Skip to main content

ΑΠΘ: Ανοίγει τις πύλες του στους Θεσσαλονικείς τις Κυριακές του Μαΐου

Το ΑΠΘ ανοίγει τις πόρτες του στο κοινό της πόλης και της ευρύτερης περιοχής της Θεσσαλονίκης με τις δράσεις ΑΠΘ την Κυριακή και Φοιτητική Εβδομάδα.

Σε δύο μήνες εκπαιδευτικής και πανεπιστημιακής δραστηριότητας και ψυχαγωγίας καλεί το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, το οποίο από την επόμενη βδομάδα ανοίγει τις πόρτες του στο κοινό της πόλης και της ευρύτερης περιοχής της Θεσσαλονίκης με δύο δράσεις, οι οποίες απευθύνονται σε όλες τις ηλικίες.

Το “ΑΠΘ την Κυριακή” και η “Φοιτητική Εβδομάδα” αναμένεται να δώσουν μια διαφορετική νότα στη Θεσσαλονίκη με μια σειρά δραστηριοτήτων που, όπως λένε και οι πρυτανικές αρχές, καλύπτει όλα τα γούστα.

“Το ΑΠΘ σπουδάζει, γιορτάζει και παίζει”, δήλωσε ο πρύτανης του ΑΠΘ Περικλής Μήτκας, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχωρήθηκε στο Αμφιθέατρο της Κεντρικής Βιβλιοθήκης του Ιδρύματος, στο πλαίσιο της διοργάνωσης των δύο δράσεων.

Το ΑΠΘ θα μετατραπεί στο μεγαλύτερο εκπαιδευτικό πάρκο και θα παρουσιάσει την ερευνητική του δραστηριότητα τις Κυριακές 10, 17 και 24 Μαΐου στο “ΑΠΘ την Κυριακή”.




Το ΑΠΘ σπουδάζει, γιορτάζει και παίζει


Παιχνίδια με μικρά ρομπότ, πειράματα χημείας, παρουσιάσεις αρχαιολογίας και δημιουργικά εργαστήρια είναι κάποιες μόνο από τις δραστηριότητας που θα είναι ανοιχτές για το κοινό, καθώς το ΑΠΘ ανοίγει της πόρτες των εργαστηρίων,των σπάνιων αρχείων, μουσείων και συλλογών σε όλους τους Θεσσαλονικείς.

Σύμφωνα με τον πρύτανη, η δράση ξεκίνησε το 2012 και έκτοτε σημειώνει κάθε χρόνο μεγάλη επιτυχία, με την συμμετοχή των πολιτών να αυξάνεται ολοένα και περισσότερο.

Ο αναπληρωτής πρύτανης Οικονομικών, αναπληρωτής καθηγητής Νίκος Βαρσακέλης έκανε λόγο για ένα πρωτοπόρο βήμα του ΑΠΘ, μοναδικό ίσως στο είδος του στο νοτιοανατολική Μεσόγειο, το οποίο απευθύνεται σε παιδιά από 5 ετών έως και μεγάλους.

Το “ΑΠΘ την Κυριακή” θα πλαισιώνουν και τρεις παράλληλες δράσεις. Συγκεκριμένα, στις 10 Μαΐου το ΑΠΘ σε συνεργασία με το Πανεπιστημιακό Γυμναστήριο διοργανώνουν βραδιά Αργεντίνικου Ταγκό και στις 24 Μαΐου παρουσιάζει το πρόγραμμα και τις εγκαταστάσεις σε όσους το επιθυμούν. Την ίδια μέρα, το Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών διοργανώνει την έκθεση “Δώρα της Γης” την οποία μπορούν να γνωρίσουν γονείς και παιδιά με δοκιμές και παιχνίδια.

Όλες οι εκδηλώσεις του “ΑΠΘ την Κυριακή” θα είναι δωρεάν.

Η “Φοιτητική Εβδομάδα” έρχεται ξανά με περίπου 700 εθελοντές και εκατοντάδες καθηγητές, οι οποίοι θα συνδράμουν, όπως είπε και ο κ. Μήτκας στην “για μια επιτυχημένη διοργάνωση και αναβίωση ενός θεσμού του '50, ο οποίος παρέχει μια πλειάδα εκδηλώσεων για όλα τα γούστα”.

Σύμφωνα με την αναπληρώτρια πρύτανη Ακαδημαϊκών και Φοιτητικών Θεμάτων, καθηγήτρια Αριάδνη Στογιαννίδου, στην “Φοιτητική Εβδομάδα” θα συμμετέχουν συνολικά 45 φοιτητικές ομάδες, ενώ ενδεικτικά ανέφερε ότι θα πραγματοποιηθούν μεταξύ άλλων, τέσσερις συναυλίες, πέντε θεατρικές παραστάσεις, ξεναγήσεις μουσείων...  μέχρι και κυνήγι θησαυρού. Η ίδια τόνισε ότι δεν συμμετέχουν μόνον ομάδες των καλλιτεχνικών σπουδών, ενώ εξήρε ιδιαίτερα την προσπάθεια και συμμετοχή των φοιτητών των Θετικών Επιστημών.

Ο πρόεδρος της Επιτροπής Φοιτητικής Εβδομάδας, καθηγητής Γιώργος Κατσάγγελος τόνισε χαρακτηριστικά την αρχή που ακολουθεί η Επιτροπή, η οποία όπως εξήγησε είναι ότι δεν αποκλείεται και δεν λογοκρίνεται κανένας φοιτητής.

“Η Φοιτητική Εβδομάδα είναι και έχει να κάνει με την πόλη και όχι αποκλειστικά με το ΑΠΘ” δήλωσε χαρακτηριστικά.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση των δημοσιογράφων, ο αναπληρωτής πρύτανης Οικονομικών ανέφερε ότι ο προϋπολογισμός και για τις δύο δράσεις της φετινής χρονιάς, λόγω κρίσης, ήταν 25.000 ευρώ, τα οποία όπως εξήγησε χρησιμοποιήθηκαν κυρίως για τα εκτυπωτικά, ενώ από την πλευρά του ο πρύτανης δήλωσε ότι όλοι οι συντελεστές συμμετέχουν αφιλοκερδώς.

Ακόμη, ο κ. Μήτκας άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο για περαιτέρω άνοιγμα του θεσμού τις επόμενες χρονιές, με συνεργασία του ΑΠΘ με τα υπόλοιπα πανεπιστημιακά ιδρύματα της πόλης.

Στη συνέντευξη Τύπου μίλησαν ο πρύτανης του ΑΠΘ, καθηγητής Περικλής Μήτκας, η αναπληρώτρια πρύτανη Ακαδημαϊκών και Φοιτητικών Θεμάτων, καθηγήτρια Αριάδνη Στογιαννίδου, ο αναπληρωτής πρύτανης Οικονομικών, αναπληρωτής καθηγητής Νίκος Βαρσακέλης, ο πρόεδρος της Επιτροπής Φοιτητικής Εβδομάδας, καθηγητής Γιώργος Κατσάγγελος και φοιτητές.