Skip to main content

Από κότες μέχρι άλογα Σκύρου θα έχει η Φάρμα στο Σέιχ Σου

Ο δήμος Θεσσαλονίκης προχωρά στη δημιουργία ομάδας εργασίας με τη Γεωργική Σχολή και το ΑΠΘ για τη μετατροπή του χώρου σε πάρκο οικόσιτων ζώων.

Με αργούς ρυθμούς προχωρούν οι ενέργειες του δήμου Θεσσαλονίκης, προκειμένου να μετατραπεί ο Ζωολογικός Κήπος σε πάρκο οικόσιτων ζώων.

Περίπου ένας χρόνος συμπληρώνεται στις αρχές Ιουνίου από την ημέρα που απομακρύνθηκαν οι αρκούδες και οι λύκοι από τον Ζωολογικό Κήπο και που ανακοινώθηκε το σχέδιο του δήμου για τις αλλαγές στον συγκεκριμένο χώρο. Ωστόσο, μέχρι σήμερα δεν έχουν προχωρήσει οι μελέτες που θα ανοίξουν το δρόμο για τη μετατροπή του χώρου σε φάρμα οικόσιτων ζώων, όπως είχε ανακοινώσει η δημοτική αρχή.

Ο δήμος Θεσσαλονίκης προχώρησε στη δημιουργία ομάδας εργασίας, η οποία θα αποτελείται από άτομα της Διεύθυνσης Περιβάλλοντος, της Αμερικανικής Γεωργικής Σχολής, της Γεωπονικής και Κτηνιατρικής Σχολής του ΑΠΘ και της Διεύθυνσης Δασών. Η εν λόγω ομάδα θα παραδώσει ένα πόρισμα στο επόμενο εξάμηνο με το επιχειρησιακό σχέδιο παρεμβάσεων που πρέπει να πραγματοποιηθούν στο χώρο του Ζωολογικού Κήπου.

«Πρέπει να αλλάξει ο χαρακτήρας του Ζωολογικού Κήπου, να γίνει με οικόσιτα ζώα και ορισμένα είδη του ζωικού βασιλείου όλης της Ελλάδας. Δεν είναι λογικό να σκλαβώνουμε τα ζώα», δήλωσε ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων, Περιβάλλοντος και Καθαριότητας Θανάσης Παππάς στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Ανακύκλωσης. Ο κ. Παππάς έκανε λόγο για ένα σχέδιο ρεαλιστικό για την αναβάθμιση του ζωολογικού κήπου.

Σύμφωνα πάντως με όσα ανέφερε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης υπάρχει η σκέψη εκτός από τα οικόσιτα να μεταφερθούν στο συγκεκριμένο χώρο και άλλα είδη ζώων, όπως παράδειγμα άλογα της Σκύρου.

Σχεδιάζεται, επίσης, η φιλοξενία ολιγάριθμων μικρόσωμων οικόσιτων θηλαστικών, ωδικών πτηνών (καναρίνια, παπαγάλοι), υδρόβιων πτηνών (πάπιες, χήνες, πελεκάνοι), παγονιών, οικόσιτων φυλών ορνιθών και νεροχελώνων.

Στο νέο Ζωολογικό Κήπο θα συνεχίζει να λειτουργεί και θα αναβαθμιστεί το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας, το οποίο σχεδιάζεται να επεκταθεί σε έκταση και θα εμπλουτιστεί με νέα εκθέματα. Θα συνεχίζει να λειτουργεί και το Σπίτι των Ερπετών, το οποίο φιλοξενεί 11 ζωντανά ερπετά (οχιά, ελαφίτη, μαύρο οφιό, σαπίτη και τυφλίτη).  

Στόχος του δήμου είναι «η λειτουργία της νέας φάρμας οικόσιτων ζώων να συνδυάσει πολυδιάσταση δράση και να έχει χαρακτήρα εκθεσιακό, εκπαιδευτικό και περιβαλλοντικό».

Ο Ζωολογικός Κήπος λειτουργεί στον Κεδρινό Λόφο στην περιοχή «Χίλια Δένδρα» του Περιαστικού Δάσους Θεσσαλονίκης από τον Σεπτέμβριο του 1987, σε συνολική έκταση 58 στρεμμάτων.