Skip to main content

Αρμαγεδών στις απολαβές των Ελλήνων - Τι δείχνουν τα στοιχεία

Τα στοιχεία στην Έκθεση του Ευρωπαϊκού Συνδικαλιστικού Ινστιτούτου δείχνουν ότι οι εργαζόμενοι σε 9 χώρες της ΕΕ κέρδισαν λιγότερα το 2017 από το 2016

Μπορεί οι κυβερνήσεις να έρχονται και να παρέρχονται, ωστόσο, μια είναι η σταθερά που τις χαρακτηρίζει στο σύνολό τους: οι περικοπές των μισθών και των συντάξεων. Ακόμα και τώρα, που η παρούσα διακυβέρνηση επιμένει ότι επί των ημερών της έχει «παγώσει» κάθε νέα μείωση.

Τα πρόσφατα στοιχεία, που έδωσε στη δημοσιότητα η Συνομοσπονδία Ευρωπαϊκών Συνδικάτων (ΣΕΣ), με βάση στοιχεία που περιλαμβάνονται στην Έκθεση του Ευρωπαϊκού Συνδικαλιστικού Ινστιτούτου (ETUI) επιμένουν ότι οι εργαζόμενοι σε εννέα χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης κέρδισαν λιγότερα το 2017 από το 2010. Και ανάμεσά τους βρίσκονται και οι Έλληνες, που καταγράφουν τη μεγαλύτερη απώλεια (-19,1%). Οι άλλες χώρες της κατηγορίας είναι: Ιταλία, Ηνωμένο Βασίλειο, Ισπανία, Βέλγιο, Πορτογαλία, Φινλανδία, Κροατία και Κύπρος.

Επιπλέον, οι εργαζόμενοι σε έξι από τις παραπάνω χώρες -Ιταλία, Ηνωμένο Βασίλειο, Ισπανία, Βέλγιο, Ελλάδα και Φινλανδία- κέρδισαν λιγότερα το 2017 από το 2016. Στη δε Ελλάδα, η μείωση πάει ακόμα πιο πίσω και κάπως έτσι φτάνουμε στο τελικό – αθροιστικό συμπέρασμα: Οι Έλληνες συνταξιούχοι έχασαν κατά μέσο όρο το 40% της αγοραστικής τους δυνατότητας. Πρόκειται για μια άνευ προηγουμένου απώλεια, η οποία δεν έχει σημειωθεί ξανά σε προηγμένη χώρα της Δύσης κι αποδεικνύει το μέγεθος της καταιγίδας που έπληξε τη χώρα την τελευταία δεκαετία.