Skip to main content

Απόβαση Σέρβων επιχειρηματιών στη Θεσσαλονίκη στις 19 Μαρτίου

Στο επίκεντρο το Επιχειρηματικό Φόρουμ Σερβίας-Ελλάδας, στο Makedonia Palace. Οι διμερείς εμπορικές σχέσεις και οι τομείς επενδυτικού ενδιαφέροντος.

Τις προοπτικές αναθέρμανσης των διμερών εμπορικών σχέσεων επιβεβαιώνει η σέρβικη επιχειρηματική αποστολή, η μεγαλύτερη μέχρι σήμερα στην Ελλάδα με πάνω από 70 σέρβικες εταιρείες και επιχειρήσεις, που καταφθάνει στη Θεσσαλονίκη για να συμμετάσχει στο Επιχειρηματικό Φόρουμ Σερβίας-Ελλάδας, στο ξενοδοχείο Makedonia Palace, τη Δευτέρα 19 Μαρτίου 2018.

Παράλληλα, περισσότερες από 150 ελληνικές εταιρείες από την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη θα συμμετάσχουν στο Φόρουμ, με σκοπό να συναντήσουν τους ομολόγους τους από τη Σερβία, προκειμένου να διερευνήσουν πιθανή επιχειρηματική συνεργασία στους ακόλουθους τομείς:

-Ενέργειας
-Τροφίμων και Γεωργίας
-Τουρισμού
-Αγοράς ακινήτων
-Τηλεπικοινωνιών και Πληροφορικής
- Φαρμακευτικών προϊόντων

Επίσης, μετά το Φόρουμ, έχουν προγραμματιστεί εκατοντάδες b2b συναντήσεις μεταξύ Ελλήνων και Σέρβων επιχειρηματιών, πολλές εκ των οποίων εκτιμάται ότι θα μετουσιωθούν σε σημαντικές συμφωνίες και συναλλαγές μεταξύ Σέρβων και Ελλήνων.

Να σημειωθεί ότι παρά την πρόσφατη πώληση των τριών ελληνικών τραπεζικών καταστημάτων, οι ελληνικές επενδύσεις παραμένουν σε υψηλό επίπεδο στην Δημοκρατία της Σερβίας. Οι ελληνικές άμεσες επενδύσεις ανέρχονται συνολικά σε 2 δισ. ευρώ, ενώ στη Σερβία υπολογίζεται ότι δραστηριοποιούνται περίπου 200 επιχειρήσεις ελληνικών συμφερόντων. Οι Σέρβοι, κάθε χρόνο, υποστηρίζουν σε μεγάλο βαθμό ελληνικά έσοδα από τουρισμό, παρά το γεγονός ότι το εμπόριο μεταξύ των δύο χωρών παραμένει χαμηλό, λαμβάνοντας υπόψη τις παραδοσιακά καλές κοινωνικό-πολιτικές σχέσεις.

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με στοιχεία, το διμερές εμπόριο μεταξύ των δύο χωρών ανήλθε σε 421,0 εκατ. ευρώ για το 2017, έναντι 374,1 εκατ. ευρώ το 2016, παρουσιάζοντας αύξηση κατά 13%. Οι εξαγωγές της χώρας μας το 2017 ανήλθαν σε 252,9 εκατ. ευρώ σημειώνοντας αύξηση κατά 13%, ενώ οι εισαγωγές της Ελλάδας από τη Σερβία ανήλθαν σε 168,1 εκατ. ευρώ έναντι 149,7 εκατ. ευρώ το 2016. 

Σε ό,τι αφορά ειδικά τη λιμάνι της Θεσσαλονίκης, κρίνεται καταλυτικής σημασίας η επιστροφή της διακίνησης σερβικών φορτίων εισαγωγών και εξαγωγών, καθώς σήμερα οι σερβικές επιχειρήσεις παρακάμπτουν τον ΟΛΘ. Αυτό, βέβαια, προϋποθέτει την ανάπτυξη των συνδυασμένων μεταφορών στη Θεσσαλονίκη αλλά και την αναμενόμενη βελτίωση στις υποδομές του λιμανιού μετά και την ιδιωτικοποίησή του.

Το προσεχές Επιχειρηματικό Φόρουμ Σερβίας-Ελλάδας φιλοδοξεί να δημιουργήσει νέα οικονομική και επιχειρηματική δυναμική μεταξύ των δύο χωρών.  

Οι ομιλητές

Το Επιχειρηματικό Φόρουμ στο οποίο θα απευθύνει χαιρετισμό ο Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας αρμόδιος για Ευρωπαϊκές και οικονομικές υποθέσεις, κ. Γιώργος Κατρούγκαλος, ο Αναπληρωτής Υπουργός Ενέργειας κ. Σωκράτης Φάμελλος, ο Υφυπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης, αρμόδιος για επενδύσεις, κ. Στέργιος Πιτσιόρλας, η Υφυπουργός Μακεδονίας-Θράκης κα Μαρία Τσαρουχά (αναμένεται επιβεβαίωση), ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας κ. Απόστολος Τζιτζικώστας (αναμένεται επιβεβαίωση), ο Πρόεδρος του ΣΒΒΕ κ. Αθανάσιος Σαββάκης, Πρόεδροι τοπικών επιμελητηρίων και άλλοι, οργανώνεται από το Οικονομικό και Εμπορικό Γραφείο της Ελληνικής Πρεσβείας στο Βελιγράδι, τo «Enterprise Greece», που είναι η κρατική οργάνωση που αναφέρεται στο Υπουργείο Οικονομίας της Ελλάδας και ασχολείται με τις διεθνείς επιχειρήσεις της Ελλάδας, και το Ελληνο-Σερβικό Επιμελητήριο Ελλάδας

Αναμένονται επιβεβαιώσεις σχετικά με τη συμμετοχή κυβερνητικών και επιχειρηματικών αρχών από το Βελιγράδι.

Ένα δεύτερο Επιχειρηματικό Φόρουμ, αυτού του τύπου, αναμένεται να πραγματοποιηθεί στην Αθήνα σε μερικούς μήνες, ενώ παρόμοιο Επιχειρηματικό Φόρουμ μεταξύ Σερβίας και Ελλάδας θα οργανωθεί του χρόνου στο Βελιγράδι.