Skip to main content

Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος: Σωσίβιο του Ελληνισμού ο πολιτισμός

Ο Αρχιεπίσκοπος απηύθυνε μήνυμα ενότητας και συνεργασίας σε όλους τους Έλληνες λέγοντας όταν, κατορθώνουμε και συνεργαζόμαστε δημιουργούμε θαύματα.

«Σήμερα σε μία εποχή που νομίζουμε ή νομίζουν κάποιοι ότι μπορούν να μας πνίξουν, ως χώρα, θεωρώ ότι μπορεί να μας βοηθήσει, ο πολιτισμός μας. Αυτός ο πολιτισμός που φώτισε ακόμη και αυτούς που μας πολεμούν σήμερα, που περιφρονείται, αλλά για όσους γνωρίζουν κρύβει τεράστια δύναμη» δήλωσε ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος Ιερώνυμος μιλώντας στα εγκαίνια του Αρχοντικού της Αγίας  Φιλοθέης στην Πλάκα.

Ο Αρχιεπίσκοπος απηύθυνε μήνυμα ενότητας και συνεργασίας σε όλους τους Έλληνες λέγοντας «όταν, κατορθώνουμε και συνεργαζόμαστε δημιουργούμε θαύματα». Ενώ αναφέρθηκε και στην  ανάγκη συνεργασίας Εκκλησίας και Πολιτείας.  «Η Εκκλησία, είπε, να δίνει πλούσια τα στοιχεία που έχει από την παράδοση και την δική της ιδιοκτησία και η Πολιτεία να αίρει τις δυσκολίες και να βοηθάει με τον δικό της τρόπο, ώστε να δημιουργούνται τέτοιες εστίες».

Το κτίριο που εγκαινίασε ο Αρχιερπίσκοπος Αθηνών είναι το αρχοντικό της βυζαντινής οικογένειας των Μπενιζέλων-Παλαιολόγων, ένα κτήριο με συνεχή ζωή από τον 16ο αιώνα, απολύτως συνδεδεμένο με στιγμές του βίου της Αγίας Μάρτυρος Φιλοθέης της Αθηναίας, που θα λειτουργεί με την ευθύνη του Φιλανθρωπικού Οργανισμού «ΑΠΟΣΤΟΛΗ» της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών.

Μέσα στο κτήριο φυλασσόταν το ιερό σκήνωμα της Αγίας μέχρι να παραδοθεί στις αρχές του 20ου αιώνα στην Αρχιεπισκοπή Αθηνών.

Το όλο κτηριακό συγκρότημα μπορεί να χαρακτηρισθεί ως μουσείο, αφού σε αυτό αποτυπώνονται σημαντικές περίοδοι της ιστορικής διαδρομής της ίδιας της πόλεως των Αθηνών. Στα έγκατά του -σε βάθος περίπου 4,5 μέτρων- βρίσκονται τα υπολείμματα του ρωμαϊκού τείχους. Στο ισόγειο μπορεί κανείς να βρει ίχνη από παλαιότερα κτίσματα του 16ου αιώνα -εποχή κατά την οποία έζησε εκεί η Αγία Φιλοθέη-, ενώ στον επάνω όροφο, που προστέθηκε πολύ αργότερα, συναντάμε την αρχιτεκτονική ενός τυπικού αθηναϊκού αρχοντικού της περιόδου της πρώϊμης και μέσης οθωμανοκρατίας. Το κτήριο μετά την αποκατάστασή του διατηρεί τα στοιχεία που χαρακτήριζαν τα αρχοντικά της εποχής, όπως λ.χ. την κομψή μαρμάρινη τοξωτή στοά στο ισόγειο, το ανοικτό ευρύχωρο ξύλινο χαγιάτι σε σχήμα Τ στον όροφο, τον κλειστό εξώστη στη νότια πλευρά του που βλέπει προς την Ακρόπολη, τα δώματα με τα τζάκια, τους περιμετρικούς σοφάδες και τους περίτεχνους φεγγίτες.

Στην ομιλία του ο Γενικός Διευθυντής της «Αποστολής»  Κωνσταντίνος Δήμτσας αναφέρθηκε στο έργο και της Αγίας Οσιομάρτυρας Φιλοθέης, και τόνισε ότι « η «Αποστολή» μαζί με το λοιπό φιλανθρωπικό και κοινωνικό της έργο θα αναλάβει την ανάδειξη και χρήση του Αρχοντικού της Οικογένειας Μπενιζέλων.

Τα εγκαίνια πραγματοποίησαν ο Αρχιεπίσκοπος κ. Ιερώνυμος με τον Υπουργό Παιδείας Έρευνας και Θρησκευμάτων Κωνσταντίνο Γαβρόγλου που εκπροσώπησε τον Πρωθυπουργό κ. Αλέξη Τσίπρα. Ακολούθησε ξενάγηση των επισήμων στους χώρους της ιστορικής κατοικίας η οποία μεταμορφώθηκε σε ένα σύγχρονο βιωματικό μουσείο. Στον εν λόγω χώρο λειτουργεί και ψηφιακό μουσείο.