Σάββατο 26 Μαΐου 2018
x

ΑΠΘ: ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΕΙΚΟΝΙΚΟΥ ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ ΕΝΤΟΠΙΖΕΙ ΝΟΗΤΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΡΑΧΕΣ

Ομάδα επιστημόνων κατάφερε να εντοπίσει την ήπια νοητική διαταραχή (ΗΝΔ) αναλύοντας την επίδοση ηλικιωμένων που χρησιμοποιούσαν VSM.

Νέες δυνατότητες για τον εξ’ αποστάσεως εντοπισμό των πρώιμων νοητικών διαταραχών σε ηλικιωμένους προσφέρει η χρήση μια έξυπνης εφαρμογής εικονικού σούπερ μάρκετ.

Όπως αναφέρει σχετική ανακοίνωση, ομάδα επιστημόνων, για πρώτη φορά, κατάφερε να εντοπίσει την ήπια νοητική διαταραχή (ΗΝΔ) αναλύοντας την επίδοση ηλικιωμένων που χρησιμοποιούσαν εφαρμογή εικονικού σούπερ μάρκετ (VSM) στο σπίτι τους, χωρίς παρουσία εξεταστή. Η ερευνητική ομάδα απαρτίζεται από επιστήμονες από τον Τομέα Νευροεπιστημών του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, το Ινστιτούτο Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών (ΙΠΤΗΛ), την Ελληνική Εταιρεία Νόσου Alzheimer και Συγγενών Διαταραχών και το Network Aging Research (NAR) του Πανεπιστημίου της Χαϊδελβέργης.

Η συγκεκριμένη έρευνα αποτελεί συνέχεια παλαιότερης μελέτης όπου ο εντοπισμός της ΗΝΔ επιτεύχθηκε με μία χορήγηση του εικονικού σούπερ μάρκετ από εξεταστή. Στη νέα έρευνα καταργείται η ανάγκη ύπαρξης εξεταστή. Οι ηλικιωμένοι χειρίζονται την εφαρμογή μόνοι στο σπίτι τους και αναλύεται η μέση επίδοση σε διάστημα ενός μηνός για τον εντοπισμό της ΗΝΔ.

Στην έρευνα συμμετείχαν 12 ηλικιωμένοι (6 υγιείς & 6 ασθενείς με ΗΝΔ), με μέσο όρο ηλικίας 63,75 έτη και 11,08 έτη εκπαίδευσης κατά μέσο όρο. Όλοι οι συμμετέχοντες ήταν άτομα που επισκέπτονταν τα κέντρα ημέρας της Ελληνικής Εταιρείας Νόσου Alzheimer και Συναφών Διαταραχών.

Από την έρευνα προέκυψε ότι η διαχρονική επίδοση στην αυτόνομη χρήση του εικονικού σούπερ μάρκετ μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως εργαλείο εντοπισμού της ΗΝΔ. Η διακριτική ικανότητα σε αυτή την έρευνα κυμάνθηκε στο 91,8% (ευαισθησία 94% & ειδικότητα 89%) βελτιώνοντας τη διακριτική ικανότητα του εικονικού σούπερ μάρκετ σε σχέση με την προηγούμενη μελέτη και ξεπερνώντας τη διακριτική ικανότητα καταξιωμένων νευροψυχολογικών δοκιμασιών εντοπισμού της ΗΝΔ.