Skip to main content

Αριστερά κατά Συμβουλίου της Επικρατείας

Ρατσιστική και επικίνδυνη χαρακτηρίζει η Αριστερά τη χθεσινή απόφαση του ΣτΕ, σύμφωνα με την οποία είναι αντισυνταγματικό το δικαίωμα ψήφου στους αλλοδαπούς στις αυτοδιοικητικές εκλογές.

Ηχηρές αντιδράσεις στο χώρο της Αριστεράς έχει προκαλέσει η χθεσινή απόφαση του 4ου τμήματος του Συμβουλίου της Επικρατείας, η οποία αναφέρει ότι είναι αντισυνταγματική η παροχή δικαιώματος εκλέγειν και εκλέγεσθαι στους αλλοδαπούς.

Αναλυτικότερα, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Παπαδημούλης, υπογραμμίζει πως «πρόκειται για μια επικίκνδυη απόφαση που μας γυρίζει πολλά χρόνια πίσω», ενώ επισημαίνει πως είναι «μία λογική φυλετικής καθαρότητας και δικαίου αίματος, η οποία αν ίσχυε σε άλλες χώρες δεν θα μπορούσε κανένας Έλληνας που ζει και εργάζεται στο εξωτερικό να εκλεγεί βουλευτής, γερουσιαστής κτλ και θα στερούσε από πολιτικά δικαιώματα χιλιάδες πολίτες που ζουν σε άλλη χώρα από αυτή της καταγωγής τους».

Σε ανακοίνωσή της για το θέμα, η Δημοκρατική Αριστερά εκτιμά πως η απόφαση είναι αναντίστοιχη με τα προβλεπόμενα από το Σύνταγμα, καθώς -όπως υπογραμμίζει- «αναδεικνύει παρωχημένες, ρατσιστικές, εθνοκεντρικές αντιλήψεις περί διασφάλισης της εθνικής ομοιογένειας, αλλά και περί "δικαίου του αίματος"».

Επικίνδυνη απόφαση, λέει το ΠΑΜΕ

Επικίνδυνη χαρακτηρίζει την απόφαση του ΣτΕ η Γραμματεία Μεταναστών του ΠΑΜΕ, καθώς όπως επισημαίνει, «ακυρώνει το νόμο που προέβλεπε ότι μπορεί να αποκτηθεί η ιθαγένεια από παιδιά μεταναστών που γεννιούνται και συνεχίζουν να ζουν στην Ελλάδα, των οποίων οι γονείς μένουν στη χώρα μας για πέντε συνεχή χρονιά τουλάχιστον». Επιπρόσθετα, σημειώνεται ότι η απόφαση καταργεί και τη δυνατότητα να πάρουν την ιθαγένεια αλλοδαποί, μέσα σε προθεσμία τριών ετών από τη συμπλήρωση του 18ου της ηλικίας τους.