Skip to main content

Άρχισε το έργο στον αγωγό Αραβησσού - Δεν θα ξαναδιψάσει η Θεσσαλονίκη

Άρχισαν οι εργασίες επισκευής και ενίσχυσης του πολύπαθου αγωγού της ΕΥΑΘ στην Αραβυσσό - Μπαίνουν ανθρακοελάσματα - Σε έναν χρόνο τελειώνει το έργο

του Νίκου Αβουκάτου

Δύο χρόνια και δύο μήνες μετά τη σοβαρή ζημία που είχε υποστεί ο αγωγός της ΕΥΑΘ στην Αραβησσό και είχε ως αποτέλεσμα να διψάσει για μέρες η Θεσσαλονίκη, άρχισαν σήμερα οι εργασίες επισκευής και ενίσχυσής του με την τοποθέτηση ανθρακοελασμάτων. Ο συγκεκριμένος αγωγός, που θα παραμείνει σε πλήρη λειτουργία καθόλη τη διάρκεια των εργασιών, υδροδοτεί το πολεοδομικό συγκρότημα της Θεσσαλονίκης, μαζί με τον Αλιάκμονα, και βρίσκεται εντός της ΒΙΠΕΘ.

Η εργολαβία αφορά τμήμα του αγωγού μήκους 600 μέτρων, σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη ζώνη, σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΕΥΑΘ, Άγι Παπαδόπουλο. Το έργο, που θα ολοκληρωθεί σε έναν χρόνο, βασίζεται στην επικαιροποιημένη μελέτη του ομότιμου καθηγητή του ΑΠΘ, Γιώργου Πενέλη, αφού είχε μείνει στο... συρτάρι για 20 χρόνια. Ο ίδιος δήλωσε ότι αισθάνεται δικαιωμένος για τη μελέτη αυτή, που υλοποιείται εξαιτίας της ζημίας του Μαρτίου του 2018, που είχε αφήσει τεράστια τμήματα της πόλης χωρίς νερό για πολλές ημέρες.

Σύμφωνα με τον κ. Πενέλη, η ζημίες στον αγωγό που οδήγησαν στη θραύση του οφείλονταν στα υψηλής περιεκτικότητας χλωρίοντα και θεϊικά ιόντα που προκύπτουν από τις εκτεταμένες καλλιέργειες ρυζιού που υπάρχουν στην περιοχή. Ως αποτέλεσμα, τα νερά αυτά οδήγησαν σε εκτεταμένη οξείδωση του χάλυβα του αγωγού, ιδίως στο επίμαχο τμήμα των 600 μέτρων, εκεί όπου καταγράφηκε και το 80% των αστοχιών του παρελθόντος.

«Με τις εργασίες που ξεκινούν σήμερα η Θεσσαλονίκη δεν θα κινδυνέψει να διψάσει ξανά! Ένα χρόνιο πρόβλημα, που απασχόλησε την πόλη με σοβαρές διακοπές υδροδότησης κατά το παρελθόν, τελειώνει! Αισθάνομαι πολύ χαρούμενος που η ΕΥΑΘ, ένας φορέας που εποπτεύεται από το Υπουργείο Εσωτερικών (Τομέας Μακεδονίας και Θράκης), ξεκινά ένα μεγάλο έργο. Έργο πνοής, ζωής και αναβάθμισης της ποιότητας της καθημερινότητας των Θεσσαλονικέων», είπε από την πλευρά του ο υφυπουργός Εσωτερικών (αρμόδιος για θέματα Μακεδονίας και Θράκης) Θεόδωρος Καράογλου, που επιθεώρησε τις εργασίες.

«Ο αγωγός της Αραβησσού υδροδοτεί τη Θεσσαλονίκη για 40 έτη με συνεχή, 24ωρη λειτουργία. Δυστυχώς μέχρι σήμερα το έργο αυτό δεν έχει συντηρηθεί, ενώ κατά το παρελθόν έχει εμφανίσει αστοχίες, πέντε εκ των οποίων προκάλεσαν σοβαρά προβλήματα υδροδότησης στη Θεσσαλονίκη. Τα τεχνικά έργα οφείλουν να συντηρούνται, οι βλάβες να αποκαθίστανται, ώστε να επιτελούν τον σκοπό που εξυπηρετούν με τρόπο ασφαλή και βιώσιμο. Στόχος μας είναι η μεθοδική και προσεκτική εκτέλεση του έργου. Αυτό θα πραγματοποιηθεί με τον αγωγό σε πλήρη λειτουργία και, συνδυαστικά με το έργο διασύνδεσης των υδραγωγείων Αλιάκμονα και Αραβησσού, θα  διασφαλίσει την απρόσκοπτη υδροδότηση της Θεσσαλονίκης, μέσω εναλλακτικών διαδρομών σε περίπτωση αστοχίας», επισήμανε ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΥΑΘ, Άνθιμος Αμανατίδης.

Ο πρόεδρος της Εταιρείας, Άγις Παπαδόπουλος, είπε: «Ξεκινά σήμερα ένα πολύ σημαντικό έργο για τη Θεσσαλονίκη, που είναι τεχνικά λεπτό και σύνθετο, αλλά και απολύτως επιβεβλημένο. Όπως όλα τα έργα υποδομής, έτσι και ο υδαταγωγός απαιτεί τακτικές εργασίες συντήρησης και επισκευών, οι οποίες, λόγω της αδιάλειπτης λειτουργίας του και των ιδιαίτερων συνθηκών του περιβάλλοντός του, ενέχουν πάντα έναν βαθμό κινδύνου. Από πλευράς ΕΥΑΘ Α.Ε. έχουν ληφθεί όλες οι πρόνοιες σε τεχνικό επίπεδο, ώστε η όχληση των καταναλωτών μας να είναι η μικρότερη δυνατή, γι' αυτό και οι εργασίες θα γίνουν με τον αγωγό σε πλήρη λειτουργία. Με την ολοκλήρωση των εργασιών θα μπορούμε πια να πούμε ότι έχουμε ελαχιστοποιήσει τις πιθανότητες να υπάρξει σοβαρό πρόβλημα στην υδροδότηση της πόλης μας».

Η συμφωνία - πλαίσιο, προϋπολογισμού 3,4 εκατ. ευρώ, περιλαμβάνει εργασίες ενίσχυσης και επισκευής του αγωγού σε μήκος 600 περίπου μέτρων, όπου και έχουν διαπιστωθεί σοβαρές οξειδώσεις των οπλισμών. Η εκτέλεση του έργου θα διαρκέσει έναν χρόνο και περιλαμβάνει την εκσκαφή και αποκάλυψη του αγωγού κατά τμήματα, σε μήκος αρχικά 600 μ. Η εκσκαφή θα επεκταθεί και σε τμήματα πέραν των 600 μ. για επιθεώρηση. Η συντήρηση και ενίσχυση του αγωγού θα γίνεται με εξωτερική επικόλληση ελασμάτων ανθρακονημάτων, αφού θα έχει προηγηθεί η εξυγίανση του αγωγού.

Ο υδαταγωγός, που κατασκευάστηκε μεταξύ 1975-1978, μεταφέρει νερό από τις πηγές της Αραβησσού στο κεντρικό αντλιοστάσιο του Δενδροποτάμου και από εκεί στο εσωτερικό δίκτυο της πόλης. Είναι αγωγός από οπλισμένο σκυρόδεμα, με εσωτερική διάμετρο 1,65 μ. και συνολικό μήκος περίπου 56 χλμ. (στη θέση της επέμβασης βρίσκεται σε βάθος μεγαλύτερο των 3 μ.). Μεταφέρει σήμερα 80.000 - 110.000 κ.μ. νερό την ημέρα, το 30%-40% δηλαδή της συνολικής ημερήσιας ποσότητας νερού που χρειάζεται το Πολεοδομικό Συγκρότημα Θεσσαλονίκης, καθώς το υπόλοιπο της παροχής εξασφαλίζεται από τον Αλιάκμονα μετά από επεξεργασία στην Εγκατάσταση Επεξεργασίας Νερού Θεσσαλονίκης.