Skip to main content

Άρχισε την εκστρατεία για το ΝΑΙ στο δημοψήφισμα ο Ερντογάν

Η συνταγματική μεταρρύθμιση που προωθεί ο πρόεδρος της Τουρκίας αναμένεται να ενισχύσει τις εξουσίες του - Αμφίρροπο το αποτέλεσμα

Την καμπάνια υπέρ του ΝΑΙ στο δημοψήφισμα για την αλλαγή του πολιτεύματος της Τουρκίας από προεδρευόμενη κοινοβουλευτική σε προεδρική δημοκρατία άρχισε ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ταγίπ Ερντογάν, εν όψει της ψηφοφορίας της 16ης Απριλίου.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο Ερντογάν κάλεσε σήμερα τους υποστηρικτές του να ριχτούν στη μάχη για το δημοψήφισμα, που θα ενισχύει τις εξουσίες του κι όπως υποστηρίζει θα φέρουν μεγαλύτερη σταθερότητα στην Τουρκία.

Δύο μήνες πριν από τις κάλπες, ο Ερντογάν πραγματοποίησε την πρώτη συγκέντρωση στο Καχραμανμάρας (νοτιοανατολικά), αν και η εκστρατεία στην πραγματικότητα έχει ξεκινήσει εδώ και πολλές ημέρες προκειμένου να επιχειρήσει να πείσει τους Τούρκους να πουν «ναι» στην αμφιλεγόμενη μεταρρύθμιση.

«Βρισκόμαστε στο κρίσιμο σταυροδρόμι μιας ιστορικής απόφασης», είπε. «Η 16η Απριλίου θα είναι η νύχτα της μεταρρύθμισης για την Τουρκία», πρόσθεσε.

Το αποτέλεσμα θεωρείται αμφίρροπο και ο κ. Ερντογάν αναμένεται να «οργώσει» την Τουρκία μέσα στους επόμενους δύο μήνες ώστε να ενισχύσει τις δυνάμεις του ΝΑΙ. Το ίδιο αναμένεται να πράξει και ο πρωθυπουργός και πρόεδρος του κυβερνώντος, ισλαμοσυντηρητικού Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) Μπιναλί Γιλντιρίμ.

Η συνταγματική αναθεώρηση πυροδότησε εντάσεις στην Τουρκία. Στην Εθνοσυνέλευση η συζήτηση της μεταρρύθμισης είχε ως αποτέλεσμα να ξεσπάσουν επεισόδια μεταξύ των βουλευτών.

Ο επικεφαλής του τουρκικού κράτους καταφέρθηκε εναντίον των επικριτών του τονίζοντας ότι «στόχος τους δεν είναι το σύστημα, όμως το Έθνος. Τα πρόσωπα αυτά δεν τάσσονται κατά του Ερντογάν, αλλά εναντίον του Έθνους».

Οι αντίπαλοί του θεωρούν ότι το προεδρικό σύστημα - με κατάργηση της θέσης του πρωθυπουργού, για πρώτη φορά στη σύγχρονη τουρκική ιστορία - θα μπορούσε να εκτραπεί σε σύστημα ενός ανδρός αρχής.

Ο ίδιος ο κ. Ερντογάν αντιτείνει ότι με το νέο σύστημα διαχωρίζεται πλήρως η εκτελεστική από την νομοθετική εξουσία και κάθε μία από τις δύο επικεντρώνεται στα καθήκοντά της.

Το νέο σύστημα, σύμφωνα με τον ίδιο, τελειώνει με την «παλιά Τουρκία» των εύθραυστων κυβερνήσεων συνεργασίας που χρειάζονταν ψήφο εμπιστοσύνης από την Εθνοσυνέλευση και είχαν μέσο όρο ζωής τους 16 μήνες.

«Φίλοι μου, αυτή η Τουρκία τελείωσε», κατέληξε.