Skip to main content

Αποτυχημένη η απεργία στην Ισπανία

Οι απεργοί διαμαρτύρονταν για τη μείωση των αποδοχών τους κατά 5% στο πλαίσιο των μέτρων λιτότητας της κυβέρνησης με στόχο τη μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος και την εξοικονόμηση 15 δισ.ευρώ.
Αποτυχημένη χαρακτήρισε τη χθεσινή απεργία στο δημόσιο τομέα ο ισπανικός Τύπος, με τα συνδικάτα να τοποθετούν τη συμμετοχή στο 75% και την κυβέρνηση στο 12%.

Στην πορεία που διοργανώθηκε στη Μαδρίτη χθες το βράδυ συμμετείχαν μόλις 4.000 διαδηλωτές, όπως μεταδίδει το Reuters, ένα άνευρο τέλος σε μία ημέρα απεργίας που θεωρείτο «βαρόμετρο» για τις πιθανότητες επιτυχίας μίας γενικής απεργίας.

Oι απεργοί διαμαρτύρονταν για τη μείωση των αποδοχών τους κατά 5% στο πλαίσιο των μέτρων λιτότητας της κυβέρνησης με στόχο τη μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος και την εξοικονόμηση 15 δισ.ευρώ.

Σύμφωνα με την κεντροαριστερή El Pais, «αν η απεργία που κηρύχθηκε για την Τρίτη είχε σκοπό να δοκιμάσει τη λαϊκή υποστήριξη για μία γενική απεργία, τότε το αποτέλεσμα υποδεικνύει ότι τα συνδικάτα θα πρέπει να αναζητήσουν μία άλλη μορφή διαμαρτυρίας. Ενδεικτικό της σοβαρότητας της κατάστασης και του πόσο ανεπαρκής ήταν η απάντηση ήταν το ότι πολλοί δημόσιοι υπάλληλοι είπαν ότι δεν συμμετείχαν επειδή ήθελαν να αποφύγουν την αφαίρεση ενός ημερομισθίου».

Σύμφωνα με την κεντροδεξιά El Mundo, «αν κρίνουμε από τα αποτελέσματα της χθεσινής απεργίας, είναι ξεκάθαρο ότι τα συνδικάτα απέτυχαν, δίνοντας στην κυβέρνηση ζωτικό χώρο ώστε να εγκρίνει τις μεταρρυθμίσεις στο εργασιακό και το συνταξιοδοτικό».

«Ο πρωθυπουργός μπορεί πλέον να προχωρήσει με την εργασιακή μεταρρύθμιση χωρίς το φόβος γενικής απεργίας», υποστηρίζει η οικονομική Expansion.