Skip to main content

Αράπογλου: Ποιο είναι το μυστικό επιτυχίας των ελληνικών τραπεζών

Αράπογλου:«Δεν αντιμετώπισαν τις ξένες αγορές ευκαιριακά, αλλά με μακροπρόθεσμη προοπτική».
Ακόμη και το ενδεχόμενο εξαγορών, εφόσον εντοπιστούν οι κατάλληλες ευκαιρίες, στον ευρύτερο χώρο στρατηγικού ενδιαφέροντος αφήνει ανοικτό η διοίκηση της Εθνικής Τράπεζας. Τουλάχιστον αυτό άφησε να εννοηθεί ο CEO της ΕΤΕ κ. Τ. Αράπογλου, κατά τη χθεσινοβραδινή του ομιλία στο «Ελληνικό Παρατηρητήριο» του London School of Economics με θέμα «Το Μέλλον των  Ελληνικών Τραπεζών: Μία Περιφερειακή Προοπτική». Καταρχήν, ο κ. Αράπογλου ξεκαθάρισε στην ομιλία του ότι οι ελληνικές τράπεζες ήταν από τα ελάχιστα και ξεχωριστά παραδείγματα παγκοσμίως, που υπέστησαν περιορισμένες επιπτώσεις από τη διεθνή κρίση, σε σχέση με πιστωτικά ιδρύματα των ΗΠΑ ή άλλων ευρωπαϊκών χωρών κλπ, τα οποία ζημίωσαν σημαντικά τους μετόχους τους. Όπως επεσήμανε, προτίμησαν τα ποιοτικά, οργανικά κέρδη και γι΄ αυτό επένδυσαν σε αγορές εκτός Ελλάδος με μεγάλη αναπτυξιακή προοπτική.

Δεν αντιμετώπισαν τις ξένες αγορές ευκαιριακά, αλλά με μακροπρόθεσμη προοπτική.

Οι διοικήσεις των ελληνικών τραπεζών μελέτησαν εις βάθος τις οικονομίες που επρόκειτο να επενδύσουν και να επεκτείνουν τις δραστηριότητές τους, λόγος για τον οποίο δεν είχαν μεγάλη έκθεση σε χώρες που υπέστησαν καταστροφικές συνέπειες. Τουναντίον, οι διοικήσεις των ελληνικών πιστωτικών ιδρυμάτων δικαιώθηκαν για την εκτίμησή τους όσον αφορά στην πορεία των μακροοικονομικών των αγορών της ΝΑ Ευρώπης και της Τουρκίας, οι οποίες είναι πλέον γεγονός ότι ανακάμπτουν πιο γρήγορα και με μικρότερες επιπτώσεις σε σχέση με τις προβλέψεις διεθνών αναλυτών και οίκων αξιολόγησης. Νέες εκτιμήσεις των ίδιων αναλυτών αναφέρουν ότι οι εν λόγω αγορές θα παρουσιάσουν ανάπτυξη συντομότερα και ισχυρότερα από ό,τι αρχικά είχε προβλεφθεί.

Αυτοί ήταν κυρίως οι λόγοι για τους οποίους οι ελληνικές τράπεζες παρέμειναν ανταγωνιστικές, είπε ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας, προσθέτοντας ότι κατά την τρέχουσα χρονική περίοδο πιθανότατα θα παρουσιαστούν ευκαιρίες, για τις ισχυρές κεφαλαιακά τράπεζες, στις αγορές της ΝΑ Ευρώπης και της Βαλκανικής, από την απόσυρση ορισμένων ευρωπαϊκών τραπεζών που δεν κρίνουν πλέον τις επενδύσεις αυτές στρατηγικής σημασίας σύμφωνα με τα νέα επιχειρησιακά τους σχέδια.

Επίσης, ο κ. Αράπογλου εκτίμησε στην ομιλία του ότι ο κλάδος πανευρωπαϊκά θα οδηγηθεί αναπόφευκτα σε συγχωνεύσεις, εντός και εκτός συνόρων, λόγω της ανάγκης αύξησης του μεγέθους και της ανταγωνιστικότητας κάθε τράπεζας. Επιπλέον, οι αναμενόμενοι χαμηλοί ρυθμοί ανάπτυξης μεσοπρόθεσμα για την ευρωπαϊκή οικονομία θα αναγκάσουν την περιστολή του κόστους λειτουργίας των τραπεζών σε αναζήτηση οικονομιών κλίμακος. Το πότε και ποια τραπεζικά σχήματα θα προκύψουν είναι αδύνατον να προβλεφθούν.

Για την Εθνική Τράπεζα, όπως έχει διαμορφωθεί το ευρωπαϊκό τραπεζικό περιβάλλον και με δεδομένη την επάρκεια κεφαλαίων και ρευστότητας, ο κ. Αράπογλου τόνισε ότι θα συνεχίσει τη σταθερή οργανική της ανάπτυξη και ότι είναι σε θέση να εκμεταλλευτεί οποιεσδήποτε ευκαιρίες εξαγορών προκύψουν στον ευρύτερο στρατηγικό της χώρο.