Skip to main content

Άρχισε η υποβολή αιτήσεων για επενδύσεις logistics στη Θεσσαλονίκη

Μετά την έκδοση της ΚΥΑ και την ενεργοποίηση του νόμου του 2014 για το διαμεταφορικό εμπόριο, οι «σχολάζουσες» επενδύσεις ξεκινούν.

Άρχισε η διαδικασία υποβολής αιτήσεων για την αδειοδότηση ίδρυσης νέων και επέκτασης υφιστάμενων μονάδων logistics (επιχειρήσεις αποθήκευσης και διανομής) στη Θεσσαλονίκη, από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας.

Στο τμήμα αδειοδοτήσεων της διεύθυνσης Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος ήδη μετά τη δημοσίευση της κοινής υπουργικής απόφασης, με την οποία θεσμοθετείται η διαδικασία εγκατάστασης των logistic centers (ο σχετικός νόμος για τη λειτουργία του διαμεταφορικού εμπορίου παρέμενε ανενεργός λόγω μη έκδοσης της ΚΥΑ από το 2014), και για την οποία πίεζε η Περιφέρεια, οι πρώτοι ενδιαφερόμενοι για την ίδρυση νέων τέτοιων επιχειρήσεων και για την επέκταση υφιστάμενων αποθηκευτικών και διανεμητικών κέντρων έσπευσαν για να καταθέσουν τις αιτήσεις τους.

Ο αρμόδιος αντιπεριφερειάρχης Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, Κώστας Γιουτίκας, επισημαίνει ότι υπάρχει πολύ μεγάλο ενδιαφέρον για επενδύσεις στο συγκεκριμένο τομέα και πολύ σημαντική δυναμική ανάπτυξης τέτοιων επιχειρήσεων, ειδικά στη Θεσσαλονίκη. Μάλιστα, οι εταιρίες ενδιαφέρονται για logistics στους τομείς των εμπορικών προϊόντων και τροφίμων και για τη διασύνδεσή τους με το λιμάνι της Θεσσαλονίκης.

Ο κ. Γιουτίκας συναντήθηκε σήμερα με εκπροσώπους ελληνικών και διεθνών μεταφορικών εταιριών που έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον για επενδύσεις.

Για τις χρήσεις γης στην ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλονίκης, ο αντιπεριφερειάρχης κάλεσε τους δήμους να αρχίσουν τις διαδικασίες για την τροποποίηση των γενικών πολεοδομικών σχεδίων τους, ώστε να διευκολύνουν κι αυτοί τους υποψήφιους επενδυτές, που θα τονώσουν την επιχειρηματικότητα και θα δημιουργήσουν νέες θέσεις εργασίας και ανάπτυξη.

Στη συνάντηση με τους εκπροσώπους των επενδυτών, εξετάστηκε το ζήτημα της διεξαγωγής ελέγχων από την Περιφέρεια προκειμένου να διαπιστώνεται αν οι εταιρείες που δραστηριοποιούνται στον κλάδο των logistics διαθέτουν τις απαραίτητες άδειες. Επίσης, συζητήθηκαν τα βήματα της αδειοδότησης, προκειμένου οι σχετικές διαδικασίες να είναι γρήγορες και αποτελεσματικές και να προχωρήσουν άμεσα οι επενδύσεις.