Skip to main content

ΑΠΘ: Η γνωστή ομάδα φοιτητών πίσω από την κατάληψη

Ανακοίνωση για την κατάληψη του κτηρίου Διοίκησης του ΑΠΘ από μέλη της Ομάδας Προσβασιμότητας ΑΜΕΑ, εξέδωσαν οι πρυτανικές αρχές του Ιδρύματος.

Ανακοίνωση για την κατάληψη του κτηρίου Διοίκησης του ΑΠΘ από μέλη της Ομάδας Προσβασιμότητας ΑΜΕΑ, εξέδωσαν οι πρυτανικές αρχές του Ιδρύματος.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, η Ομάδα σήμερα το πρωί κατέλαβε το ισόγειο του Κτιρίου Διοίκησης, εμποδίζοντας τη συνεδρίαση της Συγκλήτου, που είχε ως θέμα συζήτησης το νέο σχέδιο νόμου για τα ΑΕΙ και τις επιπτώσεις της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου για τη μεταφορά των χρημάτων του ΑΠΘ στην Τράπεζα της Ελλάδος.

Στη συνεδρίαση-συζήτηση είχαν προσκληθεί να συμμετέχουν, εκτός από τα μέλη της Συγκλήτου, οι Πρόεδροι όλων των Τμημάτων και οι εκπρόσωποι των Συλλόγων όλων των φορέων της Πανεπιστημιακής Κοινότητας.

“Δυστυχώς, η ίδια ολιγομελής ομάδα περίπου 30 φοιτητών, που τις προηγούμενες φορές επιχείρησε να εισβάλει δια της βίας στις συνεδριάσεις της Συγκλήτου, σήμερα εμφανίστηκε συνοδεύοντας 4 άτομα με ειδικές ανάγκες και εμπόδισε την ανοιχτή συνεδρίαση-συζήτηση της Συγκλήτου στην οποία και οι ίδιοι μπορούσαν (εάν επιθυμούσαν) να μετάσχουν”, αναφέρουν οι πρυτανικές αρχές.

Και συνεχίζουν: “Με το πρόσχημα της συμπαράστασης στα ΑΜΕΑ, η ομάδα αυτή που δημιουργεί όλους αυτούς τους μήνες προβλήματα στην ομαλή λειτουργία της Συγκλήτου, στις συνεδριάσεις του Τμήματος Φιλολογίας, καθώς και σε άλλα Τμήματα και Σχολές, συνοδευόμενη σήμερα και από εξω-πανεπιστημιακούς «αλληλέγγυους» των ΑΜΕΑ, εμπόδισε την ανοιχτή συζήτηση για τα πλέον κρίσιμα, για το επόμενο διάστημα, θέματα λειτουργίας του ΑΠΘ”.

Η Διοίκηση του ΑΠΘ εκφράζει τη βαθιά απογοήτευσή της για το γεγονός, και δηλώνει ότι θα προχωρήσει σε κάθε δυνατή πρωτοβουλία που θα δώσει τη δυνατότητα στα αρμόδια εκλεγμένα όργανα Διοίκησης του Πανεπιστημίου να συζητήσουν με τους εκπροσώπους των Συλλόγων όλων των φορέων της Πανεπιστημιακής Κοινότητας για τα κρίσιμα, όπως λέει, θέματα του νέου νομικού πλαισίου των ΑΕΙ και της οικονομικής διαχείρισης των πόρων μετά την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου. Καλεί δε όλους να εκφράσουν με σαφή και συγκεκριμένο τρόπο τη θέλησή τους να συμμετέχουν στη συζήτηση αυτή.

“Το δημόσιο Πανεπιστήμιο θα πρέπει να μπορεί να λειτουργεί, με τα αρμόδια θεσμικά του όργανα, στο πλαίσιο της νομιμότητας, της διαφάνειας και της ακαδημαϊκής συμπεριφοράς”, καταλήγει η ανακοίνωση.