπτική να παραμείνει και ως υπηρεσιακός στο πόστο του κατά την εκλογική περίοδο. Για τους δικούς του λόγους, ενδεχομένως. Όμως, είναι ένα γεγονός. Αντιθέτως, ο υπουργός Άμυνας δεν έχει πρόβλημα, αν και δεν είναι καθόλου πιθανό – αν δεν δεχθεί ο Δένδιας – να παραμείνει μόνο αυτός στο υπουργικό πόστο του. Γιατί, ή υπάρχει ζήτημα ή δεν υπάρχει, συνολικά.

Βέβαια, αυτή η κουβέντα είναι κάπως πρωθύστερη. Υπό την έννοια ότι από τη στιγμή που δεν έχουν προκηρυχθεί ακόμα οι (πρώτες) εκλογές, για ποιο πράγμα μιλάμε; Το πιθανότερο σενάριο παραμένει η 9η Απριλίου. Όμως, τελευταία, ακούω ότι η ημερομηνία μπορεί να αλλάξει, επειδή τελικά η Εκκλησία δεν θέλει οι διερευνητικές συζητήσεις να συμπέσουν με τη Μεγάλη Εβδομάδα. Τι άλλο ακούω;

Ότι η ημερομηνία των δεύτερων εκλογών στην Ελλάδα μπορεί να μετακινηθεί κατά μία εβδομάδα: Δηλαδή, να πάει για τις 28 Μαΐου. Κι αυτό στην περίπτωση που στην Αθήνα αποφασισθεί να συμπέσουν οι δικές μας δεύτερες κάλπες με τις δεύτερες τουρκικές και όχι με τις πρώτες (που ανακοινώθηκαν για τις 14 Μαΐου). Αν βεβαίως, δεν αναβληθούν κι εκεί μετά τους σεισμούς.  Πρόκειται – κι αυτό - για ένα σοβαρό ενδεχόμενο.

Οποτε κι αν γίνουν, βέβαια, αυτό που μετράει είναι να γίνουν ήσυχα. Από την αμερικανική πρεσβεία στην Αθήνα, διαμηνύουν πώς οι ΗΠΑ εργάζονται «για ηρεμία και ασφάλεια στην περιοχή – τελεία και παύλα». Εξ ου και η πεποίθηση που εκφράζεται από κορυφαίους κυβερνητικούς εδώ ότι «δεν θα γίνει κανένα επεισόδιο», προεκλογικά. Και ίσως έτσι να εξηγείται το γεγονός ότι ο Νίκος Δένδιας δεν θεωρεί την παρουσία του στο ΥΠΕΞ εκείνη την περίοδο απαραίτητη. Σίγουρα, κάτι ξέρει παραπάνω.

Στο μεταξύ, η ζωή συνεχίζεται. Ακόμα και μετά τους φονικούς σεισμούς. Και μαζί ο διαγκωνισμός με τους Τούρκους, σε όλα τα επίπεδα. Προχθές, «ο Τειρεσίας» πληροφορήθηκε ότι από την Ουάσιγκτον διαμηνύθηκε, μέσα από τα κατάλληλα κανάλια, ότι μέχρι το τέλος Απριλίου θα έχει απαντήσει στο ελληνικό Letter of Request, σχετικά με την αγορά αμερικανικών F-35. Όλα δείχνουν ότι η απάντηση θα είναι θετική. Η Αθήνα λοιπόν προσπαθεί να πετύχει το μεγάλο κόλπο και προς το παρόν, δείχνει να τα καταφέρνει. Αντιθέτως, οι ΗΠΑ δουλεύουν τη διαδικασία απεγκλωβισμού από την κατ' αρχήν συμφωνία τους με την Τουρκία, για το ίδιο θέμα. Κι αυτό φαίνεται να είναι οριστικό...