Skip to main content

Άρχισαν οι διμερείς συναντήσεις Ισραήλ - Ελλάδας στο Μέγαρο Μουσικής

Από την πλευρά του Ισραήλ τρεις υπουργοί έχουν αναλάβει το βάρος των διμερών και τριμερών συναντήσεων - Ένας εξ αυτών με καταγωγή από τη Θεσσαλονίκη

Αρχίζουν από νωρίς το πρωί οι διμερείς συναντήσεις των υπουργών Ελλάδας και Ισραήλ, στο πλαίσιο της τριμερούς Ισραήλ - Κύπρου - Ελλάδας και του ανώτατου συμβουλίου συνεργασίας Ελλάδας - Ισραήλ. Ήδη από τις 9.00 το πρωί στο κτήριο του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης έχουν έρθει οι κ.κ. Αλέξης Τσίπρας και Βενιαμίν Νετανιάχου και αρχίζουν τη διμερή συνάντησή τους.

Το μεσημέρι οι συναντήσεις αυτές (τόσο των κ.κ. Τσίπρα, Νετανιάχου και Αναστασιάδη, όσο και των υπουργών) θα γίνουν με τη συμμετοχή και των Κύπριων κυβερνητικών παραγόντων (τριμερείς).

Από τις 9.00 τα πάντα είναι έτοιμα στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης (που είναι απροσπέλαστο) και ήδη έχουν αφιχθεί όλοι οι συμμετέχοντες στην τριμερή.

Σε αίθουσες του κτιρίου Μ2 του Μεγάρου Μουσικής έχουν πάρει τη θέση τους οι υπουργοί Νίκος Κοτζιάς, Γιώργος Σταθάκης, Δημήτρης Παπαδημητρίου, Νίκος Παππάς, οι αναπληρωτές υπουργοί Σωκράτης Φάμελλος και Κώστας Φωτάκης, οι υφυπουργοί Γιάννης Αμανατίδης και Τέρενς Κουίκ και ο γενικός γραμματέας, Γιώργος Τσίπρας.

Από την πλευρά του Ισραήλ τρεις υπουργοί έχουν αναλάβει το βάρος των διμερών και τριμερών συναντήσεων.

Ο πρώτος είναι ο υπουργός Επιστημών και Τεχνολογίας Οφέρ Ακούνιτς, που έλκει μάλιστα την καταγωγή του από τη Θεσσαλονίκη. Ο δεύτερος είναι ο υπουργός Ενέργειας, Γιουβάλ Στάινιτς και ο τρίτος είναι ο υπουργός Οικονομίας και Βιομηχανίας, Έλι Κοέν.

Σύμφωνα με την ενημέρωση από την πλευρά των Ισραηλινών, οι επαφές ανάμεσα στις πολιτικές ηγεσίες των τριών χωρών είναι πάρα πολύ συχνές (τρίτη τριμερής) και σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα, γεγονός ενδεικτικό ότι μια σειρά από ζητήματα επεξεργάζονται εντατικά και αναμένεται να καταλήξουν σε συμφωνίες. Λεπτομέρειες πάντως δεν γίνονται γνωστές, ωστόσο όπως οι ίδιοι έλεγαν και μόνο ο συμβολισμός είναι ισχυρός...