Skip to main content

ΑΠΘ: Η διατροφή από το Αιγαίο μέχρι την Κεντρική Ευρώπη

Η διατροφή από το Αιγαίο μέχρι την Κεντρική Ευρώπη στο επίκεντρο επιστημονικής συνάντησης στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης

Επιστημονική συνάντηση με θέμα την παρουσίαση των στόχων και των δράσεων του ευρωπαϊκού ερευνητικού προγράμματος «PLANTCULT» διοργανώνεται σήμερα, Τετάρτη 18 Απριλίου 2018, στις 18.00, στην αίθουσα «Κωνσταντίνος Ρωμαίος» του Μουσείου Εκμαγείων της Φιλοσοφικής Σχολής του ΑΠΘ από το Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας και τον Τομέα Αρχαιολογίας του ΑΠΘ.

Το ερευνητικό πρόγραμμα «PLANTCULT», που χρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Έρευνας, στο πλαίσιο του HORIZON 2020, υλοποιείται στο ΑΠΘ από τον Απρίλιο του2016 και διευθύνεται από την Αν. Καθηγήτρια του Τμήματος Ιστορίας-Αρχαιολογίας του ΑΠΘ, Σουλτάνα-Μαρία Βαλαμώτη.

Στόχος του είναι να διερευνήσει τη διατροφή στην προϊστορική Ευρώπη, από το Αιγαίο ως την Κεντρική Ευρώπη. Στη σημερινή εκδήλωση θα παρουσιαστούν η ερευνητική ομάδα και οι ερευνητικοί στόχοι όπως διαμορφώθηκαν στη διάρκεια των δύο πρώτων χρόνων του.

Επιπλέον, αύριο, Πέμπτη 19 Απριλίου 2018, στο πλαίσιο του Road Trip Project, η επικεφαλής του προγράμματος «PLANTCULT», Αν. Καθηγήτρια του Τμήματος Ιστορίας - Αρχαιολογίας του ΑΠΘ, Σουλτάνα-Μαρία Βαλαμώτη, θα ξεναγήσει στη Θεσσαλονίκη και στο ΑΠΘ την ομάδα των οκτώ νέων από την Ευρώπη, που ταξιδεύουν για να εξερευνήσουν τις πολύπλευρες πτυχές των διαφορετικών περιοχών και πληθυσμών της Ευρώπης, καθώς αυτή την περίοδο βρίσκεται σε εξέλιξη η διαδρομή της Μεσογείου. Παράλληλα, η ομάδα των νέων, που συνοδεύεται από ομάδα παραγωγής ντοκιμαντέρ, θα περιηγηθεί από την κ. Βαλαμώτη στην προϊστορική κουζίνα της Ελλάδας μέσα και από γεύσεις του σήμερα.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το Road Trip Project στον σύνδεσμο https://roadtriproject.eu/route-details/mediterranean/2018-04-14/

Τέλος, να αναφερθεί ότι στις 16 Απριλίου 2018 έληξε η ψηφοφορία για το πιο δημοφιλές βίντεο ερευνητικού προγράμματος της ΕΕ, που διοργάνωσε το Research and Innovation Communications Team της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Το πρόγραμμα PLANTCULT ERC Consolidator Grant, Horizon 2020 Research and Innovation Program (Grant Agreement No 682529) βρέθηκε στα πρώτα 10 βίντεο σε σύνολο 300, με 3.936 προβολές και 787 likes.