Skip to main content

ΑΠΘ: Περιοδεύουσα διεθνής έκθεση για τον μηχανισμό των Αντικυθήρων

Έτοιμο είναι και ένα ψηφιακό βιβλίο, 600 σελίδων, μέσα στο οποίο βρίσκονται όλα τα μέχρι τώρα ευρήματα, προσομοιώσεις, καθώς και αρκετά ντοκιμαντέρ.

Το ταξίδι του στον κόσμο θα ξεκινήσει σύντομα ο μηχανισμός των Αντικυθήρων, μέσω μιας περιοδεύουσας έκθεσης, φιλοδοξώντας να κοσμήσει διεθνή ινστιτούτα και οργανισμούς, ώστε να κάνει γνωστά και πέραν της Ελλάδας τα εντυπωσιακά ευρήματα που τον συνοδεύουν.

Παράλληλα, έτοιμο είναι και το πρώτο ψηφιακό βιβλίο, 600 σελίδων, μέσα στο οποίο βρίσκονται όλα τα μέχρι τώρα ευρήματα, προσομοιώσεις, καθώς και αρκετά ντοκιμαντέρ. Τα επιστημονικά άρθρα είναι κυρίως Ελλήνων ερευνητών.

Τα παραπάνω τονίστηκαν στη συνέντευξη Τύπου που δόθηκε σήμερα το πρωί στο Αμφιθέατρο του Κεντρικού Κτηρίου της Βιβλιοθήκης του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, παρουσία του επιστημονικού προσωπικού που ερευνά τον λεγόμενο «πρώτο αναλογικό υπολογιστή», αλλά και του δημάρχου της πόλης, Γιάννη Μπουτάρη.

Ο Γιώτης Ιωαννίδης, αρχιτέκτονας και γενικός διευθυντής της Tetragon, της εταιρείας που έχει αναλάβει το εγχείρημα της έκθεσης, δήλωσε πως πρόκειται για μία δράση που θα αποτελέσει διεθνές γεγονός, καθώς θα φιλοξενηθεί σε μουσεία, επιστημονικά συνέδρια και αλλού, ώστε «να δώσει την επιστημονική διάσταση εκείνης της εποχής που συντέλεσε στο γεγονός αυτό».

Ο Γιάννης Σειραδάκης, μέλος της διεθνούς Ομάδας Μελέτης Μηχανισμού Αντικυθήρων και καθηγητής του τμήματος Φυσικής του ΑΠΘ, ανέφερε αρχικά ότι πέρασαν αρκετά χρόνια για να εκδοθεί η άδεια μελέτης, ενώ τόνισε ότι πρόκειται για τεχνολογία που δεν γνωρίζαμε μέχρι σήμερα. «Βρίσκουμε συνεχώς νέα ευρήματα που αφορούν τον τρόπο κατασκευής», δήλωσε ο κ. Σειραδάκης. Συγκεκριμένα, έφερε το παράδειγμα της συνεχούς αποκάλυψης και αποκρυπτογράφησης χαρακτήρων πάνω σε προστατευτικές πλάκες και ταμπλώ, τα οποία μέχρι τώρα έχουν φτάσει σε αριθμό τα 3400.

Ο Αγαμέμνων Τσελίκας, φιλόλογος, παλαιογράφοςκαι προϊστάμενος του Ιστορικού Παλιογραφικού Αρχείου του Μορφωτικού Ιδρύματος της Εθνικής Τράπεζας, δήλωσε ότι αποτελεί τα ευρήματα αυτά αποτελούν παρακαταθήκη για τις ελληνικές σπουδές, ενώ εξέφρασε την άποψη ότι μιλάμε για τον «πρώτο χειροκίνητο υπολογιστή». «Η έννοια της μέτρησης του χρόνου, του χώρου και του φωτός προκαλούσε πάντα τεράστιο ενδιαφέρον στους Έλληνες εκείνη την εποχή» και πρόσθεσε ότι «είναι εντυπωσιακό ότι ο μηχανισμός εντοπίζεται την Ελληνιστική περίοδο, ένας μηχανισμός που απαιτεί πολύ υψηλού επιπέδου επιστημονικές γνώσεις».

Χαιρετισμό απηύθυνε και ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Γιάννης Μπουτάρης, τον οποίο ευχαρίστησαν θερμά οι ερευνητές για την «αμέριστη στήριξή» του στις έρευνες.

Ο μηχανισμός (υπολογιστής) των Αντικυθήρων ανακαλύφθηκε από σπογγαλιείς στο ομώνυμο νησί το 1900 και πρόκειται για κομμάτι του ναυαγίου των Αντικυθήρων που χρονολογείται από το 2ο τέταρτο του 1ου αιώνα. Αποτελεί το κορυφαίο, κατά πολλούς, τεχνολογικό επίτευγμα της Ελληνιστικής περιόδου. Πρόκειται για τον πρώτο αναλογικό υπολογιστή της ανθρωπότητας και χρονολογείται στο 60 π.Χ. Είναι ένας πολύπλοκος ωρολογιακός  μηχανισμός, φτιαγμένος από χαλκό, τοποθετημένος μέσα σε ξύλινο πλαίσιο. Έχει δεκάδες οδοντωτούς τροχούς μεγάλης ακριβείας, που περιστρέφονται γύρω από πολλούς άξονες, όπως στα μηχανικά ρολόγια. Χρησιμοποιούνταν από τους αρχαίους Έλληνες για την εύρεση των μελλοντικών ηλιακών και σεληνιακών εκλείψεων. Ο υπολογιστής είχε την δυνατότητα να προσθέτει, να αφαιρεί, να πολλαπλασιάζει και να διαιρεί. Ενώ οι ερευνητές του παρελθόντος είχαν επικεντρωθεί στο εσωτερικό του μηχανισμού, η έρευνα της τελευταίας δεκαετίας επιχειρεί - μεταξύ άλλων - να αποκωδικοποιήσει επιγραφές πάνω στις εξωτερικές επιφάνειές του.