Skip to main content

Αποστόλου: Μόνο 10% η συμμετοχή των συνεταιρισμών στο αγροτικό ΑΕΠ

Ο κ. Αποστόλου τόνισε ότι ένα από τα προβλήματα του συνεταιρισμού στην Ελλάδα είναι η πολύ μικρή συμμετοχή τους στο αγροτικό ΑΕΠ της χώρας.

Την ενίσχυση της προσπάθειας που γίνεται στην παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας, μέσω της κοινής εκπροσώπησης των συνεταιρισμών, ζήτησε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, Βαγγέλης Αποστόλου από το βήμα του πρώτου συνεδρίου του Συνδέσμου Αγροτικών Συνεταιριστικών Οργανώσεων και Επιχειρήσεων Ελλάδος (Σ.Α.Σ.Ο.Ε.Ε.), που πραγματοποιήθηκε σήμερα.

Τόνισε ότι ένα από τα προβλήματα του συνεταιρισμού στην Ελλάδα είναι η πολύ μικρή συμμετοχή τους στο αγροτικό ΑΕΠ της χώρας, καθώς όπως είπε «το ποσοστό αυτό είναι γύρω στο 10%, και βρίσκεται πολύ κάτω από το μέσο όρο της Ε.Ε, που ειναι 40% περίπου».

Μιλώντας για τη νέα ΚΑΠ μετά το 2020, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης σημείωσε οτι είναι ανάγκη ο προϋπολογισμός της να παραμείνει στα σημερινά επίπεδα και να αποφευχθεί η συγχρηματοδότηση των ενισχύσεων, κάτι που όπως υπογράμμισε είναι αρνητικός και ο Ευρωπαίος Επίτροπος Γεωργίας, Φιλ Χόγκαν.

Εξέφρασε, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, για ακόμη μια φορά την αντίθεσή του στη παράγραφο 19 των συμπερασμάτων του συμβουλίου των υπουργών Γεωργίας και Αλιείας της περασμένης Δευτέρας που ζητούσε την πλήρη και άμεση εξωτερική σύγκλιση των ενισχύσεων του πυλώνα 1 μεταξύ των κρατών-μελών της Ε.Ε. που δίνονται με βάση την έκταση.

Μιλώντας για τους αλλαγές που έφερε ο νόμος για τους Συνεταιρισμούς ο αρμόδιος υπουργός δήλωσε ότι «μετά από 22 μήνες αρχίζουν να αποδίδουν καρπούς», προσθέτοντας πως«1.100 συνεταιρισμοί προσάρμοσαν τα καταστατικά τους» στο νέο νόμο , ενώ 848 υπέβαλαν στο Μητρώο οικονομικές καταστάσεις. «Από αυτούς» όπως τόνισε «429 συνεταιρισμοί είναι πλήρως ενήμεροι στο Μητρώο».