Skip to main content

Απόβαση των αγροτών από τα περισότερα μπλόκα στη Θεσσαλονίκη

Οι αγρότες σήμερα δεν θα προχωρήσουν σε αποκλεισμούς δρόμων, καθώς θα βρίσκονται στο συλλαλητήριο της Θεσσαλονίκης. Απόβαση και των αλιέων.

Στη Θεσσαλονίκη θα διαδηλώσουν σήμερα οι αγρότες από τα περισσότερα μπλόκα εν όψει των εγκαινίων της έκθεσης Agrotica στις 19.00 από τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλη Αποστολου.

Οι αγρότες θα συγκεντρωθούν μετά τις 15.00 το μεσημέρι στην πλατεία ΧΑΝΘ, στο συνεδριακό κέντρο Βελλίδης, όπου θα πραγματοποιηθούν τα εγκαίνια. Όσοι συντάσσονται με τη συνάντηση της Σίνδου δεν θα προχωρήσουν στους αποκλεισμούς 12.00-14.00 και 18.00-21.00, καθώς όλοι θα βρίσκονται στο συλλαλητήριο στο κέντρο της Θεσσαλονίκης.

Το «παρών» τους θα δώσουν με τα καΐκια τους στο Θερμαϊκό κόλπο, στο ύψος της πλατείας Αριστοτέλους, οι παράκτιοι αλιείς της ευρύτερης περιοχής από τα Μουδανιά, μέχρι και την Κατερίνη, ενώ απεργία και συμμετοχή τους στο συλλαλητήριο εξήγγειλαν και οι παραγωγοί λαϊκών αγορών.

Το μπλόκο των Τεμπών, όμως αποφάσισε, να κλιμακώσει τον αγώνα με πεντάωρο αποκλεισμό της κοιλάδας των Τεμπών από τις 4 το απόγευμα έως τις 9 το βράδυ. Συζητά το ενδεχόμενο να καλέσει το Σάββατο εκ νέου εκπροσώπους των αγροτών από όλη την Ελλάδα στα Τέμπη.

Από την πλευρά τους, οι αγρότες του μπλόκου της Νίκαιας αποφάσισαν την Παρασκευή το απόγευμα να διοργανώσουν μεγάλη συγκέντρωση αλληλεγγύης, με την συμμετοχή κοινωνικών και παραγωγικών φορέων στην Κεντρική Πλατεία της Λάρισας.

Οι φωνές για κλιμάκωση των κινητοποιήσεων πληθαίνουν συνεχώς, ενώ οι αγρότες του Προμαχώνα, που έχουν και την σκληρότερα στάση μέχρι στιγμής, έκλεισαν χθες  επ' αόριστον το τελωνείο της περιοχής με αποτέλεσμα ήδη να έχει δημιουργηθεί ουρά φορτηγών πολλών χιλιομέτρων.

Θα συνεχιστεί ο αποκλεισμός του τελωνείου των Κήπων από τις 12 έως τις 2 το μεσημέρι και από τις 6 έως τις 9 το βράδυ. Από το Σάββατο θα αυξηθούν οι ώρες αποκλεισμού και μάλιστα χωρίς διακοπή, ενώ από την Κυριακή υπάρχει σκέψη να ζητηθεί η συμμετοχή αγροτών από την περιοχή του Διδυμοτείχου και ενδεχομένως της Ροδόπης προκειμένου να επιτευχθεί η σε 24ωρη βάση διακοπή λειτουργίας του τελωνείου των Κήπων.

Υπό κατάληψη εξακολουθεί να βρίσκεται από τις 20/1 η Εγνατία οδός στον κόμβο των Κερδυλλίων, με το μπλόκο να αριθμεί περισσότερα από 800 τρακτέρ, ενώ κλείνουν και οι παρακαμπτήριοι δρόμοι συμβολικά.

Στον κόμβο τη Κουλούρας στην Ημαθία -μπλόκο της Πρωτοβουλίας Αγροτών δυναμικότητας 400 τρακτέρ- οι συμμετέχοντες τηρούν στάση αναμονής, προχωρώντας σε αιφνιδιαστικούς μισάωρους αποκλεισμούς. Στον κόμβο Νησελίου επί της Εγνατίας οδού Θεσσαλονίκης-Βέροιας η δύναμη έχει ενισχυθεί και υπερβαίνει τα 750 τρακτέρ.

Σε τρία ανέρχονται πλέον τα μπλόκα που έχουν στηθεί στο Νομό Δράμας. Στη διασταύρωση Κοκκινογείων Προσοτσάνης Δράμας, στον δρόμο προς το τελωνείο της Εξοχής περισσότερα από 600 τρακτέρ καταλαμβάνουν συμβολικά το οδόστρωμα. Το δεύτερο μπλόκο είναι αυτό που έχει «κατασκηνώσει» στο τελωνείο Εξοχής και το τρίτο είναι αυτό πηγαίνοντας για Καβάλα, στα Μάρμαρα του Σκαρή.

Στον νομό Κιλκίς το μπλόκο αριθμεί περισσότερα από 450 τρακτέρ και βρίσκεται επί της εθνικής οδού Θεσσαλονίκης-Πεστριτσίου. Στο μεταξύ, περισσότερα από 180 τρακτέρ βρίσκονται στο τελωνείο των Ευζώνων.

Στον νομό Πέλλας παραμένουν τα μπλόκα στη γέφυρα Σερβικά στα Γιαννιτσά, στο Μελίσσι και τον κόμβο Μανδάλου, ενώ στη «θέση του» παραμένει και αυτό στη Χαλκηδόνα.

Στον νομό Χαλκιδικής έχουν στηθεί τέσσερα μπλόκα στον κόμβο Γοματίου στην Ιερισσό, στα Νέα Μουδανιά, στη Νέα Καλλικράτεια και στο 1ο χιλιόμετρο Πολυγύρου Θεσσαλονίκης, είναι δυναμικότητας άνω των 700 συνολικά και συμμετέχουν περισσότεροι από 80 μελισσοκόμοι, των οποίων το ένα όχημα ισούται με τρία τρακτέρ.

Στον χορό των κινητοποιήσεων εισήλθαν ακόμα πιο δυναμικά οι άνθρωποι του πρωτογενούς τομέα σε Καστοριά και Φλώρινα. Μπλόκο αγροτών στήθηκε και στην εθνική οδό Φλώρινας - Έδεσσας στον κόμβο Αντιγόνου από τον Δήμο Αμυνταίου και από τον Αγροτικό Σύλλογο Πύργων. Μπλόκα έχουν δημιουργηθεί σε δύο σημεία στα Γρεβενά και ενδυναμώνεται το μπλόκο στα διόδια στον Πολύμυλο Κοζάνης.

Την εθνική οδό Αντιρρίου - Ιωαννίνων στον κόμβο του Κεφαλόβρυσου, κοντά στο Αιτωλικό, έχουν αποκλείσει αγρότες της Αιτωλοακαρνανίας. Στην Αιτωλοακαρνανία, αγρότες παραμένουν στις περιοχές όπου έχουν παρατάξει τρακτέρ και συγκεκριμένα στη γέφυρα του ποταμού Ευήνου (στην εθνική οδό Αντιρρίου - Ιωαννίνων), στην περιμετρική οδό της Ναυπάκτου, στον 'Αγιο Νικόλαο και στην Κανδήλα της Βόνιτσας.  Στην Αχαΐα, αγρότες παραμένουν στην εθνική οδό Πατρών - Πύργου στον κόμβο της Κάτω Αχαΐας, και στην εθνική οδό Πατρών - Τρίπολης στην περιοχή Σταυροδρόμι. Στην Ηλεία, αγρότες παραμένουν μαζί με τα τρακτέρ τους σε δύο σημεία της εθνικής οδού Πατρών - Πύργου και συγκεκριμένα στους κόμβους Μαραθιάς και Κουρτεσίου.