Skip to main content

Αργό πετρέλαιο από την Τεχεράνη υπό... δοκιμή στα ΕΛΠΕ

Η πρώτη δοκιμαστική παρτίδα ιρανικού αργού πετρελαίου, που θα έρθει στις εγκαταστάσεις των ΕΛΠΕ, μέσω της Total, θα είναι ύψους 40 εκατ. δολ.

Ύψους 40 εκατ. δολαρίων θα είναι τελικώς η πρώτη δοκιμαστική παρτίδα ιρανικού αργού πετρελαίου, που θα έρθει στις εγκαταστάσεις των ΕΛΠΕ, μέσω της γαλλικής Total, όπως σας αποκαλύψαμε τις προηγούμενες μέρες. Νεότερες πληροφορίες, σχετικά με το project, αναφέρουν ότι θα πρόκειται για μια περισσότερο «δοκιμαστική» αποστολή. Αμέσως μετά θα ακολουθήσει το «κυρίως πιάτο».

Στο μεταξύ, η ελληνική πλευρά πλήρωσε την πρώτη δόση του διακανονισμού (100 εκατ δολ), για το παλιό χρέος στους Ιρανούς. Η Τεχεράνη αποδέχτηκε τον ελληνικό υπολογισμό, που έκανε λόγο για κάτι λιγότερα από 550 εκατ δολ χρέος συνολικά (αντί 840 εκατ, που εκτιμούσε η ίδια) και ξεκίνησε η διαδικασία της αποπληρωμής. Πάντως, για όσο καιρό δεν αίρονται και ουσιαστικά τα αμερικανικά αντίμετρα σε βάρος του Ιράν, οι συναλλαγές μαζί του θα κρύβουν πάντα έναν ρίσκο.

Ιδιαίτερα από τη στιγμή που το καθεστώς της Τεχεράνης προχώρησε στην εκτόξευση βαλλιστικών πυραύλων και σε κάποιες εμπρηστικές δηλώσεις – και πάλι – σε βάρος του Ισραήλ. Είναι ενδεικτικό ότι ακόμα και το φίλα διακείμενο γαλλικό υπουργείο των Εξωτερικών εμφανίστηκε τις τελευταίες ημέρες επιφυλακτικό για τα όσα συμβαίνουν στο Ιράν.