Skip to main content

Αποστολή στον Έβρο: Το θηριώδες Κέντρο Υποδοχής μεταναστών και το αντίγραφο της Αγίας Σοφίας

Φόβοι των κατοίκων της περιοχής ότι θα γίνει και νέα δομή σε άλλα 72 στρέμματα του Φυλακίου

Αποστολή: Φανή Χαρίση

Φωτογραφίες: Κωνσταντίνος Τσακαλίδης / SOOC

Σε μια απόσταση λίγων χιλιομέτρων από τα σύνορα με την Τουρκία στον Έβρο βρίσκεται το χωριό Φυλάκιο. Οι λιγοστοί κάτοικοι που δεν ξεπερνούν τους 200 είναι σχεδόν όλοι τους υπερήλικες και τις πρωινές ώρες κάποιοι εξ αυτών πίνουν τον καφέ τους στην πλατεία του χωριού.

Διαβάστε σχετικά - Αποστολή στον Έβρο: Οι νησίδες - περάσματα των μεταναστών και οι κρυψώνες των διακινητών στα Μαράσια

Δεκάδες μόλις μέτρα πιο μακριά από το κέντρο του χωριού, εκσκαφείς, φορτηγά και εργάτες δουλεύουν πυρετωδώς για να ολοκληρώσουν τις εργασίες κατασκευής ενός τεράστιου σε μέγεθος Κέντρου Υποδοχής και Ταυτοποίησης (Κ.Υ.Τ.) προσφύγων και μεταναστών που ουσιαστικά θα «κουμπώσει» στη μικρή υφιστάμενη δομή που λειτουργεί στο χωριό από τον Απρίλιο του 2013.

Image

 

Στις αρχές του 2021 η Πολιτεία και συγκεκριμένα το Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου επί υπουργίας Νότη Μηταράκη προχώρησε στην αγορά περίπου 70 στρεμμάτων προκειμένου να κατασκευαστεί η επέκταση του ΚΥΤ, ενώ παράλληλα άρχισαν και οι εργασίες αναβάθμισης του υφιστάμενου Κέντρου Υποδοχής και του Προαναχωρησιακού Κέντρου (ΠΡΟΚΕΚΑ).

Image

 

 

Το υφιστάμενο ΚΥΤ μπορεί να φιλοξενήσει περί τα 282 άτομα, το ΠΡΟΚΕΚΑ 250 άτομα ενώ στους χώρους της επέκτασης, όπως έχει ανακοινωθεί από το αρμόδιο υπουργείο, θα φιλοξενηθούν 750 άτομα. Επίσης συνολικά στο ΠΡΟΚΕΚΑ θα μπορούν να φιλοξενηθούν 750 άτομα. Έτσι, ΚΥΤ και ΠΡΟΚΕΚΑ έχουν τη δυνατότητα φιλοξενίας περίπου 1.500 ατόμων.

Στην επέκταση που πραγματικά είναι τεράστια σε μέγεθος υπάρχουν, σύμφωνα με το σχέδιο του υπουργείου, χώροι εστίασης, ψυχαγωγίας, καταστήματα, χώροι απασχόλησης παιδιών, άθλησης, πλυντήρια.

Image

 

Μάλιστα οι δύο δομές (υφιστάμενη και επέκταση) όπως ανέφερε στη Voria.gr ο πρόεδρος της κοινότητας Φυλάκιο, Χρήστος Τυρμπάκης, «συνδέονται μεταξύ τους με υπόγειο τούνελ», ενώ οι εργασίες της επέκτασης αναμένεται «σύντομα να ολοκληρωθούν».

Οι κάτοικοι του Φυλακίου αλλά και άλλων 29 χωριών αντέδρασαν έντονα από την πρώτη στιγμή στην επέκταση επισημαίνοντας ότι δεν είναι «αντίθετοι στην αναβάθμιση της υφιστάμενης δομής προκειμένου οι μετανάστες/πρόσφυγες να διαβιούν σε ανθρώπινες συνθήκες, αλλά το μέγεθος της επέκτασης μαρτυρά ότι εδώ θα φέρουν χιλιάδες άτομα».

Μάλιστα, κάτοικος του Φυλακίου έκανε δωρεά το αγροτεμάχιό του έκτασης έξι στρεμμάτων που αρνήθηκε να το πουλήσει στο κράτος και το οποίο βρίσκεται ακριβώς δίπλα στη νέα δομή προκειμένου ο πολιτιστικός σύλλογος του χωριού να χτίσει σε αυτό ένα πιστό αντίγραφο (σε μικρογραφία) της Αγίας Σοφίας.

Σήμερα στα όρια μεταξύ του συγκεκριμένου αγροτεμαχίου και της νέας δομής υψώνονται σε ισάριθμους στύλους 30 ελληνικές σημαίες, οι οποίες συμβολίζουν την αντίδραση των κατοίκων των χωριών της περιοχής στη νέα δομή.

Image

 

«Το αγροτεμάχιο έχει παραχωρηθεί από τον κ. Κωνσταντίνο Σωτηρόπουλο για να γίνει ο ναός της Αγίας Σοφίας. Οι σημαίες συμβολίζουν τις 30 κοινότητες που αγωνίστηκαν για να μην γίνει η επέκταση του ΚΥΤ. Ο χώρος θα καθαριστεί και θα μπει ο ναός που είναι προκάτ. Χρειαζόμαστε λίγα χρήματα ακόμα για να ολοκληρώσουμε την αγορά του. Για εμάς ο ναός θα είναι ένα σημείο αναφοράς ότι εδώ δόθηκε μια συμβολική μάχη κι ότι αντισταθήκαμε. Αυτή ήταν η δύναμή μας, αυτό καταφέραμε να κάνουμε» είπε στη Voria.gr ο κ. Τυρμπάκης.

Image

 

Οι κάτοικοι των 30 χωριών με επικεφαλής τον κ. Τυρμπάκη έχουν συγκεντρώσει ένα ποσό για την αγορά του προκατασκευασμένου ναού και συνεχίζουν να δέχονται δωρεές μέσω τραπεζικού λογαριασμού και με διεθνή ΙΒΑΝ προκειμένου να μπορούν να κάνουν κατάθεση χρημάτων και Έλληνες του εξωτερικού - τα στοιχεία έχουν αναρτηθεί στη σελίδα της κοινότητας στο  Facebook-  έτσι ώστε να συγκεντρώσουν όλο το ποσό και να ολοκληρωθεί η αγορά.

Κάτοικοι χωριών της περιοχής μιλώντας στη Voria.gr εξέφρασαν την αγωνία τους για τη δομή πιστεύοντας ότι σε αυτή θα στοιβαχτούν χιλιάδες μετανάστες και πρόσφυγες κι ότι θα μετατραπεί σύντομα σε μια «νέα Μόρια», ενώ υπάρχουν έντονες φήμες αλλά και δημοσιεύματα στον τοπικό τύπο ότι θα χτιστούν και άλλες εγκαταστάσεις σε επιπλέον 70 στρέμματα.

Ο δήμαρχος Ορεστιάδας, Βασίλης Μαυρίδης, από την πλευρά του ανέφερε στη Voria.gr ότι οι διαδικασίες που τηρεί πλέον η Πολιτεία έναντι της ταυτοποίησης ή και της κράτησης είναι σύντομες «εντός 24 ημερών» και στη συνέχεια οι πρόσφυγες/ μετανάστες οδηγούνται σε άλλες δομές, επισημαίνοντας ότι αυτό είναι ένα θετικό στοιχείο όσον αφορά τον αριθμό των μεταναστών και προσφύγων που θα κρατούνται στη δομή και το ΠΡΟΚΕΚΑ.

Image

 

 

Σήμερα στην παλιά δομή του ΚΥΤ Φυλακίου φιλοξενούνται περί τα 450 άτομα. Τα λιγοστά απλωμένα ρούχα σε κάθε ένα από τα κοντέϊνερ όπου μένουν οικογένειες ή μητέρες με τα παιδιά τους μαρτυρούν ότι πίσω από τα συρματοπλέγματα υπάρχουν ανθρώπινες ζωές που βρήκαν ένα καταφύγιο, αλλά αναμένουν να ζήσουν μια καλύτερη, ήσυχη και κανονική ζωή.

Image

Κάποιοι εξ αυτών σηκώνουν το χέρι και μας χαιρετούν, άλλοι κάθονται ήσυχα στην αυλή που βρίσκεται μπροστά από το κοντέινερ, ενώ παραδίπλα τα κυτία με τα καρτοτηλέφωνα αναμένουν τους μετανάστες και τους πρόσφυγες που θα προσπαθήσουν να επικοινωνήσουν με τους οικείους τους στην πατρίδα τους.

Η επέκταση της δομής έφερε και θέσεις εργασίας για την τοπική κοινωνία, καθώς οι προσλήψεις που αφορούν τη φύλαξη, την καθαριότητα, τη γραμματειακή υποστήριξη και άλλες υπηρεσίες αφορούσαν όλες κατοίκους της ευρύτερης περιοχής

Να σημειωθεί, ότι η νέα δομή χρηματοδοτήθηκε 100% από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή όπως αναφέρει το Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου και είναι κλειστού τύπου. Θα έχει περιμετρικά διπλή στρατιωτική περίφραξη τύπου ΝΑΤΟ ενώ θα επιτηρείται από σύστημα ηλεκτρονικής και φυσικής ασφάλειας τόσο περιμετρικά όσο και εντός της δομής με χρήση καμερών, αλγορίθμων ανάλυσης κίνησης και θα διαθέτει συναγερμούς σε περιπτώσεις πυρκαγιάς, προσπάθειας εισόδου ατόμων που δεν έχουν άδεια ή παράνομων ουσιών.