Skip to main content

Αρχίζουν στο τέλος του μήνα οι ψεκασμοί για τα κουνούπια

Οριστικοποιήθηκε το νέο τριετές πρόγραμμα καταπολέμησης των κουνουπιών στην Κεντρική Μακεδονία. Ετοιμότητα για έναρξη δράσεων δηλώνει η Περιφέρεια.

Μέχρι το τέλος του μήνα αναμένεται να αρχίσουν οι ψεκασμοί για τα κουνούπια στην Κεντρική Μακεδονία. Το φετινό πρόγραμμα καταπολέμησης των κουνουπιών ξεκινά εγκαίρως, όπως ανακοίνωσε σήμερα στη συνεδρίαση του περιφερειακού συμβουλίου Κεντρικής Μακεδονίας η αντιπεριφερειάρχης Δημόσιας Υγείας και Αλληλεγγύης, Γερακίνα Μπισμπινά.

Πρόκειται για το νέο τριετές πρόγραμμα καταπολέμησης, που εγκρίθηκε κι από το ελεγκτικό συνέδριο και ήδη έχει αναδόχους. Η κ. Μπισμπινά είπε ότι υπάρχει ετοιμότητα, όμως ακόμη δεν υπάρχουν οι προϋποθέσεις για να αρχίσουν άμεσα οι ψεκασμοί, καθώς πρέπει να το επιτρέψουν οι καιρικές και κλιματολογικές συνθήκες.

Όπως δήλωσε η κ. Μπισμπινά, οι προϋποθέσεις αυτές, συνήθως και σύμφωνα με τους επιστήμονες, συντρέχουν στα μέσα με τέλη Απριλίου για τους επίγειους ψεκασμούς και στις αρχές Ιουνίου για τους αεροψεκασμούς, λόγω της στάθμης του νερού στους ορυζώνες.

Η κ. Μπισμπινά παρουσίασε και τα αποτελέσματα του προηγούμενου προγράμματος καταπολέμησης των κουνουπιών. Όπως είπε ήταν επιτυχές και τα κρούσματα ατόμων που νόσησαν από μεταδοτικές ασθένειες λόγω των κουνουπιών στην Κεντρική Μακεδονία αντιμετωπίστηκαν και άμεσα και αποτελεσματικά. Παράλληλα, εντατικοποιήθηκαν οι έλεγχοι με το πρόσθετο εργαλείο της διαδικτυακής παρακολούθησης των εργασιών καταπολέμησης που γίνονται από τους αναδόχους, σε πραγματικό χρόνο.

Ο περιφερειακός σύμβουλος της μείζονος αντιπολίτευσης, Αθανάσιος Μπασδάνης, τονισε ότι παρά την προσπάθεια που γίνεται τα αποτελέσματα δεν είναι τόσο καλά σε ορισμένες περιοχές, όπως οι Σέρρες, που αναγκάζονται να υλοποιήσουν και επιπλέον πρόγραμμα, με σημαντική οικονομική επιβάρυνση.

Η επικεφαλής της «Ριζοσπαστικής Αριστερής Ενότητας», Δέσποινα Χαραλαμπίδου, χαρακτήρισε «απαράδεκτο» το τμήμα της εισήγησης της κ. Μπισμπινά για τα κέντρα φιλοξενίας προσφύγων, διότι όπως είπε αφήνεται να εννοηθεί πως εκεί υπάρχουν εστίες μόλυνσης ή μετάδοσης ασθενειών και είπε πως για να αντιμετωπιστεί ουσιαστικά το πρόβλημα με τα κουνούπια απαιτείται εθνικός σχεδιασμός κι όχι περιφερειακός ή τοπικός.

Ο επικεφαλής της «Ελληνικής Αυγής», Νίκος Χρυσομάλλης, είπε ότι τα κουνούπια μεταφέρουν ασθένειες σε ανθρώπους και ζωντανά και μπορεί να υπάρξει μείζον πρόβλημα αν η κατάσταση ξεφύγει.

Ο περιφερειακός σύμβουλος της παράταξης «Συμμετέχω», Δημήτρης Μούρνος, σημείωσε ότι πρέπει να εξεταστούν και εναλλακτικές μέθοδοι καταπολέμησης.

Ο περιφερειακός σύμβουλος της «Λαϊκής Συσπείρωσης», Θεόδωρος Ιγνατιάδης, τόνισε ότι το κόστος του προγράμματος «εκτινάσσεται λόγω έλλειψης ενιαίου σχεδιασμού σε πανελλαδικό επίπεδο, λόγω της δραστηριοποίησης συγκεκριμένων εταιρειών και λόγω της παραγωγής σκευασμάτων από γνωστές πολυεθνικές».

Η επικεφαλής της παράταξης «Πολίτες Μπροστά», Νιόβη Παυλίδου, ζήτησε να βρεθούν τρόποι ελέγχου του κόστους και εξοικονόμησης πόρων.

Ο επικεφαλής της ΑΝΤΑΡΣΙΑ, Θανάσης Αγαπητός επέμεινε επίσης στην ανάγκη για έναν ενιαίο τρόπο συνολικής παρέμβασης.