Skip to main content

Άρχισε να φυσάει ξανά... αέρας στα εμπορικά ακίνητα της Τσιμισκή

Μικρή αύξηση στα μισθώματα από τις αρχές του 2017. Επανέρχονται στο τραπέζι οι προκαταβολές μισθωμάτων, σε ποια σημεία επέστρεψε ο «αέρας».

Τις παλιές καλές εποχές έχει αρχίσει να ξαναζεί η οδός Τσιμισκή, με τα ενοίκια των καταστημάτων να κινούνται ανοδικά από την αρχή του χρόνου, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις ο «αέρας» δείχνει να επιστρέφει στο "καλό", το πιο περιζήτητο τμήμα του δρόμου, δηλαδή από τη διασταύρωση με Παλαιών Πατρών Γερμανού έως την Κομνηνών.

Στη Θεσσαλονίκη και όσον αφορά την εμπορική κίνηση, σαν την Τσιμισκή... δεν έχει. Ο εμπορικότερος δρόμος της πόλης, μετά τη φάση της πρώτου πλήγματος της πολύχρονης κρίσης, δηλαδή μεταξύ 2010-2012, σιγά-σιγά επανήλθε. Τα καταστήματα εκείνα που έμεναν κλειστά, ζωντάνεψαν, ενώ η Τσιμισκή κατάφερε να κρατήσει τα μισθώματα αμείωτα ακόμη και με την επιβολή των capital controls.

Υπάρχει, λοιπόν, ζήτηση, κυρίως από εταιρείες ένδυσης, καθώς και άλλων καταναλωτικών αγαθών, για να τοποθετηθούν στην Τσιμισκή, με αποτέλεσμα από τις αρχές της φετινής χρονιάς τα μισθώματα να παρουσιάζουν αύξηση της τάξης του 3% έως 5%.

Αυτή η ζωηρή κινητικότητα επανέφερε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων μεταξύ ιδιοκτητών και πιθανών ενοικιαστών τις προκαταβολές μισθωμάτων, αλλά και τις αποζημιώσεις μισθωτών, όταν κάποια επιχείρηση θέλει να τοποθετηθεί σε ορισμένο σημείο και είναι πρόθυμη να πληρώσει την εταιρεία που μισθώνει ένα συγκεκριμένο  κατάστημα, για να το απελευθερώσει.

Σύμφωνα με πληροφορίες της Voria.gr από την αγορά, στα «πολύ- πολύ καλά σημεία», τα μισθώματα έφτασαν ως και τα 120 ευρώ/τ.μ., ενώ οι συμφωνίες που έγιναν τους τελευταίους μήνες, έκλεισαν σε υψηλά επίπεδα.

Αυτή την περίοδο, όπως μαθαίνει η Voria.gr, υπάρχει ενδιαφέρον από εταιρεία του κλάδου της ένδυσης για το μεγάλο κατάστημα που επί πολλά χρόνια φιλοξενούσε το τραπεζικό υποκατάστημα της Citibank, ενώ διερευνητικό ενδιαφέρον εκδηλώνεται για μεγάλο κατάστημα στο ύψος της Αριστοτέλους, όπως και για πολυώροφο κενό ακίνητο.