Skip to main content

Αποστόλου: Ενισχύεται το νομοθετικό πλαίσιο για το ακατάσχετο αγροτών

Η κατάσχεση χρημάτων που προορίζονται για επενδύσεις επηρεάζει σημαντικά την δραστηριότητα των αγροτών, είπε ο υπουργός.

Πρωτοβουλία για την ενίσχυση του νομοθετικού πλαισίου του ακατάσχετου για τους αγρότες αναλαμβάνει ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Βαγγέλης Αποστόλου. Με αφορμή τη δημοσιοποίηση των υφιστάμενων ρυθμίσεων για το ακατάσχετο του αγροτικού χώρου από το ΥΠΑΑΤ, ο κ. Αποστόλου δήλωσε ότι η κατάσχεση χρημάτων που προορίζονται είτε για επενδύσεις είτε για την αναπλήρωση απώλειας του ζωικού ή φυτικού κεφαλαίου των αγροτών επηρεάζει σημαντικά την δραστηριότητά τους, και ότι «σύντομα θα αναλάβουμε σε συνεργασία με τα συναρμόδια υπουργεία, πρωτοβουλία να ενισχυθεί - διευκρινιστεί περαιτέρω το νομοθετικό πλαίσιο του ακατάσχετου για τους αγρότες».

Νωρίτερα, το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης δημοσίευσε τις διατάξεις που ρυθμίζουν σήμερα το ακατάσχετο στον αγροτικό τομέα, με αφορμή σχετικά ερωτήματα φυσικών και νομικών προσώπων του αγροτικού χώρου.

Όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, το Υπουργείο σταχυολόγησε τις διατάξεις που αφορούν το ακατάσχετο και βρίσκονται διάσπαρτες σε διάφορα νομοθετήματα. Πιο αναλυτικά, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση του ΥΠΑΑΤ, η παρούσα οικονομική συγκυρία αλλά και η ιδιαιτερότητα του επαγγέλματος του αγρότη, καθιστά απολύτως αναγκαία την προστασία των οικονομικών ενισχύσεων που προορίζονται για επενδύσεις, καθώς και των ενισχύσεων και αποζημιώσεων που χορηγούνται για την επανόρθωση, αναπλήρωση ζημιών του ζωικού ή φυτικού κεφαλαίου που προκαλείται από γεγονότα ανώτερης βίας ή άλλα έκτακτα περιστατικά και δεν καλύπτονται ασφαλιστικά από τον ΕΛ.Γ.Α. Η κατάσχεση χρημάτων που προορίζονται για τον σκοπό αυτό ισοδυναμεί τις περισσότερες φορές με οριστικό αποκλεισμό του αγρότη από τη δυνατότητα άσκησης της δραστηριότητάς του.

Η αναγνώριση της ιδιαίτερης φύσης του επαγγέλματος του αγρότη και η ανάγκη προστασίας του, αποτυπώνεται διαχρονικά σε διάφορα νομοθετήματα. Σήμερα, θα πρέπει να λαμβάνεται υπόψη ότι η κατάσχεση χρηματικών ενισχύσεων ή επιδοτήσεων που προορίζονται για επενδύσεις στον αγροτικό τομέα όχι μόνο ακυρώνει στην πράξη την ολοκλήρωση της επένδυσης αλλά και δημιουργεί τον κίνδυνο ανάκτησης των χρηματικών καταβολών μέσω δημοσιονομικών διορθώσεων στην χώρα μας με ποσά πολλαπλάσια των κατασχέσεων.