Skip to main content

Γιατί ο Μεϊμαράκης αποφάσισε να κινήσει άμεσα την εκλογή νέου προέδρου

Απόλυτος αιφνιδιασμός: Λίγες ώρες μετά τις εκλογές και τις πρώτες γκρίνιες ο Βαγ. Μεϊμαράκης ανοίγει τις διαδικασίες εκλογής νέου προέδρου στη ΝΔ

Το είχε πει ο Αλέξης Τσίπρας στον Βαγγέλη Μεϊμαράκη στην προηγούμενη Βουλή, αλλά το κάνει πράξη τώρα ο πρόεδρος της ΝΔ μέσα στο ίδιο το κόμμα του. «Πρόσεξε τι εύχεσαι γιατί μπορεί και να πραγματοποιηθεί»...

Σε αυτή τη λογική κινήθηκε και ο κ. Μεϊμαράκης κι έτσι μετά τις φωνές από το εσωτερικό του κόμματος περί «λανθασμένης προεκλογικής τακτικής», «ήττας» και «ανάγκης για εκλεγμένο πρόεδρο», που ακούστηκαν λίγες μόλις ώρες μετά το κλείσιμο της κάλπης, σε συνάντηση που είχε χτες το βράδυ με τον γραμματέα της Πολιτικής Επιτροπής του κόμματος, Ανδρέα Παπαμιμίκο, αποφάσισαν να μην αφήσουν να σέρνεται η γκρίνια και να ανοίξουν άμεσα τις διαδικασίες εκλογής νέου προέδρου.

«Μετά από συνεργασία που είχαν χθες το βράδυ, ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας κ. Ευάγγελος Μεϊμαράκης και ο Γραμματέας της Πολιτικής Επιτροπής του κόμματος κ. Ανδρέας Παπαμιμίκος, αποφασίστηκε να ξεκινήσουν από σήμερα οι διαδικασίες εκλογής Προέδρου και να ολοκληρωθούν το ταχύτερο δυνατό», αναφέρει η πρωινή ανακοίνωση της ΝΔ.

Η Voria.gr επικοινώνησε με κορυφαία κομματικά στελέχη της ΝΔ και όπως τόνισαν, η διαδικασία για την εκλογή νέου προέδρου θα είναι η εξής: συνεδρίαση της Κεντρικής Εφορευτικής Επιτροπής, ανακοίνωση χρονοδιαγράμματος υποβολής υποψηφιοτήτων από τους ενδιαφερόμενους και εκλογές από τη βάση, με όσα προβλέπονται στο καταστατικό του κόμματος.

Η διαδικασία αυτή ανταποκρίνεται και στο «ταχύτερο δυνατό», καθώς φαίνεται ότι ο κ. Μεϊμαράκης δεν έχει την πρόθεση να πάει σε συνέδριο το κόμμα, παρότι αυτό το ενδεχόμενο παραμένει προς το παρόν ανοιχτό.

Στελέχη που είναι κοντά στον κ. Μεϊμαράκη τόνιζαν στη Voria.gr ότι η αιφνιδιαστική απόφαση του προέδρου και του γραμματέα δεν έχει να κάνει με την ήττα του κόμματος στις εκλογές της Κυριακής. Θέμα προέδρου δεν επρόκειτο να ανοίξει άμεσα, όμως το γαϊτανάκι των δηλώσεων στελεχών της ΝΔ υποχρεώνει την ηγεσία του κόμματος να μην αφήσει την εσωστρέφεια και τη γκρίνια να φθείρουν περαιτέρω την εικόνα της ΝΔ.

Είναι χαρακτηριστικό ότι η λεγόμενη δεξιά πτέρυγα της ΝΔ, που εκπροσωπείται από στελέχη όπως ο Άδωνις Γεωργιάδης και ο Μάκης Βορίδης, άρχισε άμεσα την αμφισβήτηση του κ. Μεϊμαράκη (παρότι δε στοχοποίησε προσωπικά τον ίδιο), μετά το αποτέλεσμα της Κυριακής.

Οι δημόσιες βολές των συγκεκριμένων στελεχών για την προεκλογική τακτική της ΝΔ (την ήθελαν πιο σκληρή κι όχι στο πνεύμα της εθνικής συνεννόησης, συνεργασίας, της συναίνεσης και της σύγκλισης με τον ΣΥΡΙΖΑ) ενόχλησαν ιδιαίτερα την ηγεσία του κόμματος, αφού δεν πρόλαβαν καν να συνεδριάσουν τα κομματικά όργανα για να αποτιμήσουν το αποτέλεσμα.

«Επισπεύδονται οι διαδικασίες και οι ενδιαφερόμενοι που έτρεξαν με απίστευτη σπουδή, πρώτοι για να ζητήσουν έναρξη των διαδικασιών εκλογής προέδρου, επειδή θεώρησαν λανθασμένη την προεκλογική τακτική μπορούν πλέον να διεκδικήσουν την ηγεσία. Ιδού η Ρόδος, ιδού και το πήδημα», έλεγε χαρακτηριστικά στέλεχος της ΝΔ στη Voria.gr.

Ο κ. Μεϊμαράκης τακτικά πέτυχε τον απόλυτο αιφνιδιασμό γι' ακόμη μια φορά στο κόμμα του, αφού χτες είχε αφήσει να φανεί πως μετά την εκλογική ήττα και το σχηματισμό κυβέρνησης από ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ, πλέον στη ΝΔ θα πήγαιναν για εκλογή νέου προέδρου την ερχόμενη άνοιξη, όπως άλλωστε προβλεπόταν κι από την ημέρα που ο ίδιος αντικατέστησε τον παραιτηθέντα Αντώνη Σαμαρά.

Αντί όμως για την ομαλή και ίσως χρονοβόρα διαδικασία, που θα έδινε πάντως το περιθώριο για να γίνει ζύμωση και συζήτηση για τα αίτια της ήττας όχι μόνο στις εκλογές της Κυριακής, αλλά και στις εκλογές του Ιανουαρίου και στο δημοψήφισμα (η αυτοκριτική που δεν έγινε ποτέ επειδή οι πολιτικές εξελίξεις δεν το επέτρεψαν) και θα επέτρεπε επίσης να γίνει η πολυαναμενόμενη κουβέντα για τη φυσιογνωμία του κόμματος, το πρόγραμμά του κι όλη την πολιτική του υπόσταση, επιλέχθηκε –εξ ανάγκης- η άμεση εκλογή νέου προέδρου.

Υπενθυμίζεται η δήλωση του προηγούμενου Αυγούστου του Βαγγέλη Μεϊμαράκη προς τους εσωκομματικούς αμφισβητίες, που επίσης αιφνιδίασε τους πάντες: «Αν δε με θέλετε, φεύγω...». Τότε δεν άνοιξε κανένα θέμα, αντιθέτως όλοι έσπευσαν να τον στηρίζουν εν όψει των εκλογών.

Τώρα πια υπολογίζεται πως οι διαδικασίες δεν πρόκειται να διαρκέσουν πολύ, ενώ δεν έχει ακόμη γίνει γνωστό αν ο κ. Μεϊμαράκης θα διεκδικήσει την προεδρία του κόμματος ή όχι.